|

60 de ani de la cea mai de succes ediție a României la Europenele de Volei

În vreme ce echipa națională feminină de volei și-a început, deja, campania la Campionatul European, iar cea masculină se află pe ultima sută de metri cu pregătirea pentru startul competiției continentale, merită să ne reamintim faptul că, anul acesta, se împlinesc șase decenii de la cea mai de succes ediție pe care a avut-o țara noastră la întrecerea europeană.

Era anul 1963, perioadă în care Campionatele Europene erau găzduite de aceeași țară, la feminin și la masculin. În acel an, chiar România a fost gazda competițiilor continentale, ajunse la ediția cu numărul șase, exact în momentul în care luat ființă Comisia Sportivă Europeană (ca urmare a deciziei Federației Internaționale de profil să formeze comisii sportive la nivel continental), care avea, ulterior (în 1973), să devină actuala Confederație Europeană de Volei.

Meciurile au avut loc în paralel, la feminin și la masculin, în a doua parte a lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, fiind găzduite de orașele București, Constanța, Craiova, Brașov, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Nu au existat meciuri eliminatorii, jucându-se grupe preliminare și o fază finală (în care au jucat cele mai bune opt echipe din faza anterioară, în sistem „fiecare cu fiecare“), care a avut loc la București (la masculin), respectiv la Constanța (la feminin).

Echipele naționale ale României au reușit, în 1963, cele mai bune performanțe din istoria participărilor la Campionatele Europene, la masculin adjudecându-și medaliile de aur, iar la feminin – medaliile de bronz.

Competiția masculină a avut la start 17 echipe, România calificându-se în faza finală cu maximum de puncte, cedând un singur set în cele trei partide disputate în Grupa B (3-0 cu Finlanda, 3-0 cu Polonia, 3-1 cu Țările de Jos).

În faza finală, elevii antrenorilor Ștefan Roman și Nicolae Sotir și-au continuat parcursul perfect, câștigând toate cele șase partide disputate (la care s-a adăugat victoria cu Polonia, din faza anterioară, cealaltă echipă calificată în faza finală din grupa României): 3-0 cu Iugoslavia, 3-2 cu Uniunea Sovietică, 3-0 cu Ungaria, 3-1 cu Cehoslovacia, 3-0 cu Franța, 3-1 cu Bulgaria.

Astfel, România și-a adjudecat titlul european, cu un total de 14 puncte, în faza finală, Ungaria și Uniunea Sovietică, ambele cu câte 12 puncte, obținând medaliile de argint, respectiv de bronz.

Rezultatele complete – aici.

Lotul României, campioană europeană, a fost alcătuit din jucătorii: Nicolae Bărbuţă, Mihai Grigorovici, Eduard Derzei, Davila Plocon, Iuliu Szöcs, Gheorghe Ferariu, Mihai Chezan, Constantin Ganciu, Wiliam Schreiber, Horaţiu Nicolau, Aurel Drăgan şi Mihai Coste.

Anterior succesului din 1963, reprezentativa României își mai adjudecase medaliile de argint la precedentele două ediții ale competiției continentale. Apoi, nu a mai reușit să ajungă între primele două poziții, însă a bifat două clasări pe locul 3, la edițiile din 1971 și 1977, fiind pe locul opt în clasamentul pe medalii din toate timpurile.


Competiția feminină din 1963 a avut la start 13 echipe, iar România s-a calificat în faza finală de pe prima poziție a Grupei D, câștigând ambele partide disputate: 3-0 cu Austria, 3-1 cu Republica Democrată Germană (care s-a contabilizat și în faza finală, RDG obținând locul secund în grupă).

În faza finală, Naționala tricoloră a înregistrat patru victorii (3-2 cu Bulgaria, 3-1 cu Cehoslovacia, 3-0 cu Iugoslavia, 3-0 cu Ungaria) și două înfrângeri (0-3 cu Polonia și 0-3 cu Uniunea Sovietică).

Astfel, România a încheiat faza finală cu un total de 12 puncte, ocupând locul al treilea, în urma echipelor din Uniunea Sovietică (14 puncte / 7 victorii din tot atâtea meciuri), respectiv din Polonia (13 puncte).

Rezultatele complete ale acelei ediții – aici.

Lotul echipei naționale a fost următorul: Lia Vanea, Elisabeta Golosie, Alexandrina Constantinescu, Natalia Todorovschi, Ileana Enculescu-Dulău, Doina Ivănescu, Ana Mocanu, Elena Verdeş, Doina Vinţan, Sonia Colceriu, Viorica Mirion, Cornelia Predulea; antrenori Nicolae Murafa şi Gh. Bodescu.

Pentru România a fost singura clasare pe podium din istoria competiției europene feminine (selecționata tricoloră mai are în palmares patru locuri 4: la edițiile din 1949, 1955, 1958 și 1989).

Foto: Agenția Națională pentru Sport

Împărtășește: