|

Cupa României la gimnastică ritmică – pasiune, emoție, performanță

Gimnastica ritmică nu este pentru oricine. Se adresează celor care apreciază arta spectacolului, dar care înțeleg și ceea ce înseamnă sportul, în esența sa cea mai pură. Tocmai de aceea, un eveniment de gimnastică ritmică este, întotdeauna, personal, o plăcere de urmărit.

Duminica trecută, la Sala Olimpia, din Ploiești, a avut loc Cupa României, concurs la care, în principiu, participă cele mai bune șase sportive de la toate categoriile de vârstă, conform clasamentului de la campionatele naționale.

La senioare, din păcate, au absentat cele mai valoroase gimnaste ale României din ultimii ani: Annaliese Drăgan (campioană națională la individual și pe obiecte, la minge și la măciuci; sportivă care a obținut punctajul de calificare la Jocurile Olimpice pentru România, în luna august) și Andreea Verdeș (medaliată cu bronz la individual și de două ori cu argint, pe obiecte, la cerc și la măciuci), pe care așteptăm să le revedem anul viitor.

În aceste condiții, sora mai mică a Annaliesei, Christina Drăgan (vicecampioană națională la individual și campioană la două obiecte, cerc și panglică), și favorita locală, ploieșteanca Sabina Enache (vicecampioană națională la panglică și medaliată cu bronz, la cerc și la măciuci, clasată pe locul 4 la individual), ambele componente ale lotului național coordonat de legendara Maria Gîrbă, rămăseseră să se lupte direct pentru prima poziție, având în vedere rezultatele anterioare.

Aflată la primul an de seniorat, Christina Drăgan, sportivă pregătită de Maria Gîrbă și Irina Deleanu, la Sportul Studențesc, s-a impus, cu un total de 127.567 puncte, obținând cele mai bune punctaje la toate cele patru obiecte din concurs, cu o mențiune specială pentru exercițiul la cerc (32.833 puncte, cea mai mare notă din concurs, cu dificultate de 16.8).

Sabina Enache, antrenată de Simona Puiu, la CSM Ploiești, a ocupat locul secund, cu 115.183 puncte. Gimnastă care demonstrează că progresează de la an la an, Sabina a avut cea mai bună evoluție a sa la exercițiul de la măciuci, la care a fost foarte aproape de prima poziție (2.8 zecimi – 31.283 p), cu o notă de dificultate de 15.5 și cu cel mai mare punctaj din cadrul probei la execuție (8.0).

La junioare 13-15 ani, ca întotdeauna, a fost o încântare de urmărit exercițiile Amaliei Lică (ACS Dandri, antrenoare Adriana Mitroi), vicecampioană mondială de junioare la cerc, care, după medaliile de aur de la Naționale, și-a adjudecat și Cupa României, cu un total de 125.250 puncte (la trei dintre obiecte – cerc, minge și măciuci – înregistrând note mai mari decât la Campionatul Național).

Dar, Lisa Garac (cu un an mai mică de vârstă decât Amalia) a confirmat potențialul arătat și la Naționale, la care a devenit vicecampioană, gimnasta de la Sportul Studențesc, pregătită de Alexandra Piscupescu și Diana Văleanu, ocupând locul secund, iar la panglică a fost la 6.5 zecimi de Amalia, întrecând-o pe aceasta la execuție (7.750 – cea mai mare notă din cadrul probei).

La celelalte categorii de vârstă, și-au adjudecat Cupa României următoarele gimnaste: Patricia Stanciu (ACS Dandri) – junioare 2 – 12 ani – 112.400p, Ida Waldman (Sportul Studențesc) – junioare 2 – 11 ani – 81.650p (s-a concurat la trei obiecte), Maia Metea (CSM Cluj-Napoca) – junioare 3 – 10 ani – 72.200p (s-a concurat la trei obiecte), Mara Cercel (CSM Arad) – junioare 3 – 9 ani – 43.900p (s-a concurat la două obiecte), Izabela Petean (CSM Cluj-Napoca) – junioare 4 – 8 ani – 41.850p (concurs desfășurat la două probe), Melisa Dedu (Sportul Studențesc) – junioare 4 – 7 ani – 19.600p (o singură probă).

Rezultatele complete ale competiției pot fi vizualizate aici.

Câștigătoare au fost, totuși, toate gimnastele prezente pe covorul de concurs, deoarece au putut să prezinte într-o competiție națională ceea ce au pregătit zeci, sute sau chiar mii de ore la antrenamente, motiv pentru care sunt de apreciat, din toate punctele de vedere. Dar, și noi, toți cei care am avut privilegiul de a le urmări, am avut numai de câștigat.

Ca o concluzie, s-a observat că nivelul gimnasticii ritmice românești este în creștere, cu sportive, la fiecare categorie, care arată potențial de a ajunge la performanțe mari, ceea ce indică și faptul că avem în țară antrenori care știu bine ceea ce au de făcut, dar și că federația (președinte Irina Deleanu) are o strategie care demonstrează că dă roade.

Foto: Ștefan Ghiță – Start-UP SPORT LIVE (podium categoria senioare)

Împărtășește: