Andreea Văcaru, un copil cu visuri pe măsura talentului
De astăzi, începem o nouă rubrică, intitulată Perspective. În cadrul său vom prezenta copii talentaţi, care au şanse bune de a ajunge nume consacrate în domeniul lor de activitate.
Prima invitată la această rubrică este înotătoarea clubului Contratimp Câmpina, Andreea Văcaru.
Visurile care se nasc în sufletul nostru ne fac mai puternici, ne îndeamnă să urmăm drumuri necălcate până atunci, să pășim în necunoscut cu determinare și cu speranță.
Astfel, îndrumați de acele visuri, ne construim o viață prin care, practic, reușim exact ceea ce ne-am propus în momentul în care am pornit pe acel drum. Deoarece acele dorințe, visuri nu reprezintă decât o călăuză spre persoana care devenim la maturitate.
Pentru Andreea Văcaru, drumul este de-abia la început. Iar una dintre dorințele sale este să ajungă cel puțin precum marea campioană a României la înot, Camelia Potec, anume pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice.
Dar, pentru moment, visează la o zi pe care să o petreacă în întregime în bazinul de înot, pentru că atunci când se află în apă se simte cel mai mult în largul său.
Andreea este o tânără de zece ani și jumătate din Câmpina și de doi ani și jumătate practică înotul de performanță la clubul Contratimp din al doilea municipiu al județului Prahova, sub îndrumarea antrenorului care a descoperit-o, Octavian Postolache.
Într-un timp atât de scurt, deși nu a forțat în niciun fel pregătirea, micuța înotătoare a reușit, anul trecut, să câștige două titluri naționale la copii. A fost mai întâi prima din țară la Campionatul Național de copii 10-11 ani, disputat în iulie, la Arad, în cadrul probei de 50 m fluture, iar, apoi, a recidivat la aceeași probă în decembrie, la Bacău, la Campionatele Naționale de Poliatlon.
Iar asta nu este tot. În doar cinci luni, și-a îmbunătățit timpul la proba de 50 m fluture cu 73 de sutimi de secundă, în decembrie oprind cronometrul la 34,00 secunde, fiind, astfel, la aproape o secundă de recordul stabilit de Diana Mocanu în 1995.
De asemenea, a fost selecționată în cadrul programului „Camelia Potec în căutarea viitorilor campioni”, pentru cea mai tehnică sportivă la procedeul spate.
În cadrul acestui program, ajuns la a doua ediție anul trecut, susținut de Camelia Potec, actualul președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, sunt aleși 24 de copii între 9 și 11 ani, care beneficiază, timp de un an, de două tabere de pregătire, precum și de echipament şi de susţinere financiară.
Ar fi, însă, de spus că Andreea Văcaru nu s-a simțit în largul său în apă de la început. Îi era teamă de apă, dar părinții săi, Mariana și Daniel, au împins-o de la spate să învețe să înoate. A făcut acest lucru la Școala Nr. 25 din Ploiești, unde a fost de două ori la bazin, dar ceva nu se lega.
De-abia după ce familia s-a mutat din Ploiești la Câmpina, a descoperit ceea ce poate însemna înotul, care a devenit acum parte din viața sa. De altfel, bazinul din Câmpina la care se pregătește în prezent este și cel în care i-a plăcut cel mai mult să înoate până acum.

Antrenorul Octavian Postolache a observat calitățile Andreei încă de când a văzut-o prima dată în bazinul de înot. A știut atunci că are talent pentru a ajunge o campioană. „Am zis că o fac înotătoare”, ne-a spus antrenorul Octavian Postolache. „Are o ondulație nativă în apă. Este tenace, foarte ambițioasă. Și a realizat un progres foarte mare într-un timp foarte scurt”.
Procedeul fluture, care este cel mai dificil din înot, reprezintă preferatul Andreei. Iar aceasta nu și-a propus deloc obiective simple, deoarece își dorește să ajungă o campioană la proba de 200 m fluture, adică distanța cea mai mare care se înoată la acest procedeu, cel mai solicitant.
Pregătirea acestui procedeu se începe, de regulă, la patru ani de la sosirea copilului la antrenamente. Andreea, însă, a învățat în mai puțin de doi ani. Și, în plus, a câștigat și două titluri naționale.
Cu toate acestea, la antrenamente nu se pregătește la procedeul fluture atât de mult precum și-ar dori. Însă, are încredere în programul stabilit de antrenorul său. „Grila ei de pregătire este pentru copii. Nu depășim 3200 de metri la antrenamente. Din punctul meu de vedere se merge mult prea tare la acest nivel”, a mai adăugat Octavian Postolache.
De altfel, Andreea este la vârsta la care de-abia învață abecedarul înotului de performanță. Dar, deja se obișnuiește cu notele de 10.
Lucrurile complicate nu o înspăimântă, mai ales că, pe lângă înot, îi mai place matematica, materia preferată de la școală. Este elevă la Școala Gimnazială „Ion Câmpineanu”, care este foarte aproape de bazin. După orele de la școală, vine acasă, își face temele, o altă activitate preferată a sa, iar seara, timp de două ore, în fiecare zi, se antrenează în bazinul de înot.
În puținul timp liber pe care îl are, îi mai place să se joace cu mingea sau să se întreacă pe bicicletă cu fratele său mai mic, Octavian. Dar, în cele din urmă, tot la înot ajunge, urmărind pe calculator competiții din trecut, încercând să învețe de la cei mai buni.
Spre exemplu, cea mai recentă cursă urmărită a fost cea a înotătoarei sale preferate, Camelia Potec, la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, la proba de 200 m liber, pe care aceasta a câștigat-o.
„Mi-ar plăcea să pot face mai multe ore de înot. Aș putea sta o zi întreagă în bazin”, ne mărturisește, timid, Andreea. „Înainte de concurs mă gândesc doar cum să fiu prima. Iar dacă nu reușesc, îmi propun ca data viitoare să fiu mai bună, deoarece nimic nu se compară cu bucuria de a fi pe primul loc”.
Andreea nu poate spune, în momentul de față, ce înseamnă pentru ea rezultatele la care a ajuns în mai puțin de un an de înot. Știe doar că îi place sentimentul de a fi pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și va încerca să fie acolo cât mai des.
Este prima din familia sa care practică un sport de performanță și mărturiseşte că ar mai fi atrasă de gimnastică, după ce a văzut-o concurând pe Corina Ungureanu. Dar, nu ar renunța la înot pentru gimnastică, precum pentru nimic în lume.