| |

Antrenorul Florin Ciupitu – mulțumit de evoluția echipei de beach handball U18 de la Mondiale; planuri mari cu Rapid

România a încheiat prima sa participare la un campionat mondial de beach handbal, cu rezultate promițătoare. Prima apariție a României la Campionatele Mondiale de Beach Handball a fost cu generația 2004-2005, la feminin, cea care, anul trecut, obținea locul al nouălea la Europene. De altfel, acea performanță a promovat-o la competiția mondială, după ce Rusia, clasată pe locul 8, a fost exclusă.

Echipa antrenată de Florin Ciupitu și Cristina Romilă a încheiat, onorabil, pe locul al nouălea (mai multe despre rezultate am scris aici, aici, aici și aici). Câștigătoare a fost Spania, care a dispus de Olanda, în finală, cu scorul de 2-1, în vreme ce medaliile de bronz au fost adjudecate de Polonia, care a învins, în finala pentru locul 3, echipa Ungariei, scor 2-1. Pe locurile 5-8 s-au situat, în ordine, Argentina, Franța, Germania, Brazilia.

Jucătoare române, printre liderele clasamentelor individuale

Trebuie menționat faptul că unele dintre jucătoarele tricolore au ocupat locuri fruntașe în clasamentele individuale. În ierarhia marcatoarelor, Sofia Mureșan a fost a cincea la puncte înscrise, cu 110 (56 de goluri din 86 de aruncări – 65%), și a doua la aruncările de penalitate de la 6 m – 7/8 (87,5%).

Ana Maria Cristea a fost a cincea în clasamentul realizat pentru stabilirea celei mai valoroase jucătoare de pe postul de portar (cu 125,40 puncte, la egalitate cu jucătoarea de pe locul 4, de la medaliata cu argint, Olanda – Veerle Meestad). De altfel, sportiva tricoloră a fost a treia la parade totale (48/172) și a opta la procentaj de reușită (28%).

Mai mult decât atât, Denisa Pavel a fost principala pasatoare a turneului final, cu 16 pase decisive, la egalitate cu Elisa Marsman (Olanda), iar Tea Câmpean a fost a zecea la aruncări blocate (5).

Final de aventură la beach handball, pentru moment

După această ediție a Campionatului Mondial, antrenorul principal al echipei naționale de beach handball U18, ploieșteanul Florin Ciupitu, va lua o pauză de la beach handball, urmând să se concentreze pe centrul de copii și juniori de la Rapid București, proiect de care este responsabil din vara anului trecut (club la care este și antrenor secund la echipa de senioare, cu care a devenit campion național).

Dar, despre evoluția echipei de beach handball de la Mondialul U18, Florin Ciupitu a realizat o analiză, în exclusivitate, pentru Jurnalist Sportiv.

Pentru mine, s-a încheiat, momentan, aventura la beach handball. Consider că am lăsat ceva în urma mea. O echipă cu jucătoare care promit foarte mult, care sunt în Top 3-4, chiar și pe primul loc, la unele capitole individuale. Fapt care demonstrează că munca noastră, a mea și a Cristinei (n.r. – Cristina Romilă, antrenoare secundă), a fost bună.

Dacă aceste jucătoare ar fi avut o perioadă de pregătire mai mare, cu turnee de verificare, poate cu un campionat intern în care să joace ca să câștige experiență, atunci, cu siguranță, lucrurile ar fi stat diferit.

Am primit feedback-uri pozitive din partea antrenorilor de la campionat, care au văzut un progres remarcabil în echipă.

România beach handball U18
Foto: IHF

Sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat. Au fost trei înfrângeri, dintre care două la shoot-out, și șase victorii. Consider că locul 9 este mincinos. Evoluțiile au fost foarte bune, cu un gram de noroc, am fi putut ajunge mult mai sus.

Lipsa de experiență, de meciuri amicale, a făcut diferența la shoot-out, în grupa preliminară. În plus, la meciul cu Germania, primul disputat, nu întâmplător jocul echipei a fost mai puțin bun. Am făcut foarte mult pe drum, chiar în ziua de dinaintea debutului, cu o escală de patru ore, în vreme ce toate celelalte echipe erau deja obișnuite cu terenul, atmosfera, spațiul terenului, ceea ce contează enorm.

După aceea, de la joc la joc, am avut evoluții din ce în ce mai bune. Și s-a văzut și în rezultate. Am obținut victorii inclusiv cu echipa gazdă și cu Ucraina, care s-a pregătit trei luni în Polonia, doar la beach handball. Trebuie să recunosc că nici cu celelalte echipe nu a fost simplu, toate se pregătesc bine de dinainte și au meciuri de verificare.

Eu sunt mulțumit, deoarece, față de Europene, am făcut un progres. Dacă excludem Argentina și Brazilia, sunt acum doar șase echipe din Europa înaintea noastră.

În opinia mea, lipsa jocurilor, lipsa de experiență la beach handball, ne-a făcut să nu obținem un rezultat pe măsura valorii reale a echipei.

Foto: IHF

Sugestia noastră, a staffului tehnic, este ca această generație să fie promovată la senioare, în totalitate. La nivel de senioare, până acum, s-a venit cu jucătoare care au trebuit să învețe de la zero beach handball, iar rezultatele au fost, normal, dezamăgitoare.

De aceea, eu cred că, dacă se va merge pe această structură construită de noi, cu jucătoare care au deja două turnee finale în picioare, echipa va crește în valoare. Și, de ce nu?, atunci când beach handball-ul va fi inclus la Jocurile Olimpice, posibil la ediția din 2028, echipa să se califice. Noi așa am și gândit pregătirea, pe un ciclu olimpic, nu doar pentru un turneu final și atât.

Am avut doar trei noutăți la acest Mondial față de Europene, exact ceea ce ne mai trebuia: o jucătoare de mâna stângă și doi portari.

Iar pe lângă jucătoarele care au fost la Mondial, mai sunt în țară handbaliste care au făcut beach handball și promit foarte mult. Și sunt mulțumit, pentru că a rămas ceva în urma acestei energii consumate în perioada în care am fost antrenor la echipă. Pentru mine a fost o experiență diferită. A fost o provocare într-un sport complementar. Mi-a plăcut.

Voi încerca să promovez în continuare activitatea de beach handball, pentru că avem nevoie de infrastuctură în țară, de terenuri de handbal pe nisip.

Planuri mari, cu Rapid București. Echipă de divizie, la clubul campioanei naționale.

Cu experiență bogată și la nivelul handbalului de junioare (a fost la Activ CSO Plopeni și, apoi, la CSM București – cu care a și devenit campion național), Florin Ciupitu a decis ca, în sezonul următor, să se concentreze în principal pe dezvoltarea centrului de copii și juniori de la Rapid, pe care îl conduce. În plus, acesta ne-a precizat că Rapid va înscrie, în sezonul viitor, și o echipă în Divizia A feminină.

Despre planurile de la clubul rapidist, antrenorul ploieștean (care era suporter al Rapidului încă dinainte să facă parte din clubul din Capitală) ne-a relatat următoarele:

Suntem într-o plină campanie. Ne dezvoltăm fantastic, mai ales pe partea de academie. Sezonul acesta, doresc să-mi canalizez energiile doar pe activitățile clubului Rapid și, în special, pe dezvoltarea centrului de copii și juniori.

În mai puțin de un an, am reușit să ne dezvoltăm foarte mult, iar în anul următor competițional vrem să obținem și rezultate la nivel de junioare, însă urmărim și mărirea numărului de copii. Vom avea echipe junioare 1, 2, 3, două echipe la junioare 4 și cel puțin cinci grupe la minihandbal și babyhandbal. Va fi o bază a piramidei fabuloasă, cu cel puțin 200 de copii.

De asemenea, sunt foarte entuziasmat de faptul că persoanele din conducerea clubului a decis să creeze o echipă de Divizia A, oferind fetelor care au încheiat junioratul continuitate. Consider că maturitatea poate fi atinsă la 22-23 ani la handbalul feminin, mai ales în condițiile în care nivelul este foarte ridicat în Liga Națională.

Iar cele mai valoroase vor putea să facă pasul spre prima echipă sau să se îndrepte spre alte cluburi. Important este să nu se lase de handbal, după ce termină junioratul, cum se întâmplă în multe cazuri. În plus, au posibilitatea și să continue studiile.

Va exista, totodată, și o digitalizare la maximum. Vom folosi aplicațiile de statistică, printre care Diveshot, pe care Rapid a folosit-o și în prima ligă.

Împărtășește: