Ciclism > Turul României se apropie de start
Ploieşteanul Alexandru Ciocan speră la o clasare cât mai bună
Sâmbătă, la Constanţa, va începe cea de-a 48-a ediţie a Turului ciclist al României. La această ediţie şi-au anunţat participarea 16 echipe, fiind al patrulea an de când cea mai prestigioasă competiţie românescă de ciclism este inclusă în cadrul circuitului Uniunii Cicliste Internaţionale, la categoria 2,2.
După trei ani, traseul „Micii Bucle” va traversa şi judeţul Prahova, chiar în cadrul ultimei etape, când se va pleca de la Braşov şi se va ajunge la Bucureşti, trecând prin Vălenii de Munte, Boldeşti Scăeni şi Ploieşti.
Printre competitori se va afla şi Alexandru Ciocan, fiul lui Constantin Ciocan, cel mai titrat antrenor de ciclism din ţară, care a format patru câştigători ai Turului României. Alexandru îi calcă pe urmele tatălui său, fiind de câţiva ani antrenorul echipei Dinamo Bucureşti, una dintre cele mai valoroase din ţară în prezent. Totodată, acesta continuă să participe și ca sportiv, iar înainte de a pleca la Constanţa, pentru startul competiţiei, ne-a răspuns la câteva întrebări.
De curând ai participat la Turul Dobrogei şi la Turul Traciei, în Turcia. Spune-mi cum s-au derulat competiţiile din punctul tău de vedere şi cât de mult au contat în pregătirea participării la Turul României?
Au fost ultimii paşi în pregătirea mea şi a echipei Dinamo pentru Turul României. Ambele competiţii au fost de nivel mediu ridicat. M-am simţit bine, lucru demonstrat şi de clasările în ambele tururi – locul 4 la general şi 3 podiumuri la etape în Turul Dobrogei, şi locul 8 la general, precum şi locul 4 la o etapă în Turul Traciei. Mă bucură foarte mult că am reuşit în Turul Traciei să obţin primele puncte UCI pentru anul competiţional în derulare.
Cum ţi se pare traseul de anul acesta al Turului României? Care consideri că ar fi punctele cele mai dificile?
Toate etapele mi se par foarte lungi. Singura etapă care nu este lungă ar fi cea care traversează Transfăgărăşanul, dar care vorbeşte de la sine despre nivelul de dificultate. Personal, mi-e frică de Transfăgărăşan şi de faptul că trei etape cu peste 200 km se desfăşoară în trei zile consecutive.

Care consideri că sunt principalii adversari?
Cele mai puternice echipe ar fi Konya – care îl are în componenţă pe Koev, câştigătorul de anul trecut, SP Tableware – la care participă Ioannis Tammouridis, clasat pe locul trei la ediţia de anul trecut şi pe locul doi în Turul Greciei din 2011. Unul dintre principalii adversari este şi Cador Rida, de la Ora Hotels (Ungaria) – câştigător al Turului României din 2008.
Care ar fi şansele echipei Dinamo la această ediţie?
Pe echipe, sper să ne clasăm între primele patru poziţii, deşi ne vor lipsi două piese de bază – Stancu şi Frunzeanu. La clasamentul individual, sper din nou să putem obţine puncte UCI (locurile 1 – 8).
Care este obiectivul tău şi care va fi strategia abordată?
Câştigarea cât mai multor puncte UCI, pentru calificarea la Campionatele Mondiale de anul acesta (locurile 1-8 la clasamentul general şi/sau locurile 1-3 la clasamentul de etapă). Strategia se va concentra mereu în jurul celui care se va afla în cea mai bună formă.
Care sunt cele mai frumoase amintiri ale tale de la participarea în Turul României de-a lungul anilor?
Când mă pupau fetele pe podium 🙂
Itinerariul Turului României îl puteți găsi aici.