| |

Clubul Sportiv Comuna Berceni – „fabrica” de campioni a badmintonului românesc

Cu doi sportivi în Top 6 în circuitul european de badminton U17, din acest an, Luca Pandele și Denisa Muscalu, Clubul Sportiv Comuna Berceni visează frumos. Anul viitor, cei doi elevi ai antrenorului Adrian Basarabeanu vor fi ultimul an la categoria U17 și există speranțe pentru o premieră în badmintonul românesc: o medalie la Campionatele Europene.

„Dorim să rămânem bine poziționați în clasamentul european, pentru Campionatul European de anul viitor, de aceea încercăm să obținem rezultate cât mai bune la turneele internaționale la care participăm. Ne vom duce la cât mai multe concursuri internaționale de U17. Luca și Denisa sunt născuți în 2007, primul an la categoria U17, iar anul viitor vor fi exact ultimul an. Contează enorm un an diferență între sportivi.”

Adrian Basarabeanu, antrenor Clubul Sportiv Comuna Berceni

Fost elev al profesorului Tino Ferrario (practic, cel care a adus badmintonul în comuna prahoveană Berceni), Adrian Basarabeanu s-a implicat să construiască un viitor în acest sport în comunitatea din Berceni. Astfel, în 2009, alături de foști colegi din prima generație de jucători de badminton din comună, a pus bazele unui club privat dedicat badmintonului, iar, ulterior, în 2017, a reușit să înființeze o secție de badminton în cadrul clubului sportiv al comunei, cu sprijinul primarului Cosmina Pandele.

De altfel, actualul primar al comunei, Cosmina Pandele, a fost întotdeauna alături de badmintonul din Berceni, încă dinainte de înființarea clubului privat, mai ales că are trei băieți care practică acest sport, Dinu, Luca și Matei, toți cu performanțe bune.

Cu sportivi campioni naționali și câștigători de turnee internaționale, antrenorul Adrian Basarabeanu ne-a spus, despre rezultate, următoarele:

„Consecvența a contat mult în obținerea rezultatelor. Am avut o problemă din cauza Covid-19, dar cred că toată lumea a avut. Acum, am trecut ușor-ușor peste acest obstacol. În perioada aceea, am avut noroc că am putut participa la câteva concursuri internaționale, care ne-au motivat, pentru că este complicat doar să te antrenezi, fără un obiectiv concret. Din cauza asta, s-au pierdut mulți copii talentați.

Acum, am mărit numărul de antrenamente, înaintea competițiilor importante avem și câte două antrenamente pe zi. Sunt antrenamente atât specifice, cât și de pregătire fizică. Pe partea de pregătire fizică lucrăm cu un fost jucător de badminton, Dragoș Constantin, în prezent instructor de fitness. Avem o colaborare, de două ori pe săptămână, cu antrenamente de pregătire fizică: agilitate, detentă, forță.”

În prezent, antrenamentele se desfășoară la Liceul Tehnologic „Ludovic Mrazek”, din Ploiești. Însă, în scurt timp, comuna Berceni va dispune de un complex sportiv modern, cu teren de fotbal, terenuri de tenis, precum și o sală polivalentă, care va fi dotată și cu tot ceea ce este necesar pentru badminton, conform proiectului, urmând să poată organiza și competiții internaționale oficiale.

Construcția complexului sportiv a început în decembrie 2020, fiind încă în derulare. Fondurile de realizare a complexului sportiv provin de la Compania Națională de Investiții și s-au ridicat la peste 5 milioane de euro.

„Va conta enorm pentru noi realizarea acestui complex sportiv. Acum facem antrenamente și dimineața, deoarece nu sunt ore la școală. Dar, din toamnă, va trebui să micșorăm numărul de antrenamente, deoarece va începe școala și, în plus, vor mai fi și reprezentanți de la alte sporturi care se vor antrena seara. Noi nu avem, practic, decât trei poziții de antrenament pe săptămână.

Visăm la o sală corespunzătoare de badminton de 30 de ani. Așa că ar fi un vis împlinit să avem o sală.”

Adrian Basarabeanu, antrenor Clubul Sportiv Comuna Berceni

Înainte de apariția pandemiei de Covid-19, în 2019, Clubul Sportiv Comuna Berceni a avut un an de excepție, cu multe premiere.

Rezultatele de atunci au fost:

  • 9 titluri naționale, 4 la simplu și 5 la dublu.
  • 1 titlu de vicecampion național și 6 medalii de bronz.
  • 2 titluri de campioni balcanici.
  • 1 titlu de vicecampion balcanic și 3 medalii de bronz.
  • 22 de medalii de aur, 12 de argint, 9 de bronz la turnee internaționale.
  • 6 medalii de aur, 2 de argint și 5 de bronz la Cupa României, diferite categorii.
  • 10 locuri 1, 6 locuri 2, 9 locuri 3 la concursuri organizate de cluburi din țară, etape de campionat național.
  • CSC Berceni – campioană națională la U13, la echipe.
  • Echipele de U15 și U17 – medaliate cu bronz la Campionatele Naționale.
  • echipa Școlii Berceni, cea mai bună școală din România la Olimpiada gimnaziilor (echipele erau formate din doi sportivi legitimați și doi sportivi nelegitimați)
  • sportivii din Berceni, componenți ai loturilor naționale – vicecampioni balcanici pe echipe la U13 și U15.
  • echipa României U13, cu sportivi din Berceni în lot, Luca Pandele și Denisa Muscalu rachetele numărul 1, câștigătoare în premieră la turneul Nation to Nation, din Pecs – Ungaria (un concurs pe echipe foarte puternic, cu 10 echipe; victoria României de atunci a oprit supremația Danemarcei, țară cu mare tradiție în badminton, care câștigase tot timpul până atunci, de când fusese invitată).

Recorduri 2019:

  • medalii la campionatele naționale la toate categoriile de juniori, de la U9 până la U19;
  • trei frați legitimați la CSC Berceni – campioni naționali, la U9, U13, U15;
  • 2 titluri balcanice și unul de vicecampion, în premieră;
  • medalii la toate cele 25 de competiții la care am participat;
  • toate cele 5 probe de la Campionatul Național U13 – câștigate de sportivi de la CSC Berceni.

„De la an la an a fost un progres. Anul acesta, de exemplu, am câștigat o medalie, pentru prima oară, la seniori, la un campionat național.

Mi-a fost foarte greu după generația cu Andreea Muscalu, Alex Muscalu, Ioana Voicu, Liviu Bogza ș.a. Nu credeam că vom mai reuși să avem rezultatele pe care le-am avut cu ei. Iar atunci am avut campioni naționali, vicecampioni. Mi s-au părut extraordinare, pentru o comună. Dar, a apărut generația aceasta, prin intermediul Shuttle Time, un program național de selecție derulat de Federația Română.

Atunci, aveam, deja, câțiva sportivi și, prin acest program, am mai atras copii către badminton și s-au adunat vreo 16-20 de sportivi.

Nu mă gândeam că vreodată vom câștiga un turneu, și la simplu fete, și la simplu băieți. Dar, am reușit. Avem campioni naționali, turnee internaționale câștigate. Ne lipsește un rezultat la o competiție majoră. Și ar fi o șansă la Europeanul U17 de anul viitor. Dar, evident că toată lumea se pregătește pentru Campionatul European.”

Adrian Basarabeanu, antrenor Clubul Sportiv Comuna Berceni

Denisa Muscalu și Luca Pandele iau parte chiar în această perioadă la un Campionat European, cel de U19, la care mai participă de la CSC Berceni și Dinu Pandele, care se află în primul an la această categorie. Întrecerea continentală are loc la Belgrad, în Serbia.

Merită precizat și faptul că, deși are, în momentul de față, sprijinul autorităților locale, Adrian Basarabeanu a căutat dintotdeauna și alte căi de a atrage fonduri pentru dezvoltarea badmintonului de la Berceni, realizând diverse proiecte.

În prezent, de exemplu, badmintonul reprezintă una dintre cele trei discipline sportive incluse, în Prahova, în cadrul Proiectului Hercules. Proiectul este realizat de Ministerul Sportului, prin intermediul Direcțiilor Județene, cu scopul de a atrage copiii către sport. Iar la Berceni s-au strâns în jur de 30 de copii. Speranțe, astfel, pentru ca o nouă generație să apară la Berceni și, poate, chiar să întreacă recordurile stabilite de cea din prezent.

Împărtășește: