Ciclism > Il Giro, după o săptămână

După ”năzbâtiile” lui Alberto Contador (Saxo Bank Sungard) din ultimele două etape pare că nimeni din plutonul Il Giro 2011 nu poate ține ritmul cu acesta. Astfel, după nouă etape parcurse, ”Il Pistolero” s-a îmbrăcat în roz, demonstrând că este mai hotărât ca niciodată să se impună în Peninsulă.

Prima săptămână a Turului Italiei 2011 a fost în doliu, rutierul echipei Leopard Trek – Wouter Weylandt – suferind un accident grav, în urma căruia acesta și-a pierdut viața, lăsând lumea ciclistă în șoc.

Au urmat câteva etape de pregătire pentru favoriții la tricoul roz, încheiate la sprint – dar și o rundă de contratimp pe echipe, câștigată de Leopard Trek – până când caravana s-a apropiat de Etna.

Încă din etapa de sâmbătă, Contador a dat un prim atac arătând, într-o mică măsură, ce avea să urmeze. Iar în etapa de duminică, spaniolul a dat lovitura de grație, niciunul dintre principalii contracandidați la victorie neavând forța sau determinarea să-l contracareze pe acesta.

Michele Scarponi (Lampre) a fost singurul care a încercat să răspundă atacului inițiat de iberic, însă, nu a rezistat.

După prima săptămână, Contador și-a creat deja un avans de aproape un minut în fruntea ierarhiei, în care este urmat, pe locurile doi și trei, de belarusul Konstantsin Sivstsov (HTC High Road, +0,59 minute) și de Christophe Le Mevel (Franța, Garmin Cervelo, +1,19 minute).

Italienii Vicenzo Nibali (Liquigas) și Michele Scarponi se află la 1,21, respectiv 1,28 minute în urma spaniolului, pe locurile 4 și 5.

Încă sub semnul incertitudinii, dacă va fi sau nu suspendat, Contador pare hotărât să adune cât mai multe victorii posibile și, până acum, în Turul Italiei, a dovedit că nimeni nu i se poate opune. Oricum, urmează o nouă săptămână în care ne așteaptă și mai mult spectacol, cu încă trei etape de munte.

Câștigătorii primelor nouă etape:

1. PINOTTI Marco (HTC High Road – contratimp echipe)
2. PETACCHI Alessandro (Italia, Lampre)
3. VICIOSO ARCOS Angel (Spania, Androni Giocattoli)
4. Neutralizată ca urmare a decesului lui Wouter Weylandt (echipa Leopard Trek a trecut linia de sosire prima, alături de Tyler Farrar, plutonul sosind la 15 secunde în urma lor)
5. WEENING Pieter (Olanda, Rabobank)
6. VENTOSO Francisco J. (Spania, Movistar)
7. DE CLERCQ Bart (Belgia, Omega Pharma Lotto)
8. GATTO Oscar (Farnese Vini-Neri Sottoli)
9. CONTADOR Alberto (Spania, Saxo Bank Sungard)

Împărtășește: