|

Andreea Grecu și-a consolidat locul printre cei mai buni piloți de bob din lume

Născută în 1994, Andreea Grecu și-a făcut loc, treptat, în lumea bună din bobul internațional. Iar în sezonul care abia s-a încheiat, sportiva bucureșteană legitimată la CSA Steaua, pregătită de antrenorul lotului național, Paul Neagu, și-a consolidat locul printre cei mai valoroși piloți din bobul feminin, la nivel mondial.

A fost un sezon deosebit pentru sportiva din lotul României, obținând trei medalii în Cupa Mondială (două la monobob și una la bob 2 persoane, alături de Teodora Vlad, de la CSO Sinaia) și aducând țara noastră, după mai bine de cinci decenii, în Top 5 la Campionatele Mondiale.

În sezonul 2019/2020, încă junioară, Andreea Grecu obținea prima sa medalie în Cupa Mondială, la Sigulda (Letonia), alături de Ioana Gheorghe, la bob 2 persoane feminin, echipajul românesc devenind, atunci, prin acea performanță, și vicecampion european.

În sezonul care tocmai s-a încheiat, Andreea Grecu nu doar că a obținut încă trei medalii, dar s-a situat pe locul 6 în clasamentul general al Cupei Mondiale la monobob, respectiv pe locul 7 – la bob 2 persoane, alături de Teodora Vlad.

La monobob, eleva antrenorului Paul Neagu a obținut o medalie de argint, în etapa de la Sigulda, și o medalie de bronz, în runda de pe pârtia franceză de la La Plagne, bifând și încă două clasări pe locul 4, încheind a șasea în ierarhia generală, cu 1466 de puncte, în finalul unui sezon în care cea mai slabă clasare a sa a fost locul 8.

Clasamentul complet – aici.

Andreea Grecu, alături de antrenorul lotului național, Paul Neagu
Andreea Grecu, alături de antrenorul lotului național, Paul Neagu

Mai mult decât atât, la Campionatele Mondiale (desfășurate la Winterberg, în Germania), Andreea Grecu s-a clasat pe locul al cincilea, la numai 35 de sutimi de secundă de prima poziție și la 12 sutimi de secundă de ultima treaptă a podiumului, fiind cea mai bună performanță din istorie la respectiva competiție mondială pentru bobul feminin românesc.

Clasamentul complet – aici.

Rezultatele de la monobob sunt cu atât mai remarcabile cu cât la această probă, spre deosebire de bob 2 persoane, se concurează cu boburi similare de către toate sportivele.

Echipajul românesc de bob feminin 2 persoane: Andreea Grecu (dreapta), Teodora Vlad (stânga)
Echipajul românesc de bob feminin 2 persoane: Andreea Grecu (dreapta), Teodora Vlad (stânga)

La proba de bob 2 persoane, Andreea Grecu a încheiat sezonul pe locul 7 în clasamentul general al piloților, într-un echipaj completat de Teodora Vlad, sportivă născută în 1997.

Echipajul românesc a obținut 1184 de puncte, câștigând o medalie de bronz, în etapa de la Altenberg (Germania), și bifând încă două clasări în Top 10: locul 6 (Sigulda) și locul 9 (La Plagne). Clasamentul complet – aici.

Astfel că perspectivele se anunță încurajatoare pentru România, la bob feminin, cu doi ani înainte de Jocurile Olimpice de la Milano Cortina (Italia).

Foto: IBSF

Împărtășește: