Clubul Sportiv Brazi devine, tot mai mult, un nume de referință în handbalul juvenil românesc
Constituit în 2002 și aflat în subordinea Consiliului Local al comunei Brazi, Clubul Sportiv Brazi poate reprezenta un exemplu pentru multe cluburi din localități mult mai mari. Cu o populație în jurul a 8.000-8.500 de locuitori, comuna Brazi, prin clubul sportiv, devine, pe zi ce trece, un centru important al handbalului juvenil românesc, deși secția de profil din cadrul clubului a luat naștere de numai nouă ani.
În acest sezon competițional handbalistic, la nivel de juniori I și juniori II, feminin și masculin, Brazi a fost singura comună din țară care a avut o echipă prezentă în Grupele Valoare. În plus, echipa de juniori I (copii născuți în 2003-2004) a clubului prahovean a fost singura reprezentantă a județului Prahova calificată în faza a doua superioară a campionatului, la care au avansat 17 formații.
Iar echipa condusă de tânărul antrenor Cristian Dumitru, ajutat de profesorul Nicolae Nimu, a fost extrem de aproape de a ajunge la Turneul Final. Cu victorii împotriva unor echipe din București, Craiova și Mizil, CS Brazi a ocupat locul al doilea în Seria C a fazei Grupelor geografice. Doar CSM București s-a situat în fața prahovenilor, cu care „brazi… lienii” – cum îi place antrenorului Cristian Dumitru să-și numească elevii – s-au menținut aproape preț de mai bine de jumătate de meci, atât în tur, cât și în retur.
În faza Grupelor Valoare, CS Brazi a continuat să facă „victime”, câștigând chiar și pe terenul echipei formate din jucătorii Centrului Național de Excelență de la Sighișoara, cu un gol reușit în ultima secundă a meciului.
În cele din urmă, echipa antrenată de Cristian Dumitru și Nicolae Nimu a ocupat locul al treilea în Grupa Valoare 2, cu 19 puncte, primele două locuri revenind celor de la CSM București (30p), respectiv de la CSȘ Odorheiul Secuiesc (22p – echipă pe care prahovenii au învins-o la Ploiești, unde au jucat meciurile de pe teren propriu).
La Turneul Final au acces primele două clasate și cele mai bune două echipe de pe locul al treilea. Având în vedere faptul că într-una dintre cele trei grupe s-au aflat doar cinci echipe (spre deosebire de celelalte, care au avut câte șase fiecare, inclusiv cea din care a făcut parte CS Brazi), reprezentanții Federației Române de Handbal au decis ca departajarea dintre cele trei formații clasate pe locul 3 să se realizeze în urma coeficientului rezultat din numărul de puncte împărțit la numărul de meciuri disputate de fiecare. Astfel, CS Brazi (coeficient 1,9 – 10 meciuri, 19 puncte) a fost a treia, în urma echipelor CS Medgidia (2,4 – 10 meciuri, 24 puncte) și CSȘ 2 Baia Mare (2,25 – 8 meciuri, 18 puncte), deși formația băimăreană a avut doar 18 puncte în total.
Consider că noi ar fi trebuit să ne calificăm la Turneul Final. Nu sunt de acord cu sistemul stabilit de Federație, care oricum nu a fost anunțat de la începutul campionatului. Mai corect ar fi fost să se organizeze un baraj între cele trei echipe. În plus, în Grupele Valoare s-a început cu punctele din meciurile directe din faza anterioară. Eu aș fi preferat să se joace din nou.
Cristian Dumitru, antrenor CS Brazi.
La Turneul Final, disputat săptămâna trecută, s-a impus Politehnica Timișoara, învingătoare în finala cu CSU Suceava, scor 36-32 (18-15). CSM București a câștigat medaliile de bronz (a învins pe CSM Focșani 2007, în finala mică, scor 23-22), în vreme ce CSȘ Odorheiul Secuiesc a ocupat locul 6, iar CSȘ 2 Baia Mare a încheiat pe locul 8.
Lotul echipei din Brazi a fost alcătuit cu precădere din jucători din comuna prahoveană, dar și sportivi din Ploiești, iar doi au fost împrumutați de la Talentul Este Cheia, clubul bucureștean înființat de fostul internațional Viorel Mazilu.
Spre deosebire de alte cazuri, unde copii din mediul rural se duc la cluburi de la oraș, la noi este exact invers, având sportivi din Ploiești care au venit în cadrul echipei de la Brazi. Din păcate, din cauza faptului că sala din Brazi a fost centru de vaccinare împotriva Covid-19, a trebuit să găsim alternative pentru a ne pregăti și a juca. De-abia de curând s-a redeschis sala pentru activități sportive. Astfel că noi tot sezonul ne-am antrenat la Ploiești, unde am și jucat. Nu a fost deloc ușor pentru copii. Din fericire, cei din conducerea clubului ne-au susținut să putem acoperi cheltuielile de deplasare și de organizare a meciurilor la Ploiești.
Cristian Dumitru, antrenor CS Brazi.
La finalul sezonului actual, cinci dintre jucătorii echipei prahovene au încheiat junioratul. Dar, patru dintre titularii echipei vor rămâne la acest nivel, dintre care Alexandru Zlat (golgheterul Campionatului Național de beach handball 2021), Octavian Iordache și Valentin Dincă (luat în vizorul selecționerilor loturilor naționale) – toți trei prezenți în lotul de juniori al României la Europeanul de Beach Handball U17, de anul trecut.
De altfel, clubul din Brazi este unul dintre primele din țară la nivel de beach handball, la juniori, având trei medalii de argint câștigate la Campionatele Naționale, inclusiv în sezonul precedent.
Profesor la Școala Profesională din Sângeru, la care director este Florin Dinoiu, Cristian Dumitru își dorește ca această generație de jucători să poată avea continuitate și la nivel de seniori.
Este o generație deosebită, copii care au muncit și au făcut sacrificii. Mi-aș dori să se realizeze o echipă de seniori, la Divizia A, pentru ca acești copii să nu se piardă sau să se risipească prin țară, cum s-a întâmplat în multe alte cazuri. Și pentru ei, ar fi important să existe o echipă de seniori aici, în județ, mai ales pentru că nu orice jucător se poate acomoda într-un alt mediu. În 3-4 ani, cred că am putea realiza o echipă formată din jucători din județ care să atace promovarea în prima ligă.
Cristian Dumitru, antrenor CS Brazi.
De altfel, odată cu schimbarea recentă de la conducerea Federației Române de Handbal, Constantin Din fiind ales noul președinte al forului național, la finalul lunii aprilie, antrenorul clubului din Brazi speră ca oficialii din fruntea handbalului românesc să-și îndrepte atenția și asupra sistemului de la nivel juvenil. Și, mai exact, asupra momentului foarte delicat din viața unui sportiv, în care copiii încheie junioratul și trec la nivel de seniori.
Ar trebui realizat un campionat de tineret, la U21 sau U23, pentru că diferența de la nivel de juniori la Divizia A este imensă. Iar în privința aceasta, am mari așteptări de la noua conducere a Federației. Ca handbalul să poată progresa, ar fi nevoie să se realizeze cursuri pentru perfecționarea antrenorilor, de un alt regulament la nivel de juniori, dar și de o mai mare atenție la modul de arbitraj de la juniori.
Cristian Dumitru, antrenor CS Brazi.
Nu doar generația 2003-2004 are performanțe la secția de handbal de la CS Brazi. Chiar în această săptămână, echipa de juniori IV a clubului prahovean va participa la Turneul Final, sub îndrumarea antrenorilor Cristian Dumitru și Nicolae Nimu. Iar pentru sezonul viitor, CS Brazi va avea trei echipe înscrise în campionatele naționale de juniori.
Trebuie menționat și sprijinul pe care îl acordă profesorii școlii din Brazi, care îi îndrumă spre clubul sportiv din comună pe copiii cu potențial. Până la urmă, astfel se crește o comunitate.
Lotul echipei CS Brazi, juniori I
Radu Cojocaru (TEC), Alin Ispas, Cosmin Pavel – Alexandru Grigore, Alexandru Zlat, Andrei Petcu, Cosmin Bălan, Valentin Dincă, Alexandru Ilie, Octavian Iordache, Valentin Leonte, Răzvan Stoica, Robert Anghel, Robert Cernat, Sebastian Davidoiu, Ștefan Matei (TEC), Ștefan Simina, Vlad Bâlc, Theodor Petre.
Lotul echipei CS Brazi, juniori IV
Mihai Preda, Ștefan Mihai, Albert Iordache, Darius Măcelaru, Andrei Ghiță, Vlad Grigore, Sebastian Radu, Ștefan Dinu, Darius Cernat, Claudiu Paraschiv, Mihai Păun, Robert Constantin, Nicholas Buliga, Patrick Ilie, Florian Buliga, Alexandru Dinu, Yanis Drăghici, Ovidiu Angelescu, Eduard Nedelcu, Ștefan Nedelcu, Eduard Toader, Ionuț Pătru.