Avem o generație promițătoare la baschet. Cum o ajutăm să se dezvolte?
După ce a câștigat clar, anul trecut, Campionatul Național la U12, micuții baschetbaliști de la CSM Ploiești au devenit, de curând, campioni și la U13, cu un parcurs perfect: 23 de victorii din tot atâtea meciuri disputate.
Antrenorul care a crescut și se ocupă, în continuare, de dezvoltarea acestei generații este Ionuț Ivan. Ajuns manager al secției de baschet a clubului sportiv al municipalității ploieștene, după ce a promovat echipa de seniori în prima ligă națională, Ionuț Ivan îşi petrece cea mai mare parte a timpului său în sala de sport, pregătind mai multe generații, atât la CSM Ploiești, cât și la Clubul Sportiv Școlar Ploiești.
De altfel, există o colaborare foarte strânsă între cele două cluburi, normală, am putea spune, pentru a ajuta copiii să crească din punct de vedere sportiv.
Iar performanțele arată că munca nu este în van, pe lângă titlul de la U13, antrenorul din Ploiești conducând alte două echipe spre medalii, la U19 și la U16, care au obținut locul al treilea.
Despre ceea ce este necesar ca o generație de copii talentați să crească și să ajungă să reprezinte cu succes România în lume, antrenorul Ionuț Ivan ne-a relatat câteva idei, din perspectiva sa.
„Mentalitatea este cel mai important aspect la care trebuie să lucrăm. Trebuie să existe o influență mai mică din partea părinților, pentru că au tendința de a le crea o falsă realitate copiilor, ceea ce poate să distrugă dezvoltarea corectă a sportivilor”.
„Factorii acceleranţi sunt deosebit de importanți. Contează cât cresc acești copii, deoarece pot avea o creștere rapidă la vârste mici, dar apoi să se oprească la acel nivel. Noi, ca antrenori, trebuie să recunoaștem aceste posibilități. Iar în baschet, înălțimea este un aspect primordial pentru a putea face performanță”.
„Latura psihologică este, de asemenea, importantă. Acest aspect nu se poate pregăti doar în sala de sport. Acesta se formează în cea mai mare parte de acasă, din familie. Vorbesc aici despre acel spirit de luptă, despre mobilizarea sportivilor în momentele cruciale. Iar acest aspect nu-l putem pregăti în sala de sport, trebuie să vină din interiorul lor”.
„Apoi, fără partea tehnică nu se poate să realizezi performanțe. Acest aspect se pregătește prin ore petrecute pe teren, la antrenamente și la meciuri”.
„Avem nevoie și de un sistem competițional diferit, cu mai multe meciuri cu echipe puternice. În actualul sistem, o echipă cum am avut noi la U13 nu poate crește ca nivel foarte mult. Meciuri pe care le câștigi la diferențe mari de scor nu aduc un plus de valoare la dezvoltarea copiilor. De aceea, am propus un alt sistem competițional, care să țină cont de locurile ocupate de echipe în sezonul precedent, și să existe grupe valorice”.
„Copiii au nevoie de modele. De aceea sunt foarte mulțumit de faptul că am putut construi o echipă de seniori care să evolueze în prima ligă națională. În plus, proiectul echipei de seniori de la CSM Ploiești se bazează pe ideea de a avea cât mai mulți jucători prahoveni în lot. De exemplu, în acest sezon (n.r. – echipa a ratat la limită calificarea în playoff, la prima prezență în Liga Națională, ocupând locul 9), am avut opt jucători ploieșteni din cei 16 din lot. Ne dorim chiar și mai mult. Iar o echipă de performanță poate contribui la creșterea interesului copiilor pentru sport și, implicit, pentru baschet.”
„O echipă de seniori nu se rezumă doar la performanțe. Ea oferă modele copiilor, pe care le pot vedea live la meciuri, cu care pot face poze, cu care pot interacționa direct. Astfel se creează emulație și poate îndrepta copiii către a practica sport. În urma antrenamentelor cu copii, am identificat probleme serioase cu care se pot confrunta noile generații: obezitate, sedentarism, dificultăți în a se comporta într-un colectiv. Este important să creștem generații sănătoase, iar sportul te învață să ai disciplină (un anumit program, disciplină alimentară), te învață cum să interacționezi într-o comunitate, cum să lucrezi în echipă pentru atingerea unui obiectiv comun, te scoate din casă, din fața calculatorului/tabletei/telefonului. Toate aceste lucruri sunt mai ușor de implementat atunci când ai o echipă de seniori prin care să oferi exemple/modele copiilor.”
„Sportul de performanță și sportul de masă se completează unul pe celălalt. Sportul de masă oferă o bază mai mare de selecție pentru sportul de performanță, iar sportul de performanță oferă idoli și rezultate care aduc cât mai mulți copii să practice sportul de masă.”