Culoarul 4

Aproape orice sportiv sau pasionat de sport cunoaște semnificația culoarului 4, dar pentru cei care nu știu am să spun că acesta înseamnă culoarul favoritului.

Este simplu, nu-i așa? Dar, ce se află în spatele culoarului 4?

Ei bine, pot spune din experiență că, indiferent că este vorba despre un campionat național sau unul de o anvergură și mai mare, este nevoie de multă muncă și perseverență ca să ajungi acolo. Iar pe lângă acestea, vom regăsi, totodată, și emoția, și dorința, și perfecționismul celui ajuns în această situație.

Dar, dincolo de toate aceste aspecte, va exista presiunea care apare odată cu performanța de a fi acolo, de a ajunge la acel nivel.

Întotdeauna „favoritul” va fi perceput ca persoana care „ar trebui” să câștige proba, iar de aici se naște o întreagă poveste. Toți ochii sunt ațintiți către acest culoar.

Indiferent că te afli, la start, pe culoarul 1, 8 sau 4, important este rezultatul final, acela contează cu adevărat. Dar, pentru cel aflat pe culoarul 4, altfel se derulează proba, la nivel mental, deoarece în cazul său, al favoritului, se adaugă și așteptările pentru un rezultat pe măsura performanțelor care l-au adus în acel loc.

Nu înseamnă că, dacă nu ai acces la acel culoar, nu poți câștiga o cursă. Nimic nu este imposibil, mai ales în sport. De pe orice culoar poți găsi resurse pentru a fi cel mai bun, în orice circumstanțe și oricare ar fi adversarii cu care te confrunți.

Dar, cine ajunge favorit, cu siguranță, în primul rând, a dus o luptă cu sine și, apoi, cu aceia care nu credeau în abilitățile sale. Poate că a muncit „pe rupte” pentru a fi cel mai bun și pentru a câștiga orice cursă pe care o parcurge, indiferent că este în concurs sau este vorba despre propria viață văzută ca o cursă.

Important la acest culoar 4 nu este doar starea de „favorit”, ci mai ales ceea ce vine odată cu aceasta, anume determinarea și perseverența, încrederea în forțele proprii că poți trece peste orice obstacol pentru a ajunge pe locul întâi.

Iar, de asemenea, importanți sunt toți cei care se află, cu adevărat, în spatele performanței, cei care susțin un sportiv indiferent de culoarul pe care se află la început, adică antrenorul și familia în primul rând, cei care cred necondiționat în capacitatea și talentul „jocheului” lor.

Poate că și în viață există un culoar 4, unde unii sunt favoriți. Dar, asta nu contează, atât timp cât tu consideri că ești în stare să câștigi, indiferent de unde pleci.

Împărtășește: