Ciclism > Bogdan Coman: „Ne-am descurcat mult mai bine decât ne-am aşteptat”

Săptămâna trecută, ciclistul prahovean Bogdan Coman, campion naţional la contratimp individual şi vicecampion al ţării la proba de fond, la tineret (U23), a participat, alături de echipa Mazicon Bucureşti, la Turul Bulgariei, competiţie internaţională de categorie 2,2.

Acesta a avut un start foarte bun, clasându-se în urma celei de-a doua etape pe locul 25 în ierarhia generală. Însă, problemele tehnice care au intervenit cu cinci kilometri înainte de finalul rundei a treia l-au făcut să coboare în clasament, sosind, în final, pe locul 75.

La revenirea în ţară, Bogdan ne-a relatat despre experienţa trăită la competiţia din Bulgaria.

–         Ai participat la toate tururile internaţionale din România, organizate în acest an, iar acum ai fost prezent şi la Turul Bulgariei. Care este impresia generală, acum, la finalul acestei competiţii?

–         A fost o întrecere mult mai puternică şi mai bine organizată decât ceea ce s-a întâmplat la noi în ţară. În Bulgaria, poliţia chiar şi-a făcut datoria, a avut mulţi agenţi pe motociclete şi a oprit circulaţia pe traseu cu câteva ore înainte ca plutonul sportivilor să treacă. În mare parte, am mers pe drumuri naţionale. În plus, şi spectatorii au creat o atmosferă frumoasă, încurajându-ne, chiar dacă pe unii dintre ei i-am făcut să aştepte, din cauza blocajelor de pe traseu.

–         Cum a fost vremea?

–         Extrem de cald. Nu ne aşteptam la asemenea temperaturi ridicate, mai ales că ştiam cum a fost la ediţia de anul trecut. Acum, cu excepţia antepenultimei şi ultimei etape, când a mai plouat pentru câteva minute, în toate cele nouă etape a fost foarte cald.

–         Cum ţi s-a părut comportarea voastră, ca echipă?

–         Ne-am descurcat mult mai bine decât ne-am aşteptat, mai ales în condiţiile în care am fost singura echipă care nu a avut un maseur şi nici o medicamentaţie bine pusă la punct. Practic, am mers cu apă plată. Sunt un pic dezamăgit de faptul că nu s-a realizat niciun control antidoping, iar unii sportivi, în etapele de munte, păreau că merg mult prea bine. Dar, asta a fost situaţia şi este bine că am reuşit să terminăm competiţia în efectiv aproape complet, un singur sportiv abandonând din echipa noastră.

–         Eşti mulţumit de evoluţia ta?

–         Prezenţa la Turul Bulgariei a reprezentat o experienţă din care am învăţat mult. Am început foarte bine, fiind chiar între primii 25 de sportivi. Însă, în a treia etapă, o rundă foarte dificilă, cu multe dealuri şi cu vânt, în care s-a mers foarte tare, în ultimii cinci kilometri, înainte de a lua un viraj la dreapta, s-a întâmplat ceva cu o roată de la bicicletă şi am făcut pană. Am aşteptat, apoi, maşina de depanare să mă ajute, după care am revenit pe traseu. Însă, am pierdut mult timp şi a reprezentat, totodată, o lovitură şi pentru moralul meu. Probabil, dacă nu intervenea acel incident, aş fi obţinut un rezultat mult mai bun. Dar, sunt mulţumit că am participat la această competiţie.

–         Ce urmează pentru tine?

–         Din păcate, va urma o pauză destul de lungă. Viitoarea cursă la care vom participa va fi pe 16 octombrie, în Italia, la Varese, unde am fost invitaţi de către municipalitatea locală. Este trist, însă, că nu avem mai multe curse în ţară. Chiar dacă anul acesta a fost unul mai bogat în competiţii, şi sunt fericit că am putut participa la toate cele trei tururi din ţara noastră, încă ducem lipsă de curse. Iar fără o experienţă competiţională corespunzătoare nu poţi creşte valoric.

–         Cine crezi că ar trebui să se implice pentru a ridica nivelul ciclismului românesc?

–         În primul rând, Federaţia Română ar trebui să realizeze un plan în acest sens. Însă, forul naţional nu ne ajută să participăm nici măcar la cursele internaţionale la care am fi putut concura cu lotul României, motivând faptul că nu are bani pentru a efectua deplasarea.

–         Te gândeşti să pleci la o echipă din afara ţării?

–         Este o variantă pe care o analizez în acest moment. Pentru viitor caut o formaţie care să-mi poată oferi şi un salariu, iar pentru asta voi lua legătura şi cu echipe din ţările balcanice, care au putut să mă observe în acest an competiţional.

Împărtășește: