|

Felix Duchampt: „Sper să ajut ca triatlonul să se dezvolte în România”

Născut în 1989, originar din Franţa, Felix Duchampt reprezintă România la triatlon de anul trecut, iar acum se află aproape de calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo (Japonia), din vară. În acest moment, se află pe locul 49 în clasamentul mondial al Uniunii Internaționale de Triatlon și este al 30-lea la nivel continental. În cele 73 de curse internaționale la care a participat, a obținut șapte victorii și 17 podiumuri, inclusiv patru medalii în Cupele Mondiale.

Despre povestea sa în triatlon am stat de vorbă cu Felix, care ne-a relatat următoarele:

Când ai început să concurezi la triatlon și de ce?

Am practicat multe sporturi când am fost mic… handbal, judo, tenis de masă, rugby, schi fond, biatlon… și am și înotat. Am concurat pentru prima dată la triatlon când aveam 10-12 ani, dar fără să mă antrenez deloc la ciclism și alergare. Apoi, mergeam, în weekend, cu tatăl meu cu mountain bike-ul și practicam atletismul în școala generală și liceu. Astfel, triatlonul a devenit o direcție firească în care mă îndreptam când aveam 16 ani. Am încheiat al patrulea la duatlon și al treilea la triatlon la Campionatele de tineret ale Franței, în 2006, deși fără antrenamente prea multe. Atunci am început să înțeleg că îmi plăcea și că aș putea fi un atlet destul de bun, dacă m-aș antrena mai mult.

Crezi că pentru a fi atras de acest sport este nevoie să ai o personalitate particulară?

Tatăl meu a făcut sport tot timpul, este chiar multiplu campion mondial la schi fond la grupa sa de vârstă. Niciodată nu m-a forțat să practic triatlon, dar el a fost cel care m-a făcut să-mi placă sporturile de anduranță. Oricum, părinții mei m-au sprijinit foarte mult în lumea sportului.

Pregătirea este categoric cheia succesului. Care este regimul tău de antrenament?

Sunt de părere că în sportul nostru consecvența este cheia succesului. Nu cred că o sesiune specifică de antrenament pe săptămână este mai importantă decât altele. Ceea ce este important este să te antrenezi consecvent fără să te accidentezi.
Săptămâna mea de pregătire cuprinde între 30 și 35 de ore de antrenament pe timp de iarnă, cuprinzând șase sesiuni de înot (25-30 km), șase de ciclism (350-500 km) și șapte sau opt de alergare (100-110 km). Multă pregătire aerobică, sesiuni rapide, evident!

Care este cel mai dificil aspect al antrenamentului: cel fizic sau cel mental?

Cel mai dificil de pregătit este elementul fizic, sunt multe ore de antrenament. Consider că sunt foarte puternic din punct de vedere mental și nu am avut niciodată nevoie de pregătire la acest capitol.
Dar, aspectul mental nu este oricând atât de ușor. Chiar dacă îmi place ceea ce fac, este nevoie de unele sacrificii uneori, deoarece nu poți ieși cu prietenii, trebuie să te culci devreme și ești mult timp departe de familie…
În timpul concursului, aspectul mental este cel mai important. Deși este dureros fizic, așa este pentru fiecare. Cu toții ne pregătim mult și din răsputeri și mulți avem niveluri similare. Dar, important este să fii puternic din punct de vedere mental, să accepți mai multă durere și să crezi în antrenamentul pe care l-ai realizat.

La ce probă te descurci cel mai bine în triatlon? Dar, mai puțin bine? De ce?

În triatlon, scopul este să fii cel mai puternic în fiecare probă și, cel mai important, să ai un echilibru între sporturi.
Punctul meu forte ar fi atletismul, puțin mai bine decât ciclismul și puțin și mai bine decât înotul. Ironic, într-un fel, deoarece am început cu înotul, dar nu îmi pot explica de ce…

Se poate trăi decent din a concura la triatlon?

Poți câștiga bani din triatlon, dar este categoric diferit față de alte sporturi. Pe mine m-au ajutat părinții când am fost mai tânăr, iar acum – sponsorii mei, banii câștigați din premii, cluburile sportive la care activez și Federația Română, dar nu este vorba despre foarte mulți bani.
Dacă aș fi fost la același nivel în fotbal, probabil că aș fi fost multimilionar.

Care sunt cele mai memorabile momente din cariera ta de până acum?

Sper că momentul meu cel mai bun nu a sosit încă! Dar, aș menționa podiumul de la Naționalele de tineret ale Franței din 2006, fiind primul an în care am practicat serios triatlon. Nu mă așteptam și am fost foarte fericit. Apoi, probabil ar fi primul meu podium de Cupă Mondială, în 2017, dar și celelalte trei podiumuri, din 2018 și 2019, m-au făcut foarte fericit. Fiecare cursă este specială.

Ce îți trece prin minte în timpul concursului și cum te motivezi să continui?

Sincer, nu prea multe. Încerc să rămân concentrat și relaxat pe cât posibil, până în momentele cruciale. Încerc să anticipez orice mișcare pe bicicletă și să rămân în siguranță în fața grupului. Mă gândesc la tranziție chiar înainte să ajung la momentul schimbului. Și încerc să îmi amintesc antrenamentele bune pe care le-am realizat și să gândesc pozitiv.

Cine te inspiră?

Nu am un idol, dar respect și admir mulți atleți, în multe discipline sportive. Îmi plac cele mai multe dintre sporturi și cred că poți învăța puțin din fiecare. În triatlon, i-aș nominaliza pe Jan Frodeno, Alistair Brownlee, sau pe prietenii mei Vincent Luis și Mario Mola.

Cum și de ce ai ales să concurezi pentru România?

Situația mea în Franța a fost complicată. Eram destul de bun, la un moment dat chiar în Top 25 din lume, dar doar al cincilea sau al șaselea în Franța. Federația nu putea să mă sprijine prea mult și nu mă lăsa să particip la concursuri. Chiar dacă înțeleg că țara era plină din triatleți foarte buni, era greu pentru mine să nu fiu sprijinit suficient și să nu pot concura la nivelul pe care îl meritam. Câteva federații din alte țări știau și în trecut despre situația mea și m-au contactat să concurez pentru ei, dar nu eram pregătit și ofertele nu erau foarte atractive… Apoi, la începutul anului 2019, am aflat că Peter Klosz era interesat să aibă pe cineva care să-l ajute în dezvoltarea triatlonului în România. Am discutat și am considerat că reprezintă o bună oportunitate pentru amândoi. M-a ajutat mult și a avut un mare impact în viața mea. Sper că, acolo unde este, îl vom face mândru cu noua echipă din federație.

Care sunt obiectivele tale?

Obiectivul meu pe termen scurt este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Mă aflu pe o poziție foarte bună, dar încă mai sunt câteva curse pentru a obține puncte, astfel că trebuie să mă descurc bine. Apoi, aș dori să ajung la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Iar, între timp, să concurez bine, să mă simt bine și să ajut acest sport să se dezvolte în România.

Foto: ITU

Împărtășește: