|

Echipajul românesc Essentia44, campion mondial la yachting pentru al doilea an la rând

Organizat de Yacht Club Costa Smeralda și de Offshore Racing Congress, Campionatul Mondial ORC a avut trei echipaje românești la start, toate participând la clasa B (bărci care pot naviga până la 200 de mile marine în larg și pot rezista la valuri de până la 4 metri). Competiția a avut loc la Porto Cervo (Italia), fiind prezente 69 de echipaje, din 16 țări, la cele trei clase din concurs.

Din România, au participat Essentia44 (barcă Grand Soleil 44P, ACS Callatis Yachting Club Constanța), Irony (First 40.7, Mojo Yachting Club), SetSail (Swan 42, CS Electrica Balkan; divizia corintian – echipaj alcătuit din sportivi care nu sunt navigatori profesioniști).

Format din concurenți din patru țări – Afonso Domingos, Jolbert Van Dijk, Hugo Rocha, Piotr Przybylski, Joan Navaro Guiu, Eduard Guță, Andrei Teodorescu, Jochem Antoine-Schoorl, Lars Zeger Koridon, echipajul condus de Cătălin Trandafir s-a impus cu un total de 18 puncte, având un avantaj de trei puncte față de al doilea clasat, echipajul italian Mela (Andrea Rossi; Swan 42).

Essentia44 a început cu un loc 2 în cursa lungă offshore, de 151 de mile la această clasă (câștigată de Irony), după care, în cele șase runde inshore, a câștigat cursele 3 și 4, și nu s-a situat mai jos de locul al șaselea. De menționat că, pentru realizarea clasamentului, s-au luat în calcul doar cele mai bune cinci rezultate din cele șase curse inshore.

Duelul pentru victorie s-a dat până în ultima cursă la clasa B, cea mai echilibrată dintre cele trei ale competiției. Echipajul italianului Andrea Rossi, Mela, a fost cel mai aproape de Essentia44, cu o victorie în cursa a cincea și trei locuri 3 (inclusiv în cursa offshore), acumulând 21 de puncte.

Locul al treilea a revenit unui alt echipaj cu o barcă Swan 42, Katariina II, din Estonia, condus de Aivar Tuulberg, care a încheiat cu 27 de puncte.

Am apărat cu succes titlul mondial câștigat anul trecut. A fost o luptă grea, sunt foarte mândru de rezultat și de modul în care a evoluat echipa. Mă bucur că am arătat că Grand Soleil 44 este o barcă excelentă, bine proiectată și foarte performantă. Ne-am construit regata încercând să ieșim imediat din luptă cu CS42, care sunt bărci foarte rapide, iar situațiile de trafic intens nu sunt niciodată ușor de gestionat.

Cătălin Trandafir

Cei mai buni în cursa offshore, Cătălin Corduneanu și co. s-au situat, în final, pe locul 11, cu 66 de puncte, în cursele inshore clasându-se o dată în Top 10.

Irony (foto: Mojo Yachting Club)

SetSail, echipaj condus de Valentin Oeru, a avut o dispută interesantă pentru victorie la divizia corintian, în vreme ce, în clasamentul general, a încheiat pe locul 13, cu 71 de puncte, bifând și un loc cinci, în cursa a patra.

La fel ca și în ierarhia generală, duelul pentru victorie la divizia corintian (la care au participat 11 echipaje) s-a dat până în ultima cursă a întrecerii.

După ce s-a aflat în fruntea ierarhiei (inclusiv înainte de ultima cursă a regatei), SetSail s-a situat, în cele din urmă, pe locul al doilea, după echipajul din Italia – SideRacordis (X-41; Pier Vettor Grimani – CV Venezia), la o diferență de șase puncte.

SetSail (foto: Set Sail Nautic School)

Locul al treilea în acest clasament a fost ocupat de un alt echipaj din Italia, Tetta (IMX 45; Giacomo Dell’Aria), care a încheiat cu 79 de puncte.

De remarcat că SetSail s-a numărat printre puținele echipaje mixte (compuse din bărbați și femei) din competiție, majoritatea bărcilor având în componență numai sportivi bărbați. SetSail i-a avut în echipaj pe Valentin Oeru, Cristian Ghelner, Mircea Mariorescu, Mihai Matei, Mădălin-Stelian Ignat, Cezara Dragomir, Corina Drugan, Laurențiu Matache, Antonio Eram, Victor Fulicea, Edoardo Mancinelli Scotti (Italia).

Rezultatele complete la toate cele trei clase – aici.

Foto: Studio BorlenghiYacht Club Costa Smeralda

Împărtășește: