Ciclism > Ultima etapă a Turului României trece prin Prahova
Mâine se va încheia cea de-a 48-a ediţie a Turului ciclist al României, după ce, astăzi, a avut loc cea mai dificilă rundă, care a avut sosirea pe Transfăgărăşan, în căţărare de categorie specială, la aproape 2.000 de metri altitudine.
Runda va cuprinde o căţărare de categoria A (imediat după start) şi una de categoria C, după care se va ajunge în Câmpia Munteniei, traseul traversând o bună parte din judeţul Prahova, în drumul spre sosirea programată la Arcul de Triumf, în Capitală.
Etapa va începe de la ora 10,30, iar rutierii sunt aşteptaţi să ajungă în Prahova în jurul orei 11,15, intrând în Cheia, unde va avea loc şi o secţiune de sprint. Traseul va continua, apoi, trecând pe la Măneciu (în jur de ora 12), Izvoarele (12,10), Vălenii de Munte (12,25, sprint), Boldeşti Scăeni (12,55, sprint), Corlăteşti (13,25, zonă de alimentare), Puchenii Mari (13,50), Potigrafu (13,55). Sosirea la Arcul de Triumf în Bucureşti este programată să aibă loc în jurul orei 14,30.
Caravana ciclistă a Turului României nu a mai traversat judeţul Prahova din 2008, atunci când în Vălenii de Munte s-a încheiat cea mai lungă etapă din acea ediţie (207 km). Acela a fost primul an în care competiţia a fost inclusă în calendarul oficial al Uniunii Cicliste Internaţionale, la categoria 2,2, fiind câştigată de ungurul Rida Cador, sportiv care se află prezent în pluton şi la actuala ediţie.
În clasamentul general, Andrei Nechita, component al lotului naţional al României, este purtătorul tricoului galben, al liderului cursei, având şanse de a deveni primul ciclist din ţară învingător al competiţiei, după includerea acesteia în calendarul internaţional. Acesta a pierdut mare parte din avansul avut de peste trei minute, în etapa de astăzi, rămânând, totuşi, la 20 de secunde înaintea grecului Ioannis Tamouridis.
Cel mai bine clasat dintre rutierii prahoveni este Alexandru Ciocan (foto), antrenor-sportiv la Dinamo Bucureşti, care se află pe locul 19. Alexandru a câştigat, la ediţia din 2007 a Turului României, tricourile alb (în clasamentul pe puncte) şi roşu (pentru cel mai bun sprinter), iar în 2008 şi 2009 a fost campion naţional de şosea.
De menţionat că în disputa pentru tricoul alb cu însemnele olimpice, acordat pentru cel mai bun tânăr român, se afla și ciclistul ploieștean Gabriel Ţintea – invitatul echipei Dinamo Bucureşti, el fiind legitimat la CS Petrolul Ploieşti, care seaflă pe locul al doilea în această ierarhie. Lider în acest clasament este Alexandru Grădinaru, din lotul național.
credit foto: Giant România