| |

Echipa de baschet masculin U18, calificată de pe primul loc în sferturile Europeanului de la Ploiești

Într-o atmosferă deosebită, într-o sală aproape plină la Ploiești, echipa națională de baschet masculin U18 a reușit să câștige ultimul meci din Grupa C a Campionatului European – Divizia B, cu Portugalia, calificându-se de pe prima poziție în sferturi.

După trei succese și un eșec (cu Slovacia, la debutul campionatului), elevii antrenorului Cătălin Tănase aveau nevoie de victorie pentru a fi siguri de prezența în sferturile de finală, împotriva unei echipe care câștigase toate meciurile disputate până atunci. Cu patru victorii, din patru meciuri, Portugalia avea asigurată prezența în sferturi.

Pe de altă parte, în cazul unei înfrângeri a României, tricolorii aveau nevoie de victoria Letoniei în duelul cu Slovacia, meci care s-a disputat la aceeași oră, la Blejoi.

Cu lecțiile învățate, lusitanii au executat perfect planul de joc în primele două sferturi, făcând diferența în special în defensivă.

Astfel, la pauză, Portugalia conducea cu 33-26. Mai mult, în startul sfertului al treilea, lusitanii s-au desprins la 12 puncte, scor 39-27, și păreau să aibă jocul în control.

Însă, s-au relaxat prea devreme, iar România a profitat, tricolorii fiind impulsionați și de publicul din sală, care chiar a fost al… șaselea jucător de pe teren! Printre cei veniți să susțină echipa României s-au regăsit componenții lotului masculin U16, dar și tineri baschetbaliști legitimați la cluburi din Ploiești (CSM, CSȘ, iSports, Solaris), București (Slam, Laguna, Dan Dacian, Sportul Studențesc) și Târgoviște (CSȘ).

Impulsionați de pe margine, tinerii tricolori au găsit resursele să revină în joc, iar cu 22 de secunde înainte de finalul sfertului al treilea au egalat situația de pe tabelă, scor 41-41.

Pauza dintre sferturi a fost de bun augur pentru echipa din Peninsula Iberică, reușind să revină în frunte în prima parte a ultimului act, menținând un ecart minim.

Dar, ultimele patru minute au aparținut echipei României, care a preluat conducerea, scor 47-46, și nu a mai privit în urmă, impunându-se cu scorul final de 53-49 (15-8, 12-8, în ultimele două sferturi).

Astfel, nici nu a mai contat că Letonia învinsese Slovacia și o eliminase din cursa pentru calificarea în sferturi, înainte ca în Olimpia să se cunoască deznodământul dintre România și Portugalia.

Cel mai eficient jucător al tricolorilor a fost prahoveanul Lorenzo Diaconescu (coeficient de eficiență de +17), care a încheiat cu 9 puncte, 11 recuperări (4 ofensive), 2 pase decisive, 2 intercepții, 2 capace.

De asemenea, s-a remarcat și David Antonescu – 6 puncte, 12 recuperări (4 ofensive), o pasă decisivă, o intercepție, un capac.

De menționat din tabăra tricoloră și Tudor Șomăcescu – 10 puncte; David Lăpuște – 7 puncte (2/7 de la 3p), 3 pase decisive, 2 recuperări, 2 intercepții; Dragoș Lungu – 8 puncte (2/5 de la 3p), 3 recuperări, 2 intercepții.

Statistica – aici.

Ocupând locul întâi în grupă, România va juca, în sferturile de finală, în compania Suediei, a doua clasată din Grupa D.

Toate fazele finale se vor disputa la Sala Olimpia, din Ploiești, sferturile fiind programate vineri, 5 august. Meciul României este programat să înceapă de la ora 18:00.

Foto: FIBA

Împărtășește: