Kaiac-canoe > Campionul mondial Liviu Dumitrescu, fericit pentru calificarea la Jocurile Olimpice

Medaliaţi cu aur la proba de canoe 500 m şi cu bronz la proba de 1000 m, la Campionatul Mondial de kaiac-canoe, care s-a desfăşurat săptămâna trecută, la Szeged, în Ungaria, Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi formează unul dintre cele mai de succes echipaje ale României în acest moment.

Cei doi şi-au îndeplinit obiectivul propus pentru această ediţie de campionat, păstrându-şi titlul mondial la 500 m şi obţinând calificarea la Jocurile Olimpice la 1000 m.

Originar din Ştefeşti, Prahova, Liviu Dumitrescu ne-a relatat câteva dintre impresiile lăsate de această ediţie a Campionatului Mondial.

Cât de dificilă a fost participarea la acest Campionat Mondial spre deosebire de ediţia anterioară, mai ales având în vedere faptul că, acum, aţi plecat din postura de favoriţi?

– A fost mult mai greu decât la ediţia precedentă, ţinând cont că acum au participat 88 de ţări, mai multe decât anul trecut, iar în joc era şi calificarea la Jocurile Olimpice. Ne-am descurcat bine, dar nu vrem să ne oprim aici, trebuie să ne îmbunătăţim timpul.

Eşti mulţumit de performanţele obţinute, chiar dacă nu aţi reuşit să vă menţineţi prima poziţie la proba de 1000 m?

– Sunt mulţumit că am reuşit să ne calificăm la Jocurile Olimpice, însă nu şi de faptul că am obţinut doar medalie de bronz la proba de 1000 m.

Cum v-aţi dozat efortul pentru a concura la toate cele trei probe, în special cu formula de calificări existentă la această ediţie de campionat?

– Faptul că programul a fost modificat şi am concurat dimineaţa în serii şi în semifinale, apoi au urmat finalele, şi faptul că am participat mai întâi la proba de 500 m şi apoi la cea de 1000 m şi-au spus cuvântul. Am fost extrem de obosiţi şi nici acum, după câteva zile de la terminarea concursului, nu pot spune că am reuşit să ne revenim complet.

Care este impresia generală în privinţa campionatului?

– A fost cel mai mare Campionat Mondial din istoria competiţiilor de kaiac-canoe, având o participare numeroasă din partea federaţiilor naţionale.

– Cum vă pregătiţi în continuare pentru a rămâne la acelaşi nivel sau chiar să evoluaţi?

– În primul rând, nu vrem să rămânem la acest nivel, trebuie să evoluăm. Mai întâi avem nevoie de o refacere foarte bună şi abia apoi ne vom gândi la modul în care ne vom antrena anul viitor. Avem nevoie de odihnă şi de o refacere generală, corpul resimţindu-se după acest efort intens depus la campionat.

Ce reprezintă pentru tine calificarea la Jocurile Olimpice şi schimbă asta modul cum te vei pregăti sau cum vei aborda viitoarele competiţii?

– Visul oricărui sportiv este să ajungă la Olimpiadă, pentru asta am muncit tot anul şi sunt extrem de fericit că am reuşit să ne calificăm. Ne dorim să fim sănătoşi, pentru a reuşi să trecem cu bine peste toate problemele şi să obţinem un rezultat bun la Jocurile Olimpice. Însă, faptul că ne-am calificat nu va schimba cu nimic modul în care vom aborda viitoarele competiţii.

Din punct de vedere financiar, ce înseamnă medaliile obţinute la Campionatul Mondial?

– Recompensele sunt foarte mici în comparaţie cu efortul depus. Lipsa sponsorilor ne-a făcut ca o parte din banii câştigaţi anul trecut să-i investim în noi, pentru a avea parte de un echipament modern şi de condiţii optime de refacere. Aşa că nu putem spune că suntem multumiţi din punct de vedere financiar.

Împărtășește: