CSM Petrolul Ploiești și-a reluat pregătirile, în vederea noului sezon competițional de baschet masculin
Echipa prim-divizionară de baschet masculin CSM Petrolul Ploiești și-a reluat antrenamentele începând din această săptămână, iar reprezentanții clubului – Donald Constantin, directorul CSM Ploiești; Ionuț Ivan, coordonatorul secției de baschet; Mihai Popa, antrenorul principal al echipei – și-au prezentat planurile și dorințele pentru viitor, în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi, la Sala „Olimpia”.
După un prim sezon petrecut în prima ligă națională, încheiat cu bine, la limita playoff-ului (s-a situat pe locul 9), pentru echipa ploieșteană urmează un an competițional și mai provocator. Asta deoarece, spre deosebire de sezonul precedent, de data aceasta se va retrograda, ultimele patru clasate din campionat urmând să facă pasul în divizia secundă. Astfel, de această dată, multe echipe și-au majorat bugetul, cu scopul de a avea un lot cât mai competitiv.
Sezonul 2022/2023 al Ligii Naționale de Baschet Masculin va avea un nou format competițional, cele 18 echipe participante fiind împărțite în două grupe, în funcție de clasarea din stagiunea precedentă.
Se vor juca meciuri tur-retur între ele, iar apoi primele cinci din fiecare Conferință vor avansa în faza a doua a sezonului regulat, grupa locurilor 1-10, cu rezultatele înregistrate în compania colegelor de conferință. În faza a doua, fiecare echipă joacă în dublă manșă împotriva celor cinci echipe provenite din cealaltă conferință, iar primele opt clasate vor avansa în playoff, unde, începând acest sezon, seriile din sferturile de finală și semifinale se vor juca pe sistemul „Cel mai bun din 5 partide”, iar finala se va juca pe sistemul „Cel mai bun din 7 partide”.
Ultimele patru clasate la finalul fazei întâi, din fiecare conferință, vor juca în faza a doua, locurile 11-18, urmând să continue cu punctele obținute din meciurile directe. În faza a doua vor fi încă opt etape, pentru stabilirea duelurilor din playout. Ultimele patru clasate vor retrograda.
Cele două conferințe au fost realizate după locurile din stagiunea precedentă de campionat și arată astfel:
Conferința A: U-BT Cluj, FC Argeș Basketball, SCM Universitatea Craiova, BC CSU Sibiu, CSM Petrolul Ploiești, CSM Târgu Jiu, Rapid București, CSM Miercurea Ciuc și CSM Târgu Mureș.
Conferința B: CSM CSU Oradea, CSO Voluntari, SCM Ohma Timișoara, Dinamo București, Steaua București, Athletic Constanța, CSM Galați, CSM Focșani și Laguna București.
Declarațiile oficialilor clubului ploieștean:

Satisfacţia principală este că vorbim despre un proiect care a prins rapid, iar după un an de participare în Liga Naţională, echipa i-a atras pe copiii oraşului spre baschet. Avem cereri foarte multe de înscriere la baschet, iar asta nu poate decât să ne bucure. Sperăm ca şi în acest sezon echipa de seniori să-i facă fericiţi pe ploieşteni, iar sala să fie plină la fiecare meci jucat de băieţi. La nivel de primărie, a fost aprobat un buget de circa 500.000 de euro, pe care facem eforturi să-l completăm cu sponsorizări, capitol la care depinde doar de noi dacă reuşim să producem o emulaţie în jurul echipei şi să atragem fonduri private.
Donald Constantin, director CSM Ploiești

Obiectivul principal al echipei de seniori este să ofere modele, idoli copiilor din oraş, iar planul funcţionează, atât timp cât numărul sportivilor din cadrul secţiei de baschet a trecut deja de 200. Sportul de masă poate merge mână în mână cu performanţa, dovadă că, în sezonul precedent, echipa U13 a fost campioană naţională, cea de U19 a fost medaliată cu bronz, iar fetele de la U16 au ocupat locul al 5-lea, după ce au fost vicecampioane cu un an în urmă. Poate reprezenta, astfel, o bază de selecție pentru o echipă de seniori.
Am adus jucători cu mentalitate de învingători, care provin de la echipe care au câştigat campionatul şi sunt convins că au valoare. Nu întotdeauna CV-ul este cel mai important, pentru că vorbim despre un sport de echipă, dar dacă ai fost într-o echipă care a câştigat campionatul şi, mai mult, ai fost în primii 5, înseamnă că ai avut un aport important. În privinţa românilor, a fost mai greu, pentru că, ţinând cont de noua regulă, s-au dublat sau triplat preţurile jucătorilor autohtoni. Ceea ce nu înseamnă neapărat că brusc le-a crescut valoarea, ci doar că suntem nevoiţi să cheltuim mai mulţi bani. Modificarea aceasta de regulament cred că ar fi trebuit să se facă în timp, să sporească întâi implicarea la nivel juvenil, pentru ca apoi să avem de unde alege jucători pentru a respecta această regulă.
Ionuț Ivan, coordonator al secției de baschet de la CSM Ploiești

M-am bucurat că am primit propunerea de a continua colaborarea şi vom încerca pentru noul sezon să avem o continuitate în evoluţia echipei, jocurile bune urmând să ne aducă, bineînţeles, şi rezultate pe măsură. Ne propunem să practicăm un baschet de calitate, care să aducă tot mai mulţi oameni la sală şi să ne asigure, bineînţeles, şi rezultatele dorite. În ceea ce priveşte lotul, a trebuit să ne adaptăm în funcţie de buget pentru a crea această echipă. Am încercat încă din sezonul trecut să obţinem semnăturile unora dintre jucătorii care ne-au mulţumit, dar, cum se ştie, după evoluţii bune cresc şi pretenţiile lor, aşa că a trebuit să găsim alte soluţii. În noul sezon vor fi patru echipe care vor retrograda, iar bugetele au crescut semnificativ la majoritatea echipelor, aşa că va trebui să luptăm în prima fază a campionatului pentru primele 5 locuri ale conferinţei pentru a accede în Grupa Elite.
Mihai Popa, antrenor principal CSM Petrolul Ploiești
În acest moment, lotul CSM Petrolul Ploieşti pentru sezonul 2022/2023 arată astfel:
Point Guard – Kwamain Mitchell (SUA), Octavian Popa Calotă, Mihai Comănescu;
Shooting Guard – Kenney Funderburk (SUA), Christian Chiţu, Codruţ Dinu, Robert Pătraru;
Small Forward – Andris Misters (Letonia), Odysseas Iancu, George Angelian;
Power Forward – Bogdan Popa;
Center – Mihailo Sekulovic (Muntenegru), Veljko Brkic (Serbia).
Antrenorul Mihai Popa a declarat că îşi mai doreşte un jucător străin care să acopere poziţiile 3-4.
În stafful tehnic al echipei se mai regăsesc Marian Angelian – antrenor secund, Robert Munteanu – preparator fizic.
Până la startul campionatului, programat pe 28 septembrie (CSM Petrolul va debuta, pe teren propriu, chiar cu echipa campioană – U BT Cluj-Napoca), echipa ploieșteană și-a stabilit și programul meciurilor de pregătire: pe 28 august, cu CSO Voluntari (la Ploieşti); pe 4 septembrie, cu SCMU Craiova (la Ploieşti); pe 9 septembrie, cu CSM Focşani (la Ploieşti); în 15 și 16 septembrie, un turneu, la Ploieşti, cu CSA Steaua București, Dinamo Bucureşti şi CSO Voluntari. Se mai caută un adversar pentru data de 22 septembrie, atunci când ar avea loc ultima repetiţie dinaintea startului oficial al sezonului.
În plus, conform noului regulament, echipele sunt obligate să aibă cel puțin doi jucători români pe teren în primele două sferturi și cel puțin unul – în ultimele două sferturi.
CSM Petrolul Ploiești va evolua și în Cupa României, grupa din prima fază urmând să o găzduiască, în perioada 1-3 octombrie. În prima fază, echipele din Liga Națională au fost repartizate în șase grupe a câte trei echipe fiecare. Se va juca sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câștigătoarele grupelor și cele mai bune două echipe de pe locul secund vor avansa în sferturile de finală.
Foto: CSM Ploiești