Ciclism > Turul Franței 2011 – Schleck vs Contador RELOADED

Cel mai important eveniment din ciclismul mondial se apropie să înceapă. Turul Franței 2011 va porni la drum sâmbătă, pe 2 iulie, în regiunea Vendee, și se va încheia duminică, pe 24 iulie, în Paris, pe Champs-Élysées. Spre deosebire de anul precedent, când competiția a debutat cu un prolog, prima etapă va fi una de fond, de data aceasta, întinsă pe distanța de 191,5 km și care va avea, spre final, o cățărare de categoria 4.

Traseul din acest an este așteptat să favorizeze cățărătorii, având șase etape de munte, dintre care patru cu final în cățărare pe munte înalt, și  încă trei etape cu cățărări medii. Vor mai fi zece etape de plat, una de contratimp pe echipe, de 23 km (în a doua zi a turului, duminică), și una de contratimp individual, de 42,5 km (în penultima zi, pe 23 iulie).

Vor exista 23 de segmente de cățărare de categorie 2, 1 sau mai înaltă, iar Col du Galibier va fi urcat de două ori în interval de numai 24 de ore, ediția din acest an sărbătorind 100 de ani de la prima traversare a respectivului masiv muntos din Alpii francezi. De asemenea, cu această ocazie, finalul etapei a 18, când se va ajunge pe Col du Galibier, va fi cea mai mare altitudine la care s-a încheiat o etapă din istoria Turului Franței, cicliștii atingând cota de 2645 m.

Ne așteaptă mai bine de trei săptămâni de ciclism la cel mai înalt nivel, în care cei mai valoroși rutieri din momentul actual se vor întrece pentru tricoul galben.

Câștigătorul Turului Franței 2011 va primi 450.000 de euro, suma totală a premiilor fiind de 3,2 milioane de euro.

Harta traseului Turului Franței 2011
Harta traseului Turului Franței 2011

La start se vor afla 22 de echipe, ale căror componență o puteți vedea aici. După un an de așteptare, Andy Schelck (Leopard-Trek) vrea să-și ia revanșa față de înfrângerea la limită de anul anul trecut în favoarea lui Alberto Contador, care a trecut la fosta sa echipă – Saxo Bank Sungard. Acesta încearcă să facă uitat incidentul cu lanțul de la bicicletă, petrecut în timp ce deținea tricoul galben și încerca să-l atace pe Contador, moment în care El Pistolero a profitat la maximum și a preluat conducerea la general fără să o mai cedeze până la final, adjudecându-și victoria. Pentru spaniol a fost cel de-al treilea succes în Turul Franței și cel de-al doilea consecutiv.

Andy s-a declarat dezamăgit de comportamentul lui Alberto, în acel moment al cursei, spunând că: ”un mare campion nu face așa ceva”. De asemenea, acesta a mai precizat, într-un interviu acordat publicației franceze L’Equipe, că este bucuros de faptul că Alberto Contador va fi prezent în competiție, deoarece vrea să fie un duel om contra om, dorind să-l învingă pe traseu în mod direct.

Acesta va beneficia de aportul fratelui său Frank Schleck, alături de elvețianul Fabian Cancellara, regele mondial neîncoronat al contratimpului.

De partea cealaltă, Alberto Contador rămâne principalul favorit la câștigarea Turului. Totuși, Contador a fost cercetat pentru dopaj anul trecut, după ce o substanţă interzisă, clenbuterol, a fost descoperită într-o probă de urină recoltată în timpul Turul Franţei.

Cantitatea de clenbuterol, însă, nu era suficientă pentru a-i îmbunătăţi performanţele, astfel că, la începutul anului, federaţia spaniolă de ciclism a anunţat retragerea acuzaţiilor. Dar, Uniunea Ciclistă Internaţională şi Agenţia Mondială Anti-Doping au făcut apel la această decizie, cazul urmând să fie judecat în luna august de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

Cu toate acestea, Contador a arătat o formă excepțională în Turul Italiei, competiție pe care a câștigat-o fără drept de apel, însă nu a avut nici adversari pe măsură.

În privința condiției sale, Contador a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că are anumite îndoieli în privința ediției de anul acesta a Turului Franței, în special deoarece este pentru prima dată când realizează dubla Il Giro-Le Tour. „Sigur că am îndoieli, dar totul va depinde de desfăşurarea cursei, de primele etape şi de ce voi simţi”, a spus El Pistolero.

În calculele pentru tricoul galben mai intră și Cadel Evans (BMC) și Ivan Basso (Liquigas-Cannondale). Evans a fost de două ori pe locul doi în Turul Franței, în edițiile 2007 și 2008, iar, acum, încearcă să spargă ghinionul din ultimii ani. Acesta se arăta optimist înainte de competiție, mai ales după ce s-a clasat pe locul al doilea în Criteriul Dauphine, întrecere ce a precedat Turul Franței. Anul trecut, acesta a purtat tricoul galben până când s-a accidentat și a ieșit din calculele pentru victorie, fiind un moment de cumpănă pentru ciclistul australian.

Ivan Basso, învingător în Turul Italiei în 2010, nu a confirmat la cursele anterioare Le Tour, după ce s-a și accidentat destul de grav la un atrenament pe Etna. Acesta a sărit pentru ediția din acest an a Turului Italiei tocmai pentru a putea fi proaspăt la Turul Franței. Basso a fost pe podiumul Turului în 2004 (locul 3) și în 2005 (locul 2).

Traseul detaliat al ediției din 2011 al Turului Franței îl puteți găsi aici.

Împărtășește: