| |

Activ Prahova Ploiești – un prim sezon promițător la nivel de junioare, la handbal

La doi ani de la înființare, clubul sportiv al Consiliului Județean Prahova – Activ Prahova Ploiești – a făcut cunoștință, pentru prima oară, și cu viața din Campionatul Național de Handbal la junioare I. Chiar dacă a fost un sezon cu multe învățături, nici performanțele nu au lipsit, echipa pregătită de Robert Comendant și Alina Dumitru (antrenor cu portarii) regăsindu-se, la final, între primele opt locuri din țară.

În vara anului trecut, reprezentanții clubului Activ Prahova Ploiești, condus de directorul Silviu Crîngașu, au încercat să realizeze un fel de selecționată a județului la nivel de junioare I. Astfel, se dorea să le adune într-o singură echipă pe cele mai valoroase handbaliste din Prahova la acest nivel. Scopul: promovarea talentelor locale la echipa de senioare, care tocmai retrogradase din Liga Florilor.

S-a reușit doar parțial această tentativă, adunându-se în cadrul echipei de la Activ Prahova Ploiești jucătoare de la Clubul Sportiv Municipal Ploiești și de la Clubul Sportiv Școlar Ploiești.

Deși a avut un lot format cu precădere din junioare II (născute în 2005 și 2006) și jucătoare aflate în primul an la categoria de junioare I (născute în 2004), performanțele nu au întârziat să apară, având două jucătoare convocate la lotul național de junioare: Daria Grădișteanu și Diana Manole.

Activ Prahova Ploiești a reușit să pătrundă în faza Grupelor Valoare, la care s-au calificat primele trei clasate din cele șase grupe din faza Grupelor Geografice.

Aflată într-o serie echilibrată, echipa condusă de Robert Comendant a ocupat locul al treilea, cu 20 de puncte (10 victorii, 4 înfrângeri), după CSM Galați (26 de puncte) și Rapid București (care a încheiat tot cu 20 de puncte, dar a avut un golaveraj mai bun: +82 față de +64).

În faza Grupelor Valoare, s-a pornit cu punctele obținute în meciurile directe dintre echipele aflate în aceeași grupă geografică, Activ Prahova începând, astfel, cu un deficit de două puncte față de Rapid (care a câștigat un meci cu CSM Galați, singura înfrângere suferită de gălățence) și cu patru puncte față de CSM Galați.

Cu toate acestea, reprezentanta județului Prahova a reușit să devanseze echipa bucureșteană în clasament și să ocupe locul al treilea la finalul Grupei Valoare 1, după un parcurs cu cinci victorii și o singură înfrângere. Mai mult, prin cele cinci victorii la rând, și-a asigurat prezența la Turneul Final Valoare încă dinaintea ultimei etape. La Turneu Final au acces primele două clasate din cele trei Grupe Valoare și cele mai bune două echipe de pe locul al treilea.

Ultimul meci al grupei din această fază a fost, totuși, o adevărată finală pentru Activ Prahova Ploiești, întâlnind, în deplasare, pe CSM Bacău, într-un duel pentru locul secund. Echipa prahoveană a cedat, însă, scor 28-30, după două goluri primite în ultimele minute, rezultat care a contat ulterior, la Turneul Final, unde a avut parte de grupa cea mai dificilă.

La finalul Grupei Valoare 1, Activ a încheiat pe locul 3 (fiind echipa cu cel mai bun punctaj dintre cele situate pe a treia poziție), cu 12 puncte (6 victorii, 4 înfrângeri), în urma celor de la CSM Galați (16 puncte – 7 victorii, 2 remize, o înfrângere) și CSM Bacău (14 puncte – 6 victorii, 2 remize, 2 înfrângeri). Rapid a ocupat locul 4 (10p), iar LPS Vaslui și LPS Iași au încheiat pe locurile 5 și 6, cu 6 puncte, respectiv 2 puncte.

Turneul Final Valoare a avut loc la Cisnădie, în perioada 4-8 mai, iar Activ a evoluat în Grupa 2, alături de fosta colegă din Grupa Geografică, CSM Galați, și de două echipe care au un lot alcătuit din jucătoare selecționate din întreaga țară: Grupul Școlar Energetic Râmnicu Vâlcea (cu jucătoare aflate la Centrul Național de Excelență din localitatea vâlceană) și CSM București.

Deși s-au menținut aproape în prima parte a jocului, atât cu Gr. Șc. Energetic Rm. Vâlcea (scor 11-15, la pauză), cât și cu CSM București (scor 15-16, la pauză), prahovencele au cedat la diferențe de peste zece goluri, scor 22-35, cu echipa vâlceană, respectiv 25-38, cu echipa din Capitală.

În ultimul meci din grupă, cu CSM Galați, care, de asemenea, a pierdut cu echipele din Vâlcea și din București, Activ a cedat la limită, scor 30-31 (15-17). Astfel, echipa prahoveană a evoluat în meciul pentru locul 7, în compania echipei Sepsi Sfântu Gheorghe, partidă în care stafful tehnic a decis să ruleze întreg lotul avut la dispoziție, fiind mai importantă experiența pe care au câștigat-o jucătoarele cu mai puține minute petrecute pe teren până atunci. Activ a cedat cu scorul de 17-38 (11-18), ocupând locul 8.

Diana Dincă (accidentată în al doilea meci de la Turneul Final) a primit diploma și premiul acordate pentru obținerea locului 8 de către echipa Activ, din partea legendarei handbaliste Steluța Luca, reprezentanta Federației Române de Handbal.
(credit foto: Federația Română de Handbal)

Finala campionatului s-a disputat între CSM București și Grupul Școlar Energetic Râmnicu Vâlcea, echipa din Capitală câștigând, cu scorul de 32-21 (16-15), meci arbitrat de prahovenii Claudiu Ghesoiu și Ionuț Tița, care, anul acesta, au debutat în Liga Națională.

Medaliile de bronz au revenit echipei CSȘ 2 Baia Mare, care a trecut, în finala mică, de CSM Bacău, scor 31-26 (13-12). Pe locul al cincilea s-a situat CSM Galați, echipă învingătoare în duelul cu CSU Știința București, scor 30-27 (15-12).

Echipa prahoveană a avut, totodată, și o reprezentantă în echipa turneului, Diana Manole fiind desemnată cea mai bună jucătoare de pe postul de extremă stânga. În echipa turneului au mai fost incluse Nicoleta Petre (portar, CSM Galați), Diana Lixăndroiu (inter stânga, Vâlcea), Ștefania Stoica (centru, CSM București), Irina Maxim (inter dreapta, CSM București), Mihaela Mihai (extremă dreapta, CSM București), Noemi Mezei (pivot, Vâlcea). Cea mai valoroasă jucătoare a fost desemnată Alisia Boiciuc (CSȘ 2 Baia Mare), cea mai bună apărătoare – Dany Bârsan (CSM Bacău), iar golgheteră a fost Daria Bârsan (CSM Bacău).

Premiul de cea mai bună jucătoare pe postul de extremă stânga i-a fost acordat jucătoarei de la Activ, Diana Manole, chiar de către noul președinte al Federației Române de Handbal, Constantin Din.
(credit foto: Federația Română de Handbal)

Lotul echipei Activ Prahova Ploiești:

PORTARI: Andreea FLOROIU (2004), Maria-Alexandra DUMITRIU (2003), Mara POPESCU (2004).

LINIA DE 9 METRI: Denisa STANCIU (2003), Diana DINCĂ (2003), Daria GRĂDIȘTEANU (2005), Alessia BURTEA (2005), Carla PROFIRESCU (2004), Maria RADU (2004), Raluca MAVRODIN (2004).

EXTREME: Diana SPIREA (2003), Alexia PANDELEA (2005), Ramona GAVRILĂ (2005), Diana MANOLE (2005).

PIVOȚI: Delia CAZAN (2004), Ioana MANOLACHE (2004), Mădălina IORDACHE (2005).

ANTRENOR PRINCIPAL: Robert COMENDANT.

ANTRENOR PORTARI: Alina DUMITRU.

KINETOTERAPEUT: Dan GHIOCA.

ORGANIZATOR COMPETIȚII: Cătălin POPESCU.

„Sunt mulțumit de ceea ce am realizat în acest prim an petrecut la junioare I, ajungând între primele opt echipe din țară, în condițiile în care ne-am bazat mai mult pe junioare II. Am avut chiar cea mai tânără echipă de la Turneul Final și, cu toate acestea, am avut o jucătoare în echipa turneului. S-ar fi putut chiar mai mult decât atât, dar ne concentrăm pe viitor, după un sezon în care fetele au simțit ceea ce înseamnă handbalul adevărat. Am gândit o strategie pentru a realiza piramida de la nivel de junioare, cu jucătoare selecționate din județ, să avem grupe de junioare II și junioare III, inclusiv junioare IV. Împreună cu colegii Corneliu Misăilă (n.r. – care se va ocupa de grupele de junioare III și IV), Adina Puiu Panaite (n.r. – care va pregăti grupa de junioare II) și cu noul antrenor de la senioare, Dragoș Dobrescu, sperăm să construim un centru valoros pentru viitorul handbalului românesc aici, în Prahova. Mă bucur că și conducerea clubului susține acest proiect, cu toții dorindu-ne să ajungem la performanță.”

Robert Comendant
Împărtășește: