Gimnastica artistică ploieșteană continuă drumul spre performanță
Gimnastica artistică este un simbol al sportului românesc. În momentul de față, însă, se află în căutarea soluțiilor pentru a reveni la strălucirea performanțelor de altădată.
Unul dintre centrele care au contribuit, de-a lungul timpului, la performanțele internaționale ale gimnasticii artistice românești este Clubul Sportiv Petrolul Ploiești. Și, cu toate că are multe încercări de depășit, din diverse puncte de vedere, încă se întrezărește speranța performanței.
La Campionatele Naționale pentru junioare (I, II și III), care au avut loc, luna trecută, la Deva, clubul ploieștean a bifat câteva performanțe demne de remarcat.
Bianca Bârlă a fost lidera delegației petroliste, reușind să urce pe podiumul de premiere.
Concurentă la categoria junioare 2, nivel 4 (12 ani), eleva antrenoarelor Camelia Rădulescu și Corina Ungureanu a obținut medalia de argint în finala de la sol (cu un punctaj de 11.750: 4.1 – dificultate; 7.650 – execuție).
Bianca a fost aproape de medalii de încă trei ori, încheind, însă, pe locul al patrulea: la sărituri (11.725p, la doar 5 sutimi de a treia poziție!), la paralele inegale (9.950p) și în concursul de individual compus (43.750p, a ratat prezența pe podium pentru o diferență de numai 0.05 puncte!).
Gimnasta petrolistă a fost prezentă și în finala de la bârnă, la care s-a clasat a șaptea (10.100p).
Extrem de aproape de medalii, din cadrul clubului ploieștean, a mai fost și Ariana Băicoianu, de asemenea pregătită de antrenoarele Rădulescu și Ungureanu.
Concurentă la categoria junioare 1, nivel 3 (13 ani), gimnasta ploieșteană s-a situat pe locul al patrulea în finala de la bârnă (10.850p), la mai puțin de un punct față de prima poziție (0.85p) și la doar o zecime și jumătate de al treilea loc.
De asemenea, Ariana a fost a cincea în finala de la sărituri (medie de 11.900p), la două zecimi de a treia poziție și la 0.925p de primul loc, iar la individual compus a încheiat pe locul 8 (43.050p), la mai puțin de trei puncte de podium.
Evoluții frumoase au mai avut Carla Frangulea (junioare 3, nivel 7 – 9 ani), cu un loc 5 în finala de la bârnă (11.550p, la 3 zecimi de podium), Alexandra Ioniță (junioare 3, nivel 6 – 10 ani), clasată pe locul 9 la individual compus, la mai puțin de trei puncte de podium, poziție pe care a încheiat și la paralele și la sol, ratând, astfel, la limită prezența în finalele pe aparate, dar și Ema Iordache (junioare 1, nivel 3), clasată a opta în finala de la sol.
Rezultatele complete ale competiției naționale – aici.
„Avem câțiva copii care au calități deosebite. Bianca Bârlă – singura noastră medaliată la acest campionat, Ariana Băicoianu, care se menține cu plutonul fruntaș, Carla Frangulea, care s-a calificat într-o finală. Ne-a părut rău de Alexandra Ioniță, care ar fi meritat, după noi, conform evoluțiilor sale, măcar o prezență în finală. Mai sunt și alte fete cu potențial, dar este nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un nivel superior. Suntem mulțumite de fete, care și-au făcut datoria”, ne-a declarat Camelia Rădulescu.
„Am avut patru verificări în sala noastră, înainte de campionat, iar, cu o excepție, toate au avut evoluțiile cele mai bune în competiția național, ceea ce am și urmărit.
Noi suntem doar două la această grupă și ne luptăm cu Dinamo, cu Focșani, cu Steaua, care au mai mulți antrenori și au antrenori bărbați (n.r. – fapt care contează enorm în pregătire, din anumite puncte de vedere).
Cu muncă și determinare din partea tuturor, vom urca încet, dar sigur, cu acei copii care vor dori cu adevărat să muncească și să progreseze. Ne vom întoarce în sală să punem lucruri și metode noi în aplicare, în speranța că vom fi mai buni în 2025”, a completat fosta campioană mondială, Corina Ungureanu.
Pentru una dintre sportivele de perspectivă ale clubului petrolist, Ariana Băicoianu, a sosit chiar o solicitare de a fi cooptată în cadrul Centrului Olimpic pentru Juniori de la Onești.
Însă, cu privire la pregătirea într-un astfel de centru, sunt două aspecte de dezbătut, după cum ne-au relatat cele două antrenoare de la CS Petrolul.
„Antrenorii cu experiență și cu performanțe nu mai doresc să se sacrifice, pentru un salariu mic și condițiile de trai oferite de la centru. În plus, nici copiii nu mai doresc să stea departe de părinți.
Alții se sacrificau, în trecut, pentru satisfacțiile aduse de medaliile de la competițiile majore. Acum, este tot mai greu să ajungem în finale.” – Corina Ungureanu.
Cu privire la Ariana, aceasta va avea posibilitatea de a se antrena cu lotul național, la stagiile de pregătire și la evaluările pentru viitoarele concursuri, pregătindu-se, în continuare, la clubul ploieștean.
Pe lângă gimnastele pregătite de Camelia Rădulescu și Corina Ungureanu, clubul petrolist a mai avut prezente în concurs și sportive antrenate de Livia Costache și Gabriela Tavaru.