Gimnastică > Bianca Ciobanu, o speranţă a gimnasticii româneşti

Cea mai valoroasă gimnastă a clubului Petrolul Ploieşti, la această oră, junioara Bianca Ciobanu, în vârstă de 13 ani, a avut o comportare foarte bună la Campionatul naţional de maestre, la categoria speranţe (13-14 ani). Competiţia a avut loc, după 39 de ani, la Oneşti, în Sala „Nadia Comăneşti”, inaugurată în urmă cu numai două luni.

Pregătită de antrenoarele clubului ploieştean, Doina Olaru, Camelia Rădulescu şi Livia Costache, gimnasta petrolistă a fost cooptată, în ianuarie, în lotul olimpic de junioare de la Deva, după ce un an s-a aflat la fostul centru naţional de la Oneşti.

Campionatul a început cu proba de individual compus, la care Bianca Ciobanu s-a situat pe locul al doilea, cu un punctaj de 53,900, adjudecându-şi medalia de argint. Pe prima poziţie s-a situat Maria Răuţă, din Focşani, care a încheiat cu un total de 54,200.

În ziua a doua a competiţiei s-au derulat finalele pe aparate. Gimnasta clubului Petrolul a avut o evoluţie deosebită, câştigând la două dintre probele întrecerii. Astfel, aceasta s-a impus la concursul de paralele (12,050) şi de bârnă (14,600), urcând pe podiumul de premiere şi la întrecerile de sărituri (10,987) şi de sol (13,750), la care a câştigat medaliile de bronz.

Bianca Ciobanu a câştigat medalia de aur la paralele şi la bârnă
Bianca Ciobanu a câştigat medalia de aur la paralele şi la bârnă

Despre prestaţia sprotivei ploieştene, antrenoarea Camelia Rădulescu ne-a declarat:

„A progresat foarte mult. La bârnă a avut cea mai bună evoluţie. A realizat toate cerinţele de dificultate pentru respectiva probă, mulţumindu-i şi pe antrenorii lotului olimpic de la Deva”.

Pentru Bianca Ciobanu, Campionatul naţional de maestre a fost prima sa competiţie majoră, iar în urma performanţelor realizate şi-a reconfirmat statutul de speranţă pentru lotul olimpic al României. De altfel, anul viitor, în aprilie, aceasta are mari şanse să fie prezentă în reprezentativa tricoloră, care va participa la Campionatul European.

Bianca practică gimnastică de la vârsta de cinci ani şi este originară din Bucov. Iar, după ce medaliata olimpică Ana Maria Tămîrjan s-a retras din activitate, clubul Petrolul Ploieşti se pare că a găsit urmaşa acesteia pentru echipa de gimnastică a României.

De menţionat că, la campionat, printre arbitriele competiţiei s-au numărat şi Doina Olaru, Camelia Rădulescu şi Leana Sima, una dintre legendele gimnasticii româneşti şi a clubului Petrolul Ploieşti.

În foto: Bianca Ciobanu, alături de antrenoarele clubului Petrolul – Livia Costache, Camelia Rădulescu şi Doina Olaru (în ordine, de la stânga la dreapta)

Împărtășește: