| |

Ancuța Bodnar și Simona Radiș – „abonate” la locul 1

Desemnate ca fiind echipajul feminin al anului în canotajul mondial (o distincție primită în premieră pentru România), Ancuța Bodnar și Simona Radiș au avut un parcurs remarcabil la nivel internațional în barca de dublu vâsle feminin, nu numai anul acesta, ci chiar de la începutul colaborării lor.

Bodnar (născută în septembrie 1998) și Radiș (născută în aprilie 1999) au participat la nivel internațional, pentru prima oară împreună, în 2019.

De atunci, până în prezent, au câștigat nu mai puțin de 24 dintre cele 27 de curse din competițiile internaționale (Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene și Cupe Mondiale) la care au luat parte, la dublu vâsle feminin. Iar în această perioadă și-au trecut în palmares titlul olimpic (Tokyo 2020, ediție desfășurată anul trecut), titlul mondial (anul acesta) și trei titluri europene (în 2020, 2021, 2022).

Mai mult decât atât, în cele trei curse în care nu au câștigat, care s-au înregistrat în 2019 (la Campionatele Europene – în finală, respectiv la Campionatele Mondiale – în prima serie preliminară și în finală), s-au situat pe locul al doilea.

Din 2020, Ancuța Bodnar și Simona Radiș sunt de neînvins, având 18 victorii consecutive, reprezentând una dintre cele mai lungi serii din istoria canotajului mondial și cea mai lungă serie actuală de succese în întrecerile feminine, la nivel internațional. Iar toate victoriile au fost obținute la diferență de peste trei secunde față de al doilea echipaj care a trecut linia de sosire.

În plus, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au fost în barca de 8 rame cu cârmaci (8+1) a României la Campionatele Europene de anul acesta, care a câștigat atât în seriile preliminare, cât și în finală. Iar Simona Radiș a mai bifat încă o victorie cu barca de 8+1, la Campionatele Mondiale, din luna septembrie, concurând în finală la numai o oră după ce își adjudecase medalia de aur în finala probei de dublu vâsle.

Se spune că victoriile aduc după ele alte victorii. Atunci, oare la ce să ne așteptăm în viitor de la aceste două fete de aur ale canotajului românesc?!


Recordul de victorii consecutive în canotajul mondial este deținut de perechea din Noua Zeelandă, formată din Hamish Bond și Eric Murray, care a câștigat 69 de curse la dublu rame masculin, de altfel toate cursele la care cei doi au participat. Iar seria de victorii au început-o în 2009, când Bond avea 23 de ani, iar Murray – 27 de ani (a durat până în 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio, când s-au retras; Bond a revenit, ulterior, în 2019, în barca de 8+1, cu care a mai câștigat un titlu olimpic, anul trecut).

Foto: World Rowing

Împărtășește: