Ciclism > După patru ani, Turul României a fost câştigat de un român

În anul 2007, prahoveanul Daniel Anghelache reuşea să câştige ultima ediţie a Turului ciclist al României înainte ca acesta să fie inclus în calendarul Uniunii Internaţionale, fiind primul român care se impunea în „Mica Buclă” după zece ani de dominaţie străină. După patru ani de când cea mai prestigioasă întrecere de ciclism din ţară se află în circuitul internaţional, la categoria 2,2, un român a reuşit, din nou, să-şi adjudece tricoul galben, destinat câştigătorului.

În urma parcurgerii a 1400 de km, timp de opt zile, pe un traseu ce s-a întins de la Constanţa până la Bucureşti, campionul naţional en-titre de tineret, Andrei Nechita, component al echipei naţionale tricolore, a câştigat Turul României la o diferenţă de 15 secunde faţă de următorul clasat, grecul Ioannis Tamouridis (Tableware).

Ultima etapă a avut loc sâmbătă, când Turul României a trecut, după trei ani, şi prin judeţul Prahova, îndreptându-se spre Bucureşti, sosirea fiind programată la Arcul de Triumf. Runda a început cu o căţărare de categorie A, pe care Ioannis Tamouridis, ajutat de bulgarul Vladimir Koev (Konya), dublu câştigător al competiţiei, în 2004 şi 2010, a atacat pentru a prelua tricoul galben. La un moment dat, acesta chiar ajunsese la peste trei minute în faţa lui Andrei Nechita, însă, pe zona de plat, din Câmpia Munteniei, plutonul i-a ajuns pe evadaţi, iar tricoul galben a rămas în posesia românului Nechita.

În clasamentul general, după Nechita şi Tamouridis s-a situat italianul Angelo Ciccone (San Marco Concrete). Tricoul alb, pentru cel mai combativ rutier (clasamentul pe puncte), i-a revenit lui Tamouridis, care şi l-a adjudecat şi pe cel roşu, destinat sprinterilor, în vreme ce tricoul verde, pentru căţărători, a fost câştigat de bulgarul Vladimir Koev (Konya Torku – Turcia).

În ierarhia celor mai buni români s-a impus, normal, Andrei Nechita, urmat de Răzvan Jugănaru şi ploieşteanul Alexandru Ciocan – amândoi de la Dinamo Bucureşti. Fostul component al echipei Conpet Petrolul, care a dominat ediţia din 2007 a Turului României, Tamaş Csicsaky, în prezent la Dinamo Bucureşti, s-a situat pe poziţia a cincea în clasamentul celor mai buni români.

Podiumul celor mai buni tineri români
Podiumul celor mai buni tineri români

Tricoul alb sponsorizat de Comitetul Olimpic Sportiv Român, destinat celui mai bun tânăr român (sub 23 de ani), a fost câştigat de Alexandru Grădinaru, aflat în cadrul lotului naţional. Pe locul doi s-a clasat ploieşteanul Gabriel Ţintea, ciclist legitimat la CS Petrolul Ploieşti, prezent în Turul României la invitaţia clubului Dinamo Bucureşti. Aceasta a fost cea de-a doua sa prezenţă în „Mica Buclă”, reuşind o performanţă bună, sosind, în clasamentul general, pe locul 35, la 40 minute şi 35 de secunde în urma învingătorului.

De menţionat absenţa la ediţia din acest an a câştigătorului din 2007 – Daniel Anghelache,  şi a campionului naţional en-titre la elite – prahoveanul Marian Frunzeanu.

În clasamentul pe echipe s-a impus Cycling Team Friulli, urmată de Tableware (+2.42 minute) şi de G.S. San Marco Concrete (+27.31 minute). Formaţia Dinamo Bucureşti s-a situat pe locul patru, cu o întârziere de 28.21 minute.

credit foto principal: jurnalul.ro

Împărtășește: