| |

66 de ani de la primul titlu mondial câștigat de România la handbal

În urmă cu 66 de ani, pe 8 iulie 1956, România își trecea în palmares primul titlu mondial la handbal din istorie. Performanța se petrecea la Frankfurt, în Germania, la handbal în 11. Era a doua ediție a Campionatului Mondial de Handbal la feminin, echipa României avându-l ca antrenor principal pe Constantin C. Popescu, antrenor federal fiind Niculae Nedeff.

Echipa României a disputat un meci de calificare pentru Faza Principală (la care au evoluat șase echipe), câștigând la limită cu Polonia, scor 3-2.

Apoi, a făcut parte din Grupa B, învingând Austria, scor 3-1, respectiv Franța, scor 5-2.

Astfel, Elena Jianu și co. au câștigat grupa cu maximum de puncte, în vreme ce Austria și Franța (care au încheiat la egalitate, scor 4-4) s-au situat pe locurile 2, respectiv 3.

Nu s-au jucat semifinale, câștigătoarele grupelor evoluând direct în finala pentru medaliile de aur, ocupantele pozițiilor secunde – în meciul pentru medaliile de bronz, iar echipele de pe locul al treilea și-au disputat poziția a cincea din clasamentul final.

România a jucat finala chiar în compania echipei țării gazdă, Germania, care își adjudecase locul întâi în Grupa A, la golaveraj, după 5-2 cu Iugoslavia și 4-4 cu Ungaria. Ungaria a ocupat locul secund, câștigând cu 5-4 meciul cu Iugoslavia.

În finală, România și-a păstrat invincibilitatea, câștigând cu scorul de 6-5 și obținând primul titlu mondial din istoria handbalului românesc.

Finala a avut loc în fața unei audiențe de aproape 35.000 de spectatori, pe stadionul Frankfurt Waldstadion, pe care își desfășoară activitatea echipa de fotbal Eintracht.

Ungaria și-a adjudecat medaliile de bronz, la acea ediție, învingând Austria în meciul pentru locul 3, scor 8-6.

Echipa campioană a României le-a cuprins pe jucătoarele Irene Nagy Klimovski, Irene Ghunter, Aurora Bran Popescu, Mora Windt, Iozefina Ugron, Maria Scheip, Aurelia Sălăgeanu, Ileana Kolesnicov, Elena Jianu (căpitan), Ana Stark Stănișel, Victorița Dumitrescu, Elena Pădureanu, Carolina Cârligeanu, Lucia Dobre, Magda Haberpursch.

România avea să recidiveze, apoi, la următoarea ediție a Campionatului Mondial, în Olanda, în 1960, care avea să fie ultima desfășurată în 11 jucătoare, în aer liber.

În afară de cele două titluri mondiale, la feminin, România a mai câștigat unul singur la handbal în sală, în 1962, ediție organizată chiar în țara noastră.

Foto: Muzeul Sportului.

Împărtășește: