CSO Sinaia, sinonimul performanţei

Înfiinţat în 1967, Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia, aflat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, a devenit unul dintre cele mai importante centre din ţară în sporturile de iarnă. Anul trecut, şase sportivi de la gruparea prahoveană au fost prezenţi la Jocurile Olimpice de iarnă, de la Vancouver, Canada, reprezentând 40% din numărul participanţilor de la Federaţia Română de bob şi sanie.

Trei dintre cele şapte secţii ale clubului au avut reprezentanţi la Jocurile Olimpice din 2010, acestea fiind cele de bob, sanie şi skeleton. În plus, la Vancouver, Florin Crăciun, alături de Nicolae Istrate, a adus României cea mai bună clasare la Jocurile Olimpice din 1984 (locul 7, la ediţia din Sarajevo), la proba de bob 2 persoane, situându-se pe locul 11. În afară de cele trei, la CSO Sinaia mai există secţii de schi alpin, schi biatlon, schi fond şi snowboard.

Clubul prahovean este condus, din 2001, de către Liviu Turea, profesor de educaţie fizică şi sport, care are în palmares titluri naţionale de juniori la sanie, medalii la campionatele seniorilor, dar şi participări la Cupa Mondială, cea mai bună performanţă internaţională a sa fiind locul patru obţinut la Cupa Leningrad. În plus, acesta a fost prezent şi la o ediţie de Campionat Mondial la juniori.

Alexandru Comşa şi Liviu Turea
Alexandru Comşa şi Liviu Turea

Speranţe pentru calificarea la Olimpiada tineretului din 2012

După performanţa de a avea şase sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Vancouver, speranţele reprezentanţilor de la CSO Sinaia se îndreaptă, acum, spre Olimpiada pentru tineret din 2012, care va avea loc la Innsbruck, Austria.

În cursa pentru calificarea la respectiva competiţie se află mai mulţi sportivi de la gruparea prahoveană, în special de la secţiile olimpice de bob, sanie şi skeleton. La sanie, şanse pentru a ajunge la Innsbruck au Loredana Şovăială şi Ciprian Plumb, la bob – Claudiu Modoalcă, Mădălina Vlad şi Maria Constantin, iar la skeleton Cosmin Chioibaşu şi Cătălina Puşcaşu au confirmat până acum.

O adevărată familie

Directorul clubului din Sinaia este de părere că performanţele obţinute de sportivi sunt şi rezultatul colaborării foarte bune în cadrul grupării.

„Consider că am reuşit, într-un timp foarte scurt, să formăm o adevărată familie. Până la urmă, acesta este şi scopul oricărui manager, de a realiza o echipă care să conducă la performanţe”, ne-a declarat Liviu Turea.

La CSO Sinaia sunt legitimaţi 92 de sportivi, de pregătirea cărora se ocupă antrenorii Alexandru Comşa, Corina Drăgan (sanie), Marius Ene, Cezar Popescu (bob şi skeleton), Dinu Clinci (schi biatlon), Roxana Băncilă (schi fond).

Sportivi cu şanse pentru prezenţa la Mondiale

Cei şase reprezentanţi ai CSO Sinaia la Jocurile Olimpice din 2010 au fost Valentin Creţu şi Violeta Strămăturaru (sanie), Florin Crăciun, Carmen Radenovic şi Alina Savin (bob) şi Maria Mazilu (skeleton). Aceştia au continuat să confirme la nivel internaţional şi în sezonul postolimpic.

Valentin Creţu
Valentin Creţu

În plus, de la gruparea prahoveană s-au mai remarcat şi alţi sportivi, care au fost cooptaţi în loturile naţionale. Astfel, la bob, Mihai Iliescu şi Constantin Vlad sunt sportivi ajunşi la maturitate, care au mari şanse de a se califica la Campionatele Mondiale.

Mădălina Vlad şi Maria Constantin, la numai 19 ani, sunt în grafic pentru a se califica la Jocurile Olimpice din 2014, de la Soci, Rusia.
La skeleton, Silviu Mesaroşi a impresionat în sezonul precedent, devenind campion naţional şi obţinând locul şapte la Campionatul Mondial de juniori.

De asemenea, în loturile de juniori, la sanie, se mai află şi Radu Şovăială, Alexandru Teodorescu şi Loredana Şovăială.
Mai mult, CSO Sinaia are reprezentanţi şi la sanie de stradă, chiar lotul naţional fiind coordonat de antrenorul Alexandru Comşa. Iar de la clubul prahovean s-au remarcat, până acum, Manuela Danci, care este campioana României, şi Cosmin Codin.

Deţine singura pârtie omologată din ţară

„Dacă am avea o pârtie pe care să ne antrenăm, să realizăm studii şi să concurăm în ţară, atunci, în două cicluri olimpice, am putea ajunge între primele şase locuri în lume”, ne-a mărturisit directorul clubului prahovean, Liviu Turea.

CSO Sinaia deţine singura pârtie din ţară omologată de forul naţional, însă, aceasta nu mai este utilizabilă de câţiva ani, campionatele naţionale având loc în străinătate. Fiind o pistă naturală, are nevoie de un start considerabil de gheaţă şi de zăpadă pentru a se putea concura pe aceasta. Iar pentru aşa ceva, în momentul de faţă, ar fi nevoie de a aduce zăpadă artificială, ceea ce ar fi peste posibilităţile financiare ale clubului.

În privinţa bugetului avut la dispoziţie în 2010, CSO Sinaia a dispus de o sumă de 617.158 lei, fiind mult prea mică pentru nivelul de performanţă al sportivilor săi, care, în asemenea condiţii, nu beneficiază decât de o indemnizaţie de cel mult 500 de lei.

„Sportul este o prioritate pentru o naţiune care ştie să-şi respecte valorile. Iar, în ţara noastră, nici nu mai există un minister propriu dedicat sportului”, a concluzionat Liviu Turea.

 

Galerie foto:

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157626527910487″]

Împărtășește: