Educație prin sport, sau despre cum un club sportiv poate începe o „revoluție” educațională
Poate reprezenta sportul baza unei societăți construite pe principii morale, îndreptată spre progres, nu doar material, ci, mai ales, spiritual? Președintele Clubului Sportiv ISports Ploiești, Ionuț Urzeală, consideră că da, educația este cheia succesului unei comunități sănătoase, din toate punctele de vedere.
În acest sens, la finalul anului trecut, a lansat un proiect în cadrul clubului, intitulat „Educație prin sport”, care se dorește a le oferi copiilor mai mult decât noțiuni practice despre sport, ci și elemente care nu sunt predate la școală, care să-i ajute să-și descopere potențialul ca persoană și să le ghideze drumul în viață:
„Am lansat proiectul Educație prin Sport nu doar ca o metodă de a ne diferenția, ci pentru că societatea are nevoie de educație reală, practică, aplicată în viața de zi cu zi.
Și credem că sportul este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a forma caractere puternice. Acest lucru ne definește și ne deosebește – pe noi și pe toți cei care îmbrățișează această viziune”.
Conceptul acestui proiect s-a născut din două motive, dintre care cel mai important este reprezentat de propria dorință de dezvoltare personală, care l-a făcut să descopere că sportul înseamnă doar un element dintr-o arie mult mai largă a educației, care poate duce, în definitiv, la ceea ce căutăm cu toții: anume fericirea.
„Am conștientizat cât de importante sunt anumite perspective ale educației nonformale: nutriție, hidratare, filosofie, bunele maniere, care nu sunt predate la școală. Practic, aspiră la o mentalitate de succes, care îți aduce fericire. Sunt lucruri pe care mi le-aș fi dorit să le cunosc când eram mai tânăr, dar pe care mă bucur că le-am descoperit acum și le sunt recunoscător tuturor factorilor care m-au adus la acest moment”.
Celălalt motiv care a dus la inițierea acestui proiect este mai practic:
„Am lansat acest concept și dintr-o frustrare și supărare legată de concurența neloială (n.r. – dintre cluburile de stat și cluburile private), dar și pentru că vrem să creștem un standard etic în sport. Mi-am spus că trebuie să aducem ceva extraordinar în plus și care fie doar în cadrul clubului nostru”.

Dacă la început s-a bazat pe materiale text prezentate copiilor, o dată pe săptămână, de antrenori, din teme variate, precum alimentația, bunele maniere, filosofia, în prezent s-a ajuns la concluzia că realizarea unor materiale educative video este o soluție mai bună pentru a îi face pe copii să înțeleagă mesajul și, în plus, este mai distractiv.
La finalul fiecărui material, există întrebări despre tema abordată, subiectul fiind transmis ulterior și părinților, pentru ca aceștia să continue discuția cu propriii copii și după ce aceștia pleacă de la antrenament.
„Întrebările fundamentează informațiile date de antrenor și, astfel, îl ajută pe părinte să aibă o comunicare utilă, deoarece părinții trebuie să-i ghideze pe copii să meargă pe drumul corect în viață, nu să-i împingă pe aceștia”.
Pentru realizarea materialelor video se lucrează și cu inteligența artificială, iar videoclipurile urmează să fie adunate într-o bibliotecă virtuală, care să facă parte dintr-o aplicație, inițial doar pentru copiii din propriul club. Ulterior, însă, dorința este ca aplicația să fie oferită și altor cluburi, deoarece scopul proiectului este de a realiza o schimbare în modul tradițional al educației, pentru a crea o societate mai bună, prin generațiile viitoare.
Pentru a fi și mai atractiv pentru copii, în fiecare lună se organizează un concurs cu premii (intitulat iGrow), cu întrebări din materialele prezentate (mai multe detalii – pe site-ul clubului: sportploiesti.ro).
„Ca să fie motivant pentru copii, să continue să studieze și pe cont propriu, la final de lună realizăm un concurs. Am alocat un buget de 25.000 de lei pentru 10 concursuri, anul acesta, iar la primul concurs, organizat în ianuarie, au participat peste 60 de copii, ceea ce reprezintă un feedback bun, din punctul meu de vedere. Concursul durează o oră și, indiferent dacă răspund corect sau nu, copiii conștientizează informația”.
În momentul de față, ISports are peste 400 de copii, în cadrul celor trei secții active: baschet, karate și dansuri.
Președintele ISports, Ionuț Urzeală, consideră că realizarea acestui proiect poate avea un impact însemnat în comunitate. Dar, și cluburile din subordinea autorităților locale ar trebuie să se implice mai mult pentru a oferi comunității o cale viabilă către progres.
„Ar trebui schimbată cultura organizațională, în sensul în care să nu se mai investească în echipe sportive, ci în a face sport, pentru că acesta înseamnă sănătate, prevenție, practic fericire. Ar trebui să existe indicatori de performanță, precum număr de evenimente organizate, participanți, public, sponsori, imagine, impact social. Și cât mai mulți oameni să poată accesa evenimentele realizate. Astfel comunitatea s-ar putea dezvolta și din punct de vedere economic”.