| Fondator
campioană europeană de înot

„Legenda” spune că în această zi minunată s-a sarbătorit Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace. Dacă tot avem Ziua Zâmbetului, Ziua Prieteniei și multe alte zile internaționale, de ce nu și o zi a sportului? Nimic mai frumos și interesant. Aflu și eu (ca Mefisto) după ce faptul s-a împlinit.

M-am gândit că poate nu sunt eu conectată la realitate, la știri, că nu știu pe ce planetă sunt și în niciun caz nu aş avea vreo legatură cu sportul. Totuși, suntem într-o lume invadată de informație.

Proclamată inițial la 23 August 2013, la inițiativa Comitetului Olimpic Internațional, Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace este sărbatorită acum pe 6 Aprilie, eveniment ce coincide cu marcarea a 120 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice Moderne.  O zi în care ar fi trebuit să se sărbătorescă valorile pe care Olimpismul le promovează de la începuturile sale.

Când vorbim despre o zi a sportului, ne ducem cu gândul la fair-play, perseverență, pasiune, responsabilitate, antrenament, forță, determinare, ambiție. Vorbim despre un vis care prinde viață și se transformă in realitate, atunci când ai puterea de a merge până la capăt cu toată forța.

Pe de altă parte, sportul în general promovează tot ceea ce este frumos și important în viaţă, cum ar fi sănătatea și, de ce nu?, corectitudinea fiecărui individ în parte.

Nu e nevoie să mergi la Olimpiadă ca să înţelegi valorile universale după care se ghidează acestă mișcare sportivă. Nu e nevoie nici măcar să participi la vreo competiție ca să știi că ești în formă sau nu. Depinde de fiecare în parte să-și formeze un obicei din a respecta un minim program de mișcare și, mai mult de atât, de a respecta valorile universale.

Chiar dacă această zi a fost sărbatorită în anumite instituții și i s-a acordat importanța cuvenită acolo, la noi în ţară, cred că ar fi fost frumos să știe cât mai multe persoane despre aceasta și, poate, măcar pentru o zi să se gândescă dacă nu ar trebui cumva să încerce să facă mișcare.

Poate va veni și momentul în care vom conștientiza importanța sportului şi sper că, la un anumit moment, o să înțelegem că puteam evita tot felul de probleme care decurg din lipsa de mișcare, dar şi că sportul poate reprezenta un ambasador al respectului şi al înţelegerii între noi, ca oameni.