DiveShot, aplicația de statistică a campionilor la handbal
Importanța datelor statistice în sport este, în dese rânduri, subestimată. Iar în handbalul românesc este văzută, în multe cazuri, mai degrabă ca un moft, decât ca un element de ajutor pentru stafful tehnic.
Dar, doi ploieșteni încearcă să schimbe această situație, dezvoltând o aplicație de statistică, intitulată DiveShot. Iar după sezonul trecut din handbalul românesc, se poate spune că, deja, se văd și rezultatele, două dintre echipele care au devenit campioane ale României folosind aplicația dezvoltată de firma Compexin: Rapid București (Liga Florilor) și Poli Timișoara (juniori I).
Horia Iancu, project manager, și Florin Ciupitu (antrenor de handbal și colaborator în cadrul DiveShot) au fost pe banca tehnică a echipei divizionare HC Activ CSO Plopeni, pe structura căreia s-a construit, apoi, echipa clubului sportiv de la Consiliul Județean – Activ Prahova Ploiești. În 2020, cu Florin Ciupitu și Horia Iancu în stafful tehnic, Activ a promovat în prima ligă, iar în tot acest timp cei doi s-au ocupat și de dezvoltarea aplicației.
Ideea dezvoltării unui proiect pentru o aplicație de handbal a apărut în urmă cu cinci ani, când colaboratorul meu, Florin Ciupitu, a venit cu propunerea de a digitaliza modul în care este ținut raportul de joc de către antrenorul secund.
Am constatat că nu există o statistică foarte bine definită în cadrul echipelor și nu se pot înregistra toți parametrii în cadrul unui meci. Am încercat să fie o aplicație cât mai interesantă, cât mai ușor de folosit și cu un aspect cât mai atractiv.
De asemenea, lucrând împreună la o echipă de handbal atunci, am reușit și să testăm aplicația, să vedem ceea ce am putea realiza pentru a veni în sprijinul colectivului tehnic.
Pe parcurs, am reușit să o perfecționăm, astfel încât să returneze statistici relevante, grafice și să ajute antrenorul să poată acționa concret în timpul meciului.
Horia Iancu, project manager DiveShot
Echipele care au folosit aplicația au fost mulțumite. S-au digitalizat, iar antrenorul dispune de mai mult timp pentru pregătire. Toată informația este arhivată și antrenorul o are la dispoziție oricând, cu funcționalități multiple.
Consider că, printr-o astfel de aplicație, și jucătoarele și jucătorii se responsabilizează, având informații despre evoluțiile din meciuri, putându-și ameliora chiar anumite aspecte ale jocului.
Florin Ciupitu, antrenor secund la echipa din Liga Națională și coordonator al centrului de junioare a clubului Rapid București
După cum ne-au relatat reprezentanții DiveShot, aplicației urmează să i se aducă noi funcționalități importante, în curând.
În afară de cele două cluburi care au devenit campioane, Rapid București și SCM Politehnica Timișoara, aplicația a mai fost utilizată, în sezonul trecut, și de către echipa CSM Vaslui, clasată pe locul 8, în Liga Zimbrilor.