|

Judo: sinteză a ultimelor competiții internaționale majore, cu participare românească

Antrenor internațional de judo, cu experiență la nivel mondial de peste 15 ani, pregătind sportivi care s-au calificat la Jocurile Olimpice, Dan Telearcă (6 DAN) este expertul Jurnalist Sportiv în domeniul judo. Acesta realizează o sinteză a celor două competiții majore internaționale la care România a avut reprezentanți, la finalul lunii trecute.

În perioada 21-23 octombrie, România a participat la Grand Slam-ul din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) cu 8 sportivi. De menționat că, în această perioadă, sportivii de cel mai înalt nivel nu participă.

Rezultatele sportivilor români:

 • Borș Dumitrescu Lucian -66 kg (loc 68 în clasamentul mondial): a pierdut din primul tur, cu Bobovich Amit (Israel);
 • Zhukov Petr -66 kg (loc 92): a pierdut în primul tur, cu Seddouki Reda (Franța);
 • Raicu Alexandru -73 kg (loc 31): a pierdut în primul meci, cu Akhadov Shakhram (Uzbekistan);
 • Vișan Vlad -90 kg (loc 267): a pierdut în primul tur, cu Borchashvili Wachid (Austria);
 • Gonzales Asley (foto – în albastru) -100 kg (loc 24): a câștigat Grupa C, după ce i-a învins, pe rând, pe Dosen Bojan (Serbia), Briceño Thomas (Chile), Gasimov Elmar (Azerbaidjan), dar a pierdut, apoi, în semifinale, cu Reyes Kyle (Canada, care a câștigat concursul), și meciul pentru medalia de bronz, cu Kukolj Aleksandar (Serbia).
 • Simionescu Vlăduț +100 kg (loc 25): a pierdut în primul meci, cu Marinic Enej (Slovenia).
 • Pop Alexandra -48 kg (loc 70): a câștigat în primul tur, cu Platten Amy (Marea Britanie), și a pierdut în turul 2, cu Abuzhakynova (Kazahstan);
 • Moscalu Serafima -70 kg (loc 53): a câștigat în turul 1, cu Maekelburg Sarah (Germania), și în turul 2, cu Pollers Michaela (Austria), dar a pierdut în turul 3, cu Yeats-Brown Katie-Jemima (Marea Britanie); apoi, în recalificări, a câștigat primul meci, cu Ogel Fidan (Turcia), dar a pierdut meciul pentru locul 3, cu Esposito Martina (Italia).

Concluzie: S-au obținut două locuri 5, dar, nivelul concurenților prezenți fiind mediu, se putea mai mult (anul viitor va fi mai greu în privința obținerii de puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice, în primul rând, intrând în competiții și sportivii din fruntea ierarhiilor mondiale). România s-a clasat pe locul 27 din 65 de națiuni prezente.


În perioada 28-29 octombrie, a avut loc Campionatul European U23), la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina), la care România a participat cu 3 băieți și 2 fete:

Podium categoria 60kg, Alexandru Matei – primul din dreapta (credit foto: EJU – Carlos Ferreira)
 • Matei Alexandru (60 kg) a obținut medalia de bronz: a câștigat Grupa A, după ce i-a învins, pe rând, pe Nersesyan Yervand (Armenia), Bernabeu Rico Jaume (Spania), Jaring Emiel (Olanda), apoi a pierdut în semifinale, cu Ismayilov Kanan (Azerbaidjan), și a câștigat meciul pentru locul 3, cu Shulman Ariel (Israel);
 • Dzitac Ioan (66 kg) a pierdut în primul tur, cu Darbinyan Styopa (Armenia);
 • Șulcă Adrian (73 kg) a câștigat (cu șansă) în primul meci, cu Toth Botond (Ungaria), apoi a trecut de Herkovic Nace (Slovenia), dar a pierdut cu Osmanov Adil (Moldova), ajungând în recalificări, unde a câștigat cu Kulieshov Nazar (Ucraina), dar a pierdut meciul pentru locul 3, cu Heg Koen (Olanda).
 • Bădiceanu Florina (48 kg) a pierdut în primul meci, cu Verstraeten Jente (Belgia);
 • Ivănescu Florentina (63 kg) a pierdut în primul meci, cu Palumbo Antonietta (Italia).

Cu o medalie de bronz și un loc 5, România s-a situat pe locul 18 în clasamentul pe națiuni, din 40 de țări participante.

Foto: Gabriela Sabău – IJF

Împărtășește: