| |

Concursul internațional Rhythmic Star, un preambul pentru Campionatele Naționale de Gimnastică Ritmică

Timp de trei zile, spectacolul gimnasticii ritmice a putut fi urmărit în Sala Olimpia, din Ploiești, cu ocazia derulării celei de-a treia ediții a concursului internațional Rhythmic Star. Organizat de Clubul Sportiv Municipal Ploiești, cu sprijinul Primăriei Ploiești și aflat sub egida Federației Române de Gimnastică Ritmică, concursul a avut la start 135 de sportive, de la cluburi din țară, dar și din Italia, precum și gimnaste din lotul național al statului Kuweit.

Pentru multe dintre gimnaste, a reprezentat o bună verificare în vederea Campionatelor Naționale de junioare și senioare, care vor avea loc tot în sala ploieșteană, la finalul săptămânii viitoare.

Vedeta competiției a fost, fără îndoială, prima campioană europeană din istoria gimnasticii ritmice românești, Amalia Lică.

Eleva antrenoarei Adriana Mitroi, de la ACS Dandri, s-a impus, clar, în concursul junioarelor născute în 2009, câștigând la toate cele patru obiecte, dar și all-round, cu un punctaj care l-a întrecut chiar și pe cel al învingătoarei de la senioare: 116.400p – 31.500p, cerc / 28.650p, minge / 28.200p, măciuci / 28.050p, panglică.

De remarcat, totodată, și evoluția colegei sale de la ACS Dandri, Ileana Duțu, clasată pe locul secund all-round, cu peste 100 de puncte (103.300p).

Andreea Năstasă (UNEFS București) a ocupat a treia treaptă a podiumului, cu 97.450 puncte.

De menționat și prestația gimnastei de la CSM Ploiești, Elena Murărescu, situată pe locul al treilea la minge (25.350p) și la panglică (24.150p), încheind la general pe locul al cincilea, cu 96.700p, la șapte zecimi și jumătate de locul al treilea.

La senioare, în clasamentul all-round a câștigat Alenia Biringer, de la CSM Arad, care s-a duelat pentru victorie cu italianca Alice Capozucco (Armonia d’Abruzzo). Deși s-a impus la un singur obiect (cerc), eleva antrenoarei Daniela Chiriac a fost pe locul secund la celelalte trei obiecte, astfel adjudecându-și locul întâi, cu un total de 108.350 puncte: 28.100p – cerc / 26.650p – minge / 27.250p – măciuci / 26.350p – panglică.

Alenia Biringer
(Foto: Gabriel-Dan Mareș)

Sportiva din Italia a încheiat cu 103.300p (fiind învingătoare la cerc – 28.750p și la panglică – 26.700p), iar Anca Sîrbu, de la ACS Dandri, a completat podiumul, cu 101.800p.

De remarcat victoria la proba de măciuci a gimnastei de la clubul organizator, Sabina Enache, eleva antrenoarelor Simona Puiu și Liliana Băescu arătându-și adevăratul potențial, fiind notată cu 27.850 puncte.

Gimnastă care a reprezentat România în Cupa Mondială, în prima parte a anului (la primul său sezon la categoria senioarelor), Sabina a încheiat pe locul al cincilea, în clasamentul all-round, cu 95.250p.

Colegele sale de la CSM Ploiești, Miruna Ciocîrlan și Anisia Drăgan, s-au situat pe locurile 6 și 8, cu 92.650p, respectiv 85.300p.

La celelalte două categorii de junioare, la nivel A, s-au impus sportive de la CSM Arad, Dalia Marin câștigând la categoria 15 ani, cu 96.650p, iar Carina Crainic – la categoria 14 ani, cu 98.100p.

Rezultatele complete, la toate categoriile – aici.

În privința clubului din Ploiești, acesta a mai punctat prin:

  • Ingrid Gavril, situată pe locul 3 all-round la prejunioare (11 ani), câștigând la proba de măciuci (21.850p) și ocupând locul secund la panglică (20.250p);
  • Giulia Stoian, câștigătoare la cerc (18.200p), la speranțe light (9-10 ani), adjudecându-și, totodată, și prima poziție la general;
  • Ștefania Puiu, clasată pe locul 3 la panglică (18.900p), la speranțe (10 ani);
  • Delia Stroe, clasată pe locul 3 la panglică (14.000p), la prejunioare (11 ani);
  • Nectaria Stoica, clasată pe locul 3 la cerc (17.600p) și la panglică (14.900p), la speranțe (9 ani) – nivel B, ocupând locul 4 all-round.

Competiția a fost onorată și de oficiali ai Federației Române de Gimnastică Ritmică, în frunte cu președinta Irina Deleanu și vicepreședinta Alexandra Piscupescu, ambele foste sportive de top ale țării. Dar, au mai fost prezente și alte nume de referință ale gimnasticii ritmice românești, precum antrenoarea Maria Gîrbă (antrenor emerit) și singura medaliată olimpică din România la această disciplină sportivă – Doina Stăiculescu.

Viceprimarul orașului Ploiești, Daniel Nicodim, le-a oferit flori reprezentantelor Federației Române de Gimnastică Ritmică, Irina Deleanu – președinte și Alexandra Piscupescu – vicecpreședinte, și antrenoarei emerit Maria Gîrbă

Sportivele au fost recompensate cu medalii, diplome şi cadouri din partea sponsorilor evenimentului (Editura EDU, Criando Business Line, D-Toys Roovi şi Acuarello).

De menționat și că toate sportivele au intrat în posesia a câte unui tricou confecționat cu multă grijă de Roxana Pavel (mama Sabinei Enache, manager Savibi Fashion), dar și că Leontina Toncu Cirulli a susţinut costurile medaliilor oferite în întrecerea de nivel B.

Ca orice concurs de gimnastică ritmică, a fost un eveniment dedicat frumuseții, în care arta spectacolului se îmbină perfect cu sportul. Și, cum spune melodia: The best is yet to come… În mai puțin de două săptămâni. Tot la Ploiești.

Foto: Mihail Oprescu – CSM Ploiești

Împărtășește: