Înot > Dragoş Băcescu impresionează în Germania

După ce, la finalul lunii februarie, şi-a ajutat echipa Schwimmverein Mannheim să promoveze în a doua ligă germană de înot, ploieşteanul Dragoş Băcescu continuă să impresioneze la concursuri din Germania.

De curând, acesta a câştigat Cupa Arena, întrecere aflată la cea de-a cincea ediţie şi care s-a desfăşurat la Edingen-Neckarhausen, lângă Mannheim. Concursul a constat în cine înoată mai mult timp de 24 de ore, cu pauze, iar la start s-au aflat 249 de participanţi. În vârstă de 38 de ani, Dragoş a încheiat pe primul loc, parcurgând 41.150 m în 24 de ore, fiind urmat de Bruno Dobelmann (40.000 m) şi Matthias Syska (25.500 m).

Încă deţinător al multor recorduri naţionale, la juniori, Dragoş s-a mutat în Germania din vara anului 1999, fiind inginer economist la o firmă de construcţii, iar, din 2008, are dublă cetăţenie. Recent, a reînceput să participe în concursuri, fiind membru component al echipei SV Mannheim.

S-a retras din activitate la 14 ani

Acesta s-a retras din activitatea sportivă la numai 14 ani, în 1987. Despre motivele care l-au îndemnat să ia această decizie, Dragoş ne-a declarat:

„Aveam câte 10 antrenamente pe săptămână, cu câte 6-7 km înotaţi la fiecare. În plus, în vacanţe, când plecam în cantonamente, înotam chiar 100 km pe săptămână. Iar efortul pe care îl depuneam trebuia întreţinut cu alimentaţie corespunzătoare şi cu un program de refacere pe măsură. Chiar dacă eram susţinut de familie, clubul pe care îl reprezentam nu îşi dădea interesul cuvenit pentru a-mi oferi condiţii de performanţă, în special, la capitolul alimentaţie”.

În acea perioadă, în anii 1986-1987, sportivilor de valoare li se acordau o indemnizaţie de alimentaţie, care consta în bonuri în valoare de 800-1000 lei/lună.

„Acea indemnizaţie eu nu o primeam continuu, aşa cum trebuia, ci cu intermitenţe. Iar sportul de performanţă nu se face în asemenea fel, deoarece îţi trebuie continuitate. În plus, un alt motiv care m-a făcut să mă retrag a fost neimplicarea suficientă a antrenorului în pregătirea mea. Un antrenor, la un asemenea nivel de performanţă, nu se ocupă numai de pregătire. El trebuie să fie un bun psiholog, un bun motivator pentru sportivul său”, ne-a mai mărturisit Dragoş.

A reintrat în bazin, inspirat de mentalitatea germană

Deşi s-a retras, concentrându-se efectiv numai pe şcoală, acesta continua să urmărească toate competiţiile de înot. Motivat, însă, de spiritul de competiţie pe care l-a descoperit în Germania, Dragoş a reînceput să practice înotul.

„Pot spune că-mi face mare plăcere să merg la înot în ziua de azi, motivaţia venind şi din spiritul de competiţie foarte prezent aici, în Germania, nu numai în sport, dar în toate domeniile de activitate. Pasiunea pentru acest sport m-a marcat încă din copilărie. Cu siguranţă că au rămas nişte urme în sufletul meu, de neîmplinire a unor speranţe, visuri din tinereţe, din vremea când participam la campionate. Ştiu că nu se mai pot realiza acum, dar am redescoperit plăcerea de a participa la antrenamente şi chiar la concursuri, cu acea atmosferă deosebită, şi, nu în ultimul rand, colectivul de sportivi, care te motivează şi te ambiţionează”.

Împărtășește: