CSO Sinaia a dominat Campionatele naţionale de sanie, bob şi skeleton

Fiecare sportiv are motivele sale pentru care transformă o pasiune în slujba sa de zi cu zi, identificându-se, practic, apoi, cu propia sa viaţă. Dar există un numitor comun la toţi cei care fac sport numai şi numai pentru performanţă: dorinţa nestăvilită de a ajunge cel mai bun în domeniul său.

Este undeva ascuns, în organismul lor, un mecanism care îi îndrumă pe o anumită cale pentru a ajunge la destinaţie, la scopul urmărit, trecând peste orice obstacol ar putea apărea în drumul lor spre vârful performanţei. Iar asta poate face numai adevăraţii campioni.

O astfel de ambiţie de a fi numărul unu s-a putut observa şi la cei mai mulţi dintre reprezentanţii Clubului Sportiv Orășenesc Sinaia care au luat parte la Campionatele naționale de role, la bob, sanie și skeleton,  la finalul săptămânii trecute, la Câmpulung Muscel. Iar aceştia, pregătiţi de antrenorii Corina Drăgan, Alexandru Comşa (sanie), Marius Ene (bob şi skeleton) şi Cezar Popescu (bob), au reuşit să domine campionatele naţionale, obţinând cele mai multe medalii din cadrul competiţiei, depăşind chiar şi pe unii sportivi din loturile României.

Liviu Turea
Liviu Turea

„Deja, ne-am obişnuit cu asemenea performanţe. Ne-am îndeplinit obiectivele şi pentru această ediţie a campionatelor de vară, chiar dacă nu am participat cu toţi sportivii care puteau aduce medalii. Acum, pentru noi contează rezultatele la nivel internaţional. Iar, dacă vom reuşi, cu ajutorul Federaţiei naţionale, să ne continuăm în mod normal pregătirea pe gheaţă, atunci vom avea mari şanse să aducem câteva rezultate foarte bune pentru România”, a declarat directorul clubului prahovean, Liviu Turea.

Sportivii clubului din Sinaia au câștigat, la toate cele trei discipline, 24 de medalii (8 la sanie, 6 la bob și 10 la skeleton): zece la seniori, opt la tineret și şase la juniori. Astfel, CSO Sinaia și-a trecut în cont 11 titluri naționale, 5 medalii de argint și 8 medalii de bronz.

SANIE

Valentin Crețu a demonstrat de ce a fost prezent la Jocurile Olimpice din 2010, fiind şi singurul român participant la simplu la Cupa Mondială în sezonul trecut. Acesta a avut o evoluţie foarte bună, obţinând prima sa medalie de aur la competiţia de starturi, după ce, la ediţiile anterioare, ocupase numai locul al doilea. În plus, Valentin a adus o medalie de bronz şi la proba de dublu, la care a făcut echipă cu Ciprian Plumb, încă junior.

La feminin, concursul a fost extrem de echilibrat, iar Violeta Strămăturaru şi-a adjudecat medalia de bronz, competiţia fiind câştigată de Mihaela Chiraş. Totuşi, Violeta a avut o prestaţie mult mai bună în concursul pe echipe, la care CSO Sinaia s-a impus fără emoţii. Valentin Creţu, Violeta Strămăturaru şi Radu Şovăială/Alexandru Teodorescu nu au avut, practic, rivali la competiţia pe echipe, aducând clubului prahovean o nouă medalie de aur.

Valentin Creţu, Radu Şovăială, Alexandru Teodorescu şi Violeta Strămăturaru (de la dreapta la stânga) au adus titlul naţional pentru CSO Sinaia la sanie, în proba pe echipe
Valentin Creţu, Radu Şovăială, Alexandru Teodorescu şi Violeta Strămăturaru (de la dreapta la stânga) au adus titlul naţional pentru CSO Sinaia la sanie, în proba pe echipe

Radu Şovăială s-a descurcat excelent şi în probele de simplu, obţinând titlul naţional la juniori, dovedind, totodată, că este capabil să încurce ierarhiile şi la seniori, în urma unei pregătiri amănunţite alături de directorul clubului, Liviu Turea, şi de antrenoarea Corina Drăgan. La seniori, după o primă manşă mai slabă, acesta a revenit extraordinar, ajungând de pe poziţia a 18-a până în apropierea podiumului. Dar, în cele din urmă, timpul pierdut în prima manşă a fost prea mare pentru a mai fi recuperat şi nu a reuşit să-şi treacă numele şi pe lista medaliaţilor la seniori.

La dublu, însă, perechea Radu Şovăială/Alexandru Teodorescu a avut un parcurs de senzaţie, câştigând medalia de aur la juniori şi pe cea de argint la seniori. De asemenea, în probele pe echipe, Radu şi Alexandru au contribuit la titlul obţinut la seniori, iar la juniori – la medalia de argint, în formaţia prahoveană mai făcând parte şi Loredana Şovăială şi Ciprian Plumb.

Astfel, a fost o ediţie de succes pentru sportivii pregătiţi de antrenorii Alexandru Comşa şi Corina Drăgan, care, însă, au fost puţin dezamăgiţi de modul de cronometrare decis de organizatori, în urma dereglării sistemului iniţial înainte de startul campionatului.

BOB

În competiţia de bob, la feminin, vedetele au fost Mădălina Vlad şi Ramona Anghelaş, pregătite de antrenorul Cezar Popescu, acestea stabilind cei mai buni timpi, adjudecându-şi titlurile naţionale atât la categoria lor de vârstă (tineret), cât şi la senioare. Acestea au fost urmate îndeaproape de colegele lor de la clubul din Sinaia, Maria Constantin şi Andreea Grecu, antrenate de Marius Ene, care au sosit pe locul al doilea la tineret şi şi-au trecut în cont medalia de bronz la senioare.

Mădălina Vlad (stânga) şi Ramona Anghelaş (dreapta) şi-au demonstrat supremaţia la concursul de bob 2 persoane
Mădălina Vlad (stânga) şi Ramona Anghelaş (dreapta) şi-au demonstrat supremaţia la concursul de bob

Încă dezamăgită de faptul că nu a fost selecţionată în lotul pentru Jocurile Olimpice de la Vancouver, deşi ea o ajutase în cea mai mare parte pe Carmen Radenovic să obţină calificarea, Mădălina Vlad şi-a propus să demonstreze forului naţional că acea decizie a fost o greşeală. Iar acum va încerca să obţină performanţe şi din postura de pilot, având în Ramona Anghelaş, campioană naţională de tineret la aruncare suliţei, un sprijin deosebit. Acestea au mari şanse de a fi prezente la Jocurile Olimpice pentru tineret, competiţie care va avea loc la începutul anului viitor, la Innsbruck, în Austria.

În concursul masculin de bob 2 persoane, Silviu Mesaroşi şi Dan Moldovan au adus medalia de bronz pentru CSO Sinaia, la tineret, aceeaşi performanţă fiind realizată şi de echipajul de 4 persoane, format din Mesaroşi, Moldovan, Constantin Gaiţă şi Marian Iorga. De menţionat că Silviu, singurul pilot dintre cei patru, a concurat cu o uşoară problemă la picior din cauza faptului că acesta a forţat participarea atât la cele două probe de bob, cât şi la skeleton. În cele din urmă, nu a mai concurat la skeleton, disciplină la care este unul dintre cei mai valoroşi juniori din lume pe gheaţă.

SKELETON

Maria Mazilu
Maria Mazilu

La campionatul de skeleton, la feminin, sportivele clubului din Sinaia, Maria Mazilu şi Andreea Mităchescu, au fost singurele care au reuşit să coboare cronometrul sub şase secunde. Maria, prima sportivă din România prezentă la o ediţie a Jocurilor Olimpice, a câştigat fără mari emoţii atât la tineret, cât şi la senioare. Deşi a fost aproape de timpul colegei sale mai tinere, Andreea Mităchescu nu a reuşit să o depăşească pe aceasta, mulţumindu-se cu medalia de argint la senioare.

De asemenea, pe urmele celor două vine bine din urmă Alexandra Iliuţă, care s-a impus la junioare, în timp ce la tineret a obţinut medalia de argint.

Astfel, gruparea prahoveană a dominat concursul feminin, adjudecându-şi medaliile de aur la toate categoriile de vârstă, ba, mai mult, la tineret şi la senioare a monopolizat primele două poziţii de pe podiumul de premiere.

Şi la masculin, sportivii pregătiţi de antrenorul Marius Ene au fost aproape de a câştiga medaliile de aur la toate cele trei categorii de vârstă. Bogdan Dobre s-a impus la juniori, la tineret, însă la seniori a încheiat pe locul al treilea, în urma ultimei manşe, în care o roată a skeletonului s-a desprins de pe şine, făcându-l să piardă timp.

Alături de Bogdan, la skeleton, a mai punctat pentru CSO Sinaia şi Andrei Deliu, care a câştigat medaliile de bronz la juniori şi la tineret.

Lista completă a medaliilor obţinute de CSO Sinaia:

CREȚU VALENTIN SANIE SIMPLU I SENIORI
CREȚU VALENTIN

PLUMB CIPRIAN

SANIE DUBLU III SENIORI
CREȚU VALENTIN

STRĂMĂTURARU VIOLETA

ȘOVĂIALĂ RADU

TEODORESCU ALEXANDRU

SANIE ECHIPE I SENIORI
ȘOVĂIALĂ RADU

TEODORESCU ALEXANDRU

SANIE DUBLU II SENIORI
STRĂMĂTURARU VIOLETA SANIE SIMPLU III SENIORI
ȘOVĂIALĂ RADU SANIE SIMPLU I JUNIORI
ȘOVĂIALĂ RADU

TEODORESCU ALEXANDRU

SANIE DUBLU I JUNIORI
ȘOVĂIALĂ LOREDANA

PLUMB CIPRIAN

ȘOVĂIALĂ RADU

TEODORESCU ALEXANDRU

SANIE ECHIPE II JUNIORI
MESAROȘI SILVIU

MOLDOVAN DAN

BOB BOB 2 PERS. III TINERET
MESAROȘI SILVIU

GAIȚĂ CONSTANTIN

IORGA MARIAN

MOLDOVAN DAN

BOB BOB 4 PERS. III TINERET
VLAD MĂDĂLINA

ANGHELAȘ RAMONA

BOB BOB 2 PERS. I TINERET
VLAD MĂDĂLINA

ANGHELAȘ RAMONA

BOB BOB 2 PERS. I SENIORI
CONSTANTIN MARIA

GRECU ANDREEA

BOB BOB 2 PERS. II TINERET
CONSTANTIN MARIA

GRECU ANDREEA

BOB BOB 2 PERS. III SENIORI
DOBRE BOGDAN SKELETON I JUNIORI
DOBRE BOGDAN SKELETON I TINERET
DOBRE BOGDAN SKELETON III SENIORI
DELIU ANDREI SKELETON III JUNIORI
DELIU ANDREI SKELETON III TINERET
ILIUȚĂ ALEXANDRA SKELETON I JUNIORI
ILIUȚĂ ALEXANDRA SKELETON II TINERET
MAZILU MARIA SKELETON I TINERET
MAZILU MARIA SKELETON I SENIORI
MITĂCHESCU ANDREEA SKELETON II SENIORI

 

Împărtășește: