Atunci când pasiunea naște performanțe
Rezultatele Antoniei Stănescu reprezintă o nouă confirmare a faptului că secția de scrimă de la CS Petrolul Ploiești progresează
Deși are resurse financiare limitate pentru marea performanță, secția de scrimă de la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești nu duce lipsă de talente.
După o perioadă de incertitudine, în urma trecerii în neființă, în 2017, a antrenorului secției – fostul mare spadasin al României, Ștefan Moldanschi, fiul acestuia, Claudiu Moldanschi, a renunțat la o carieră în sectorul privat, pentru a continua povestea scrimei ploieștene. Iar pasiunea sa pentru acest sport se traduce în performanțe, secția de scrimă de la CS Petrolul având, în prezent, câțiva sportivi de referință pentru viitorul floretei românești.
Unul dintre „vlăstarii” secției de scrimă petroliste este reprezentat de Antonia Stănescu, sportivă care împlinește 14 ani chiar în această săptămână.
Vicecampioană națională la categoria de vârstă U13 și medaliată cu bronz la U15, eleva antrenorului Claudiu Moldanschi este pe locul întâi în clasamentul Circuitului European U14, obținând o victorie (la Millfield, în Marea Britanie) și trei locuri 3 în concursurile din cadrul sezonului competițional actual.
Povestea Antoniei în scrimă a început la vârsta de șase ani, când, după câțiva ani de balet, tatăl său a adus-o în sala Clubului Sportiv Petrolul, aflată în incinta Stadionului „Ilie Oană” din Ploiești.
„Îmi place totul la scrimă, mă simt bine în această sală, mai ales că mă face să mai uit de teme, de școală, de alte probleme”, ne-a mărturisit Antonia.

Dar, nu a fost dragoste la prima vedere: „Când am ajuns în sala de scrimă, nu știam nimic despre acest sport. Era obositor. Nu îmi plăcea în mod deosebit, dar, pe parcurs, am ajuns să iubesc scrima și am învățat că nu trebuie să renunți niciodată la ceea ce îți dorești”.
Ambiția de a fi cei mai buni ne îndrumă pașii, în orice domeniu, pe drumul performanței. Iar despre potențialul Antoniei, antrenorul Claudiu Moldanschi ne-a spus următoarele:
„Este conștientă despre ce drum poate să aibă în viitor, pe plan sportiv, dar și profesional. Are un talent nativ, este foarte ambițioasă și astfel este educată în familie.
M-am bucurat pentru că părinții înțeleg fenomenul sportiv, cât de multe sacrificii sunt, dar și că sunt foarte multe lucruri influențate de perioada de dezvoltare în pubertate, pe latura fizică, precum și cea mentală. M-a ajutat foarte mult, prin prisma faptului că părinții au știut să gestioneze foarte bine această perioadă”.
Elevă în clasa a șaptea la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, la clasă cu profil de limba germană, Antonia se descurcă bine nu doar pe planșa de scrimă, ci și la școală. Dar, nu este deloc simplu, ba, dimpotrivă.
Cu precădere, după școală, Antonia petrece câte trei ore, zilnic, în sala de scrimă de la CS Petrolul (rar, chiar și șase ore), după care are încă două ore de pregătire la unele materii școlare.

„Este dificil să îmbin școala cu sportul. Uneori învăț în mașină, cu mama, sau îmi fac temele de dimineață, de la 5, deoarece ajung acasă în jur de ora 9 seara. Dar, chiar dacă mi-ar plăcea să am timp mai mult pentru mine, vreau să muncesc acum și să culeg roadele mai târziu”.
Dintre armele scrimei, preferă floreta, deoarece este cea mai tehnică, iar regulile sunt mai stricte. Însă, recunoaște că și-a dori să poată avea viteza specifică probei de sabie.
Despre ce anume i-a lipsit să câștige la Naționale, Antonia ne-a mărturisit că: „Mi-am pus singură bariere. Îmi căutam mereu scuze pentru ceea ce făceam greșit. Dar, datorită domnului antrenor, am realizat că trebuie să-mi asum greșelile și să învăț din ele. De aceea, îi mulțumesc pentru că mereu mă ajută, nu doar strict pe latura sportivă, ci și pe cea psihologică, și are răbdare cu mine”.
Un mare câștig în dezvoltarea sa l-a avut și experiența acumulată la concursurile din Circuitul European U14, care a ajutat-o să descopere o altfel de abordare a scrimei.
„Mi-a plăcut etapa la care am obținut locul 1, dar nu neapărat pentru că am câștigat, ci pentru că am cunoscut alte civilizații, altfel de oameni. Există o mentalitate total diferită de ceea ce se întâmplă la noi”.
Un aspect despre care antrenorul clubului petrolist a precizat: „Când schimbi colectivul cu care interacționezi la campionatele naționale și iei contact cu stiluri diferite, cu școli de scrimă diferite, mentalități și agresivitate sportivă diferite, cu un alt ritm, atunci trebuie să te adaptezi. Atunci devii mai bun.
Anul acesta am țintit competițiile din circuitul european la care să mergem și să câștigăm. Iar rezultatele obținute ne-au făcut să apărem pe harta scrimei internaționale, din nou, cu sportivi tineri, nu doar cu sportivi consacrați. Trebuie să vină generații noi din urmă tot timpul. La nivel de țară, sabia și spada au tot avut generații noi. Dar, la floretă, avem mai mereu un gol de doi-trei ani. Floreta este cu mult mai tehnică, cu mult mai greu de format din punct de vedere al procedeelor tehnice și, în plus, costurile pentru echipament sunt cu 25%-30% mai mari față de celelalte arme”.

Deși are o vârstă încă fragedă, marele vis al Antoniei se leagă, în mod normal, de Jocurile Olimpice. Știe că are mult de muncit pentru a-și atinge obiectivul, dar ambiția care o caracterizează îi oferă încredere în potențialul său.
„Cred că peste doi ani voi înțelege scrima mult mai bine și voi fi pregătită pentru rezultate și mai importante. Vreau să mă antrenez cât mai bine, în primul rând, deoarece obiectivul meu este să obțin medalia de aur la Jocurile Olimpice”.
După cum am menționat la început, alături de Antonia Stănescu, la secția de scrimă a Clubului Sportiv Petrolul se găsesc și alte speranțe ale floretei românești.
Multiplu medaliat național, Alexandru Macovei este primul român în clasamentul internațional de floretă la juniori, urcând, totodată, anul acesta, pe podiumul Cupei României la seniori (medalie de bronz; locul 5 la Campionatul Național de seniori), într-un an în care a avut de susținut examenul de bacalaureat și pe cel de admitere la facultate (este student la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, din București).
Andreea Pelaghie este campioană națională la categoria de vârstă U9, în vreme ce echipa U15 de floretă feminin a CS Petrolul, formată din Anastasia Bugheanu, Daria Cornea, Ana Miricel, Alesia Pelaghie, a câștigat medaliile de bronz naționale.
Cu toate acestea, situația secției de scrimă a clubului ploieștean este departe de a fi una roz. Club sportiv subordonat Agenției Naționale pentru Sport, Petrolul Ploiești nu are un buget care să ofere secțiilor sale tot ceea ce ar fi nevoie pentru marea performanță. Însă, acest aspect este privit doar ca o provocare de antrenorul Claudiu Moldanschi, care caută mereu soluții alternative pentru a completa necesarul bugetului pentru secția de care se ocupă.
„Există multe variante pentru a strânge fonduri, prin sponsori sau prin concursurile de proiecte de la autoritățile locale. Trebuie să găsim soluții, pentru că sunt copii care muncesc și merită să-și poată testa cunoștințele în competiții. Comunitatea locală ar trebui să fie conștientă că mediatizarea pe plan sportiv reprezintă un plus de vizibilitate pentru un oraș care este cunoscut doar din punct de vedere al unor tradiții industriale”.
Secția de scrimă de la CS Petrolul este un exemplu a ceea ce poate realiza o gândire pozitivă, o mentalitate de a găsi soluții la probleme, și nu vinovați. Iar, în acest sens, rezultatele vorbesc de la sine.