|

Lia Manoliu – o poveste despre recorduri, perseverență și fairplay

Ieri, atleta care a marcat istoria sportului românesc, Lia Manoliu, ar fi împlinit vârsta de 91 de ani. Un exemplu de perseverență și determinare, Lia Manoliu a scris o istorie frumoasă în sport, printr-o carieră remarcabilă în proba de aruncare a discului.

A fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între 1952 și 1972. Și nu doar atât, la jumătate dintre cele șase participări a urcat pe podiumul de premiere, inclusiv pe cea mai înaltă treaptă (în 1968 – Ciudad de Mexico, Mexic; celelalte două medalii au fost de bronz: 1960 – Roma, Italia; prima medalie olimpică din istoria atletismului românesc / 1964 – Tokyo, Japonia).

Deține, încă, recordul la numărul de medalii câștigate la proba de aruncare a discului la Jocurile Olimpice, împreună cu Nina Romashkova (Uniunea Sovietică – 2 medalii de aur și una de bronz).

A stabilit de două ori recordul olimpic, la ediția din 1964 (cu 55.90 m – când referința olimpică fost modificată de patru ori în finala competiției!), respectiv la ediția din 1968 (58.28 m – performanță care i-a adus și titlul olimpic) și a fost prima atletă din România care a aruncat peste 40 de metri (41.44 m – 1950) și, ulterior, peste 50 de metri (53.21 m – 1960).

Dar, Lia Manoliu s-a remarcat nu numai prin performanțele sportive, ci și prin caracterul său de a fi. Astfel că, în 1974, a primit Trofeul pentru întreaga carieră în cadrul Premiilor CIFP World Fair Play, inițiate, în 1963, de UNESCO, împreună cu mai multe federații internaționale sportive, pentru a promova și încuraja valorile fairplay-ului. Este singura sportivă din România premiată în cadrul acestui eveniment.

Lia Manoliu ne-a părăsit în 1998, însă spiritul său dăinuie în rândul celor care știu să aprecieze ceea ce a reprezentat pentru lumea sportului. Un exemplu demn de urmat, mai ales într-o lume dominată tot mai mult de modele cu un caracter îndoielnic.

Foto: COSR

Împărtășește: