| |

Liderii Ligii Naționale de Baschet Masculin, la finalul primei faze a campionatului

La finalul săptămânii, s-a încheiat prima fază a Ligii Naționale de Baschet Masculin. Astfel, s-au stabilit cele zece echipe care vor continua lupta pentru titlul național, acestea fiind U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, Rapid București, FC Argeș Pitești, BC CSU Sibiu, SCM U Craiova (din Conferința A), CSM CSU Oradea, SCM Ohma Mozzart Bet Timișoara, Dinamo București, CSO Voluntari și CSM Athletic Constanța (din Conferința B).

În play-out, vor juca echipele CSM Galați, CSM Petrolul Ploiești, CSM Târgu Mureș, Steaua București, CSM 2007 Focșani, CSM Miercurea Ciuc, CSM Târgu Jiu și ABC Laguna București.

Clasamentul celor două grupe, înainte de startul fazei secunde – aici.

În privința performanțelor individuale, Tyler Xavier Stone, de la Rapid București, s-a remarcat în mod deosebit, fiind lider atât la eficiență (coeficient 21.3), cât și la puncte înscrise (20.38 medie pe meci – singurul jucător din campionat care a depășit 20 de puncte / 326 de puncte înscrise, în total – 16 meciuri jucate), respectiv la recuperări (medie de 8.56 recuperări pe meci / 137 de recuperări, în total).

De altfel, americanul celor de la Rapid a fost unul dintre cei doi jucători din competiție care au reușit de patru ori double-double, celălalt fiind Szabolcs Santa (al treilea din campionat la recuperări – medie de 8.2 recuperări), care joacă pentru echipa din localitatea sa natală – CSM Târgu Mureș.

De remarcat faptul că, de la campioana U BT Cluj-Napoca, nu există niciun jucător în Top 10 în clasamentul marcatorilor (liderul campioanei la acest capitol este Karel Guzman Abreu – al 16-lea, cu 14.33 puncte pe meci), însă echipa ardeleană îl are pe al doilea jucător din ierarhia eficienței – Emanuel Cățe (coeficient 19.19). Cățe este, de altfel, singurul român din Top 10 la eficiență și singurul jucător din afara Statelor Unite ale Americii dintre primii patru clasați.

Giordan Lee Watson (foto: SCM U Craiova)

La capitolul pase decisive, Giordan Lee Watson, de la SCM U Craiova, este în fruntea ierarhiei, cu o medie de 6.88 pase pe meci și un total de 110 asisturi, în cele 16 partide disputate.

Foarte aproape de Watson la acest capitol au fost Maurice Jerome Charles Watson Jr. (CSO Voluntari) – cu 6.82 pase decisive pe meci (11 meciuri) și Ilija Dokovic (SCM Timișoara) – cu 6.63 pase decisive pe meci (16 meciuri – 106 asisturi, în total).

Monyea Durrell Pratt (foto: BC CSU Sibiu)

În privința intercepțiilor, Monyea Durrell Pratt (BC CSU Sibiu) este lider, cu o medie de 2.56 mingi interceptate pe meci (total – 41), în 16 partide.

Au mai depășit medii de 2 intercepții pe meci Karel Guzman (U BT Cluj-Napoca) – 2.25 (total – 27) / 12 meciuri (care a reușit cel mai mare număr de intercepții într-un meci din acest sezon – 7), respectiv Kristopher Jamell Richard (CSM CSU Oradea) – 2.06 (total – 33) / 16 meciuri.

Emanuel Cățe (foto: U BT Cluj-Napoca)

În privința capacelor, Emanuel Cățe (U BT Cluj-Napoca) a fost cel mai bun din campionat în prima fază, cu 1.38 capace pe meci (22, în total), din 16 partide.

La capitolul coșurilor de la distanță, de 3 puncte, Nathan Eugene Johnson (CSM ABC Athletic Constanța) a fost în fruntea ierarhiei – cu 3.38 aruncări reușite pe meci (54 – în total), din 16 meciuri. De altfel, Johnson a avut, de departe, cele mai multe aruncări de 3 puncte din competiție, cu un total de 117 tentative, având, astfel, o eficiență de 46.15% (la eficiența de la 3 puncte – lider a fost Roberts Blumbergs, de la BC CSU Sibiu, cu 53.85% – 35 coșuri reușite / 65 aruncări; 16 meciuri jucate).

Foto principal: Tyler Stone – Rapid București

Împărtășește: