|

Antoanela Manac: „Obiectivul meu principal este calificarea la Jocurile Olimpice”

Campioană națională în ultimii cinci ani, perioadă în care a fost desemnată, totodată, și cel mai mai valoros sportiv din triatlonul românesc, Antoanela Manac este aproape de calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În vârstă de numai 24 de ani, sportiva din Constanţa, legitimată la ACS Atena, are, deja, un palmares impresionant, pe lângă titlurile naţionale, obţinând, printre altele, medalia de aur la Cupa Continentală de triatlon olimpic, pe cea de bronz la Jocurile Mondiale pe plajă, la Aquathlon, probă la care a devenit vicecampioană europeană. În plus, este campioană balcanică, a participat la Jocurile Europene, iar în prezent ocupă locul 41 la nivel continental, locul 81 în ierarhia mondială şi poziţia a 21-a în Cupa Continentală.

Despre aventura sa în triatlon, Antoanela Manac (studentă la medicină la Universitatea „Ovidius”) ne-a dezvăluit următoarele:

Cum și de ce ai început să practici sportul de performanță și cum ai ajuns la triatlon?

Am început să practic sport încă de mică. Părinții m-au îndrumat către primul meu sport de performanță, înotul.

Ce te-a făcut să te îndrepți spre o carieră în triatlon?

Totul a început ca o provocare. Mi-am dorit să particip la un concurs de triatlon și, după ce am reușit acest lucru, am fost foarte atrasă de multitudinea probelor din acest sport. La scurt timp după ce am început să concurez și mai mult, atât pe plan național, cât și internațional, rezultatele au apărut și am decis că vreau să rămân concentrată doar pe acest sport.

Care este modul tău de antrenament?

Am un program echilibrat, dar foarte încărcat, cu mai multe sesiuni de antrenamente într-o zi. În cursul unei săptămâni, mă antrenez în medie 21 de ore, interval de timp care este împărțit în 5 antrenamente de înot, 5 de bicicletă, 5 de alergare și 2 antrenamente de sală.

Care consideri că este cel mai dificil aspect al pregătirii: cel fizic sau cel mental?

Un sportiv are nevoie să fie puternic atât fizic, cât și psihic. Eu am ajuns la concluzia că, oricât de pregătit fizic ești, nu ai cum să îți depășești limitele, dacă nu ești pregătit și mental.

Cum se împacă viața de sportiv de performanță cu studiile la medicină?

Viața de sportiv este completată de studiile la medicină. Această facultate m-a ajutat să înțeleg mult mai bine transformările care au loc în organismul uman și astfel m-am recunoscut și pe mine mai bine în stările de oboseală critică și am reușit să iau măsuri de prevenție și de vindecare mult mai potrivite. Ca student, a fost destul de dificil să studiez pe fond de oboseală, dupa antrenamentele intense, dar am reușit cu multe sacrificii să ajung până în ultimul an la facultate, și nu oarecum, ci integralistă, cu bursă.

Care sunt cele mai memorabile momente de până acum din cariera ta? De care performanță obținută ești cea mai mândră?

Eu sunt mândră de fiecare concurs la care am participat, iar pentru mine toate reprezintă o realizare, chiar și acelea în care am plecat de la curse demoralizată, julită sau rănită; tot îmi voi aminti cu drag de acele curse.

Ce îți trece prin minte în momentul în care concurezi?

În momentele de suspans de dinaintea startului, tind să mă liniștesc și să îmi repet în minte strategia cursei. În momentul în care concurez, primul lucru care îmi trece prin minte este acela de a nu ceda, de a trece linia de finish învingătoare, indiferent de ceea ce se întâmplă, și de a rămâne în gardă la orice intervine.

Care sunt punctele tale forte din triatlon? De ce?

Înotul a rămas punctul meu forte. Faptul că de mică am început performanța la natație, m-a ajutat să mă integrez cu ușurință în triatlon, având o bază și o rezistență formată, reușind, astfel, să fac față în acest sport complex.

Ce anume te inspiră ca atletă?

Un sportiv are nevoie de inspirație și motivație în mod constant. Pe mine mă inspiră foarte mult sportivii profesioniști internaționali, atât din triatlon, cât și din alte sporturi.
Un gând care mă inspiră și mă motivează când îmi este greu este că undeva în lume există sportivi care se antrenează mai tare și mai greu decât mine și asta mă determină să trec peste sesiunile dificile de antrenament, în dorința de a ma autodepăși.

Care sunt obiectivele tale?

Obiectivul meu principal este calificarea la Jocurile Olimpice.

Foto: ITU

Împărtășește: