|

Ebru Bolat – voltă cu voltă, spre Jocurile Olimpice la yachting

Yachtingul nu este unul dintre sporturile foarte populare la noi în țară. Doar câțiva pasionați de vele practică această disciplină sportivă, și mai mult ca hobby. Însă, există și excepții. Iar Ebru Bolat este una dintre ele.

Campioană europeană și vicecampioană mondială la junioare, sportiva originară din Constanța țintește să readucă yachtingul românesc la Jocurile Olimpice, după o absență de șapte ediții, și să realizeze o premieră pentru România la competiția olimpică – participarea în probele feminine de yachting (România a mai fost prezentă la două ediții ale Jocurilor Olimpice, la yachting, în 1980 și în 1996, numai la masculin).

La primul an în care a pătruns în Flota de Aur la clasa ILCA 6 (fosta Laser Radial), Ebru Bolat a încheiat sezonul competițional săptămâna aceasta, odată cu participarea la Campionatele Europene, organizate în Franța, la Hyères, între 14 și 21 noiembrie.

În vârstă de 23 de ani, sportiva din România a încheiat competiția europeană pe locul 44, respectiv 52, în clasamentul general al regatei, în care au fost incluse și sportivele participante din afara Europei.

Ebru Bolat s-a calificat în Flota de Aur (sportivele participante au fost împărțite, în mod egal, în funcție de punctajul total obținut din cursele preliminare, fără cea mai slabă clasare, în două grupe: Flota de Aur și Flota de Argint), după ce, în cele cinci curse preliminare desfășurate, a ocupat locul 39 în ierarhia open, din 110 sportive, având și un loc 9, în cursa a doua.

Mi-am îmbunătățit puțin startul față de Mondiale, care era prioritatea mea principală, dar o penalizare și alte câteva greșeli acumulate m-au costat locuri. Mă voi concentra să cred mai mult în mine și să navighez propria mea cursă.

Ebru Bolat, după încheierea competiției europene (contul oficial de Instagram @ebrunica)

Titlul european a fost adjudecat de poloneza Agata Barwinska, cu patru puncte avans față de Maud Jayet (Elveția), medaliată cu argint, și la șase puncte de a treia clasată, Marit Bouwmeester (Țările de Jos), triplă medaliată olimpică.

Rezultatele complete – aici.

În luna octombrie, Ebru Bolat se situase pe locul 43 la Campionatele Mondiale, disputate la Kemah, Texas (Statele Unite ale Americii), după ce, în primăvară, se clasase pe locul 38 la două etape din Hempel World Cup Series.

De altfel, în mare parte a acestui an, s-a aflat aproape de a pătrunde în Top 40 în clasamentul mondial al World Sailing (organizația mondială de yachting), după ce a avansat pe locul 41 în urma primei etape din Cupa Mondială. La 1 noiembrie, ocupa locul 44, după ce, anul trecut, încheia sezonul pe poziția 71.

Foto: YEPA PHOTOGRAPHY

Împărtășește: