|

Cătălin Chirilă – campion mondial la canoe sprint 1000m

Cătălin Chirilă a scris o filă frumoasă de poveste pentru România, la Campionatele Mondiale de Canoe Sprint, organizate la Halifax (Canada). Antrenat de Florin Popescu și Petre Kondrat, sportivul român a reușit, astăzi, să câștige medalia de aur la canoe simplu pe distanța de 1000 m, după o finală gestionată perfect.

Cătălin Chirilă s-a menținut aproape de liderii cursei în primii 500 m, fiind pe locul al patrulea, după care a forțat în ultima jumătate a finalei, ajungând pe prima poziție. Sportivul tricolor nu a mai putut fi prins din urmă de niciunul dintre adversarii săi din finală, întrecându-l cu o secundă și jumătate pe campionul olimpic al probei, brazilianul Isaquias Santos, și cu aproape două secunde pe cehul Martin Fuksa.

Rezultatele oficiale complete – aici.

De menționat că aceasta reprezintă prima medalie de aur a României la proba respectivă după o pauză de 36 de ani, de la performanța reușită de Aurel Macarencu. Ivan Patzaichin (în 1973 și 1977) și Simion Ismailciuc (în 1963) au mai obținut, pentru România, medalii de aur la această probă de-a lungul timpului.

Ieri, Cătălin Chirilă își adjudecase medalia de argint în finala cursei de 500 m, la canoe simplu, reușind o altă performanță remarcabilă pentru România, care nu mai obținuse o medalie mondială la proba respectivă tot de la ediția din 1986, când Aurel Macarencu câștiga tot argint.

Cătălin a fost depășit doar de campionul olimpic, brazilianul Santos, cehul Merin Fuksa completând podiumului.

Rezultatele oficiale complete – aici.

Foto: COSR

Împărtășește: