|

Ionuț Iancu, printre cei mai buni goalkeeperi din calificările EHF Euro 2024

Săptămâna trecută, echipa națională de handbal masculin a României a disputat „dubla” cu reprezentativa din Insulele Feroe, contând pentru preliminariile Campionatului European 2024. Naționala condusă de spaniolul Xavi Pascual a înregistrat o înfrângere (scor 26-28), în deplasare, și o victorie (scor 25-17), pe teren propriu.

Astfel, reprezentativa tricoloră ocupă locul secund în clasamentul Grupei 4, cu 4 puncte, în urma Austriei (8p – care și-a asigurat, deja, calificarea la turneul final), dar înaintea echipelor din Insulele Feroe și Ucraina (ambele, cu câte 2 puncte).

Dintre jucătorii echipei României, portarul Ionuț Iancu s-a remarcat în mod special. Handbalist originar din Ploiești (descoperit de profesorul Ilie Coman), în vârstă de 29 de ani, Ionuț Iancu este al treilea goalkeeper din preliminarii la numărul de intervenții salvatoare, cu 45 de parade, din 140 de aruncări.

În plus, are o eficiență de 32.14%, capitol la care este al patrulea portar din faza preliminariilor, dintre cei care au avut de apărat peste 100 de aruncări.

De departe, cea mai bună evoluție a sa a fost înregistrată chiar în ultima partidă disputată, în revanșa luată de tricolori față de echipa din Insulele Feroe, în care goalkeeperul României a avut 15 intervenții salvatoare, încheind cu un procentaj excelent, de 48.39%.

Pe plan ofensiv, din lotul României, s-au remarcat Demis Grigoraș și Nicușor Negru, ambii având câte 21 de goluri înscrise, ocupând locul 18 în ierarhia marcatorilor din preliminarii.

Ultimele două meciuri din faza preliminariilor Campionatului European sunt programate la finalul lunii viitoare, România urmând să joace, pe teren propriu, cu Austria (26 aprilie), respectiv, în deplasare, cu Ucraina (30 aprilie – echipă care a disputat meciurile considerate pe teren propriu în Germania).

Rezultatele complete și clasamentele grupelor – aici.

Foto: EHF

Împărtășește: