| |

Atunci când perseverența dă roade! Medalii pentru România în Cupele Mondiale la sanie și la bob

Semnalele pozitive (despre care am scris aici) de la Campionatele Mondiale de Sanie ale lotului național al României s-au concretizat, săptămâna trecută, printr-o primă medalie în cadrul Cupei Mondiale. Dar, nu numai lotul de sanie a avut momente de sărbătoare, ci și cel de bob, completând o săptămână specială pentru sporturile românești de iarnă în disciplinele de coborâre pe canalele de gheață.

După Campionatele Mondiale, caravana din sportul de sanie a rămas la Altenberg, în Germania, pentru cea de-a cincea etapă a sezonului din cadrul Cupei Mondiale.

Iar pentru a patra oară în acest sezon, a fost programată și proba de ștafetă pe echipe, la care România a scris istorie, la Altenberg.

Compusă din Ioana Corina Buzățoiu, Valentin Crețu și echipajele de dublu Tudor Ștefan Handaric/Sebastian Mozca, Raluca Strămăturaru/Mihaela Carmen Manolescu, ștafeta României a obținut medaliile de bronz, ocupând locul al treilea în cadrul probei.

Reprezentanții țării noastre au încheiat cu timpul de 3:16.301 minute, la 1.856 secunde în urma echipei din Letonia, care a bifat a șasea sa victorie din istorie în cadrul probei de ștafetă. Medaliile de argint au fost obținute de ștafeta din Statele Unite ale Americii, sosită cu o întârziere de o secundă și trei miimi.

Pentru România a fost prima medalie din istorie în cadrul unei probe de la Cupa Mondială, iar pentru reprezentanții echipei tricolore clasamentul este unul de pus în ramă, având în vedere că au devansat echipe precum Austria și Germania (primele două națiuni din clasamentul pe medalii de la Campionatele Mondiale și aflate pe primele poziții în ierarhia generală a Cupei Mondiale în proba de ștafetă).

Trebuie precizat, totuși, că ștafeta României, plecată prima în concurs, a beneficiat de condiții de gheață pe pârtie multe mai bune față de Austria și Germania, care au luat startul ultimele, fiind principalele candidate la victorie.

Însă, nu umbrește cu nimic performanța ștafetei României, care a dovedit că, indiferent de situație, trebuie să profiți de orice ocazie care îți apare în cale pentru a-ți îndeplini obiectivele.

În plus, pentru „veteranii” echipei României, Raluca Strămăturaru și Valentin Crețu, cu siguranță, medaliile reprezintă o încununare a efortului depus atâția ani, a momentelor dificile prin care au trecut, fiecare, de-a lungul timpului și o demonstrație a faptului că perseverența poate da roade. Iar pentru cei tineri, o dovadă că se poate, dacă ești dispus să lupți și să muncești pentru ceea ce îți dorești.

Clasamentul complet – aici.

Povestea etapei de Cupă Mondială de la Altenberg pentru lotul național de sanie nu se rezumă, totuși, doar la proba de ștafetă.

La proba de simplu masculin, Valentin Crețu a obținut cea mai bună clasare a sa din carieră într-o etapă din Cupa Mondială. Sportivul din Sinaia a ocupat locul 12 (depășindu-și cu două poziții precedenta referință din carieră), la șapte zecimi de câștigător, proaspătul campion mondial – germanul Max Langenhan, după ce, în prima manșă, stabilise chiar a zecea performanță a concursului.

Ar mai fi de menționat că, aflată la primul sezon la senioare, Ioana-Corina Buzățoiu a reușit o coborâre de Top 10 în manșa secundă a probei de simplu feminin, stabilind al șaptelea timp. Însă, evoluția mai puțin reușită din prima manșă a făcut-o să încheie doar pe locul 26.

De asemenea, echipajul de dublu feminin Raluca Strămăturaru / Carmen Manolescu și-a stabilit cea mai bună performanță a sezonului din Cupa Mondială, cu un loc 7, la o secundă și o zecime de prima poziție.

Rezultatele complete ale etapei – aici.

Lotul național de sanie este condus de antrenorii Eugen Radu, Alexandru Comșa, Corina Drăgan și Liviu Turea (vicepreședinte al Federației Române de Bob și Sanie).

Săptămâna aceasta are loc o nouă etapă în Cupa Mondială, la Oberhof, tot în Germania.

La 1400 de kilometri nord-est de pârtia de la Altenberg, la Sigulda, în Letonia, Andreea Grecu aducea România pe podiumul Campionatelor Europene de Bob și al Cupei Mondiale. Pregătită de antrenorul Paul Neagu, Andreea și-a trecut în palmares o nouă medalie de argint la proba de monobob din cadrul Campionatelor Europene (a doua, consecutiv).

În vârstă de 30 de ani, împliniți luna trecută, Andreea Grecu a ratat pentru 38 de sutimi de secundă medalia de aur, în favoarea germancei Lisa Buckwitz, după ce, în prima manșă, stabilise cel mai bun timp al întrecerii.

Competiția a contat și pentru sezonul din Cupa Mondială, întrecere în care, prin acest loc secund, reprezentanta României a stabilit cea mai bună performanță din carieră până acum, la această probă.

Clasamentul de la Campionatul European – aici, iar cel de la Cupa Mondială – aici.

În plus, pentru Andreea a fost a doua prezență pe podium din acest sezon și din carieră, de altfel, la monobob, după locul al treilea ocupat la finalul anului trecut, pe pârtia din Franța: La Plagne.

În clasamentul general al Cupei Mondiale, după etapa de la Sigulda, Andreea Grecu ocupă locul al cincilea.

De menționat ar fi și faptul că Andreea a participat și la proba de bob 2 persoane, alături de Teodora Vlad, la care echipajul românesc a încheiat pe locul al cincilea în ierarhia Campionatelor Europene (clasamentul complet – aici) și pe a șasea poziție în Cupa Mondială (clasamentul complet – aici).

Dar, există o diferență importantă între monobob și bob de 2 persoane. Asta deoarece la monobob se concurează cu același tip de bob de către toate sportivele. Astfel că la această probă cel mai mult contează îndemânarea pilotului.

În concluzie, România poate că este o națiune mică, fără o pârtie care poate fi înghețată pe teritoriul său și fără bugetul loturilor din țările care sunt mai mereu pe podium, dar asta nu îi împiedică pe cei implicați în fenomen să creadă în șansa lor. Și iată că este suficient pentru a ajunge la medalii în competițiile majore mondiale și europene.

Foto: FIL / Mareks Galinovskis; IBSF / Laura Lakovica

Împărtășește: