Atletism > România a ratat calificarea în Superliga Europeană

La finalul săptămânii, la Izmir, în Turcia, s-a desfăşurat Campionatul European de atletism pe echipe – Liga 1, competiţie la care reprezentativa României ţintea calificarea în eşalonul de top continental. Pentru a-şi îndeplini obiectivul tricolorii aveau nevoie să se claseze între primele trei poziţii dintre cele 12 ţări prezente la întrecere.

În lotul României s-au aflat şi doi sportivi prahoveni, Maria Negoiţă şi George Preda. Legitimată la CS Petrolul Ploieşti, unde este antrenată de tatăl său, Dumitru Negoiţă, Maria a fost departe de cele mai bune performanţe ale sale, însă a adus României nouă puncte dintre cele 12 puse în joc. Atleta ploieşteană s-a situat pe locul al patrulea la proba de aruncare a suliţei, dar cu numai 54,16 m, învingătoare fiind slovena Martina Ratej, cu 61,53 m.

George Preda, atlet originar din Vărbilău, descoperit de antrenorul Gheorghe Muşat, a luat parte la proba de 1.500 m, la care, la Internaţionalele României, a fost la o sutime de secundă distanţă faţă de recordul său personal (3.44,47 minute). Competiţia de la Izmir a avut, însă, un ritm lent, iar George a sosit la aproape două secunde distanţă de primii trei clasaţi, cu timpul de 4.03,70 minute. Învingător a fost Kemal Koyuncu, din Turcia, cu timpul de 4.01,51 minute.

După prima zi a competiţiei, România se afla pe locul al cincilea, la opt puncte distanţă de primele trei poziţii, ocupate, în ordine, de Grecia, Turcia şi Norvegia. În ziua a doua, prin victoriile atleţilor Marian Oprea (triplusalt), Bianca Perie (aruncarea ciocanului) şi Viorica Ţigău (săritura în lungime), echipa tricoloră a urcat pe locul al treilea, în ierarhia provizorie, după primele cinci probe.

Dar, în cele din urmă, Norvegia a devansat formaţia României cu numai 7,5 puncte, pe primele trei poziţii clasându-se: Turcia (329 puncte), Grecia (307,5 puncte) şi Norvegia (290 puncte). România a încheiat pe locul al patrulea, cu 282,5 puncte. Din Liga 1 au retrogradat ultimele două clasate: Slovenia şi Croaţia, în vreme ce în locul lor au promovat Estonia şi Bulgaria, din Liga 2.

În prima divizie europeană, care a avut loc la Stockholm, în Suedia, s-a impus echipa Rusiei, urmată de Germania şi de Ucraina. Cehia, Portugalia şi Suedia au retrogradat, urmând să evolueze, anul următor, alături de România, în Liga 1.

Rezultatele complete ale Campionatului European de la Izmir se pot vedea aici.

credit foto: Federaţia Română de Atletism

Împărtășește: