Istorie: România, pe locul al cincilea în clasamentul all time pe medalii, la Campionatele Mondiale de Gimnastică
Având în vedere că, mâine, va debuta cea de-a 51-a ediție a Campionatelor Mondiale de Gimnastică Artistică, cu primele antrenamente oficiale (competiția propriu-zisă va începe din 29 octombrie), la Liverpool, în Marea Britanie, este un moment bun să privim în urmă, la istoria bogată pe care România o are în acestă disciplină olimpică, emblematică pentru sportul românesc.
De-a lungul celor 50 de ediții (prima ediție a avut loc în 1903), România a câștigat 135 de medalii, dintre care 48 de aur, 45 de argint și 42 de bronz. Iar cu acest palmares, se află pe locul al cincilea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, doar Uniunea Sovietică, China, Statele Unite ale Americii și Japonia fiind înaintea sa.
Cu toate acestea, România nu a mai fost pe podiumul de premiere de la ediția din 2015, organizată la Glasgow (Marea Britanie), când Marian Drăgulescu obținea medalia de argint în finala de la sărituri (foto), iar Larisa Iordache își adjudeca medalia de bronz în finala de la individual compus (cu cea mai mare notă din concurs la bârnă).

Pentru a ne aduce aminte de ultima medalie de aur cucerită de România la Campionatele Mondiale, trebuie să mergem în urmă cu 12 ani, la ediția din 2010, desfășurată la Rotterdam (Olanda), când Ana Porgras devenea campioană a lumii la bârnă.
Iar cu un an în urmă, în 2009, la ediția din capitala Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord, Londra, România s-a aflat pentru ultima dată, până acum, între primele trei națiuni din clasamentul pe medalii, fiind a treia, după China și Statele Unite ale Americii.
Delegația tricoloră obținea atunci două medalii de aur, prin Marian Drăgulescu (la sol și la sărituri), o medalie de argint, prin Flavius Koczi (la sărituri), și o medalie de bronz, prin Ana Porgras (la paralele inegale).
În cele 51 de ediții ale Campionatelor Mondiale, desfășurate până acum, România a fost de 16 ori între primele trei locuri în clasamentul pe medalii (de patru ori înainte de căderea regiumului comunist), dintre care de patru ori chiar în fruntea ierarhiei.
Ultima dată când România ocupa prima poziție în clasamentul pe medalii, până în prezent, a fost ediția din urmă cu 20 de ani, de la Debrecen (Ungaria). Atunci, Marius Urzică și Marian Drăgulescu își adjudecau medaliile de aur la cal cu mânere, respectiv la sol, iar Oana Petrovschi și Mihaela Oana Ban – pe cele de argint la paralele inegale, respectiv la bârnă.
Prezent
La ediția cu numărul 51, de la Liverpool, România va fi reprezentată, la feminin, de Ana Maria Bărbosu și de Andreea Preda, iar în întrecerea masculină va evolua în concursul pe echipe, cu un lot format din Andrei Muntean, Gabriel Burtănete, Robert Burtănete, Răzvan Marc și Roland Modoianu.
Delegația României îi va avea în stafful tehnic pe antrenorii Gina Gogean Groza, Lucian Sandu, Marius Berbecar, Marius Urzică și Gerard Speestra.