| |

Luminița Dogaru, campioană a lumii la popice, cu record mondial

Pentru Luminița Dogaru, vârsta chiar este un simplu număr. Sportiva din Boldești-Scăeni (Prahova), care, în mai puțin de două luni, va împlini 51 de ani, continuă să scrie istorie pentru România în sportul de popice la nivel mondial.

Cea mai experimentată sportivă din lotul național feminin de popice de la Campionatele Mondiale de individual și tandem, desfășurate la Elva, în Estonia, a realizat și cel mai bun rezultat pentru România. Și nu doar pentru România, deoarece a stabilit o nouă referință mondială.

Devenită campioană națională cu Rapid București, în acest sezon, Luminița Dogaru a câștigat titlul mondial în cadrul concursului de combinat (clasic+sprint), stabilind un nou record mondial.

La proba clasic individual, reprezentata României a realizat al doilea rezultat din concurs, dintre cele 62 de sportive prezente în competiție, cu 658 de popice doborâte (Anna Muller, din Germania, a stabilit cea mai bună performanță – 672).

A urmat proba de sprint, la care a adunat 233 de popice doborâte (fiind al doilea rezultat, la un popic în urma sportivei din Cehia – Hana Wiedermannova).

Astfel, cu un total de 891 de popice doborâte (fără nicio eroare), Luminița Dogaru a devenit campioană a lumii, cu zece popice doborâte mai mult față de Anna Muller, a doua clasată (care a reușit 209 p.d. la sprint). Podiumul a fost completat de o altă sportivă din Germania, Jana-Sophie Bachert (864 – 645/219).

În plus, performanța realizată de Luminița Dogaru reprezintă un nou record mondial, depășind cu un popic fosta referință, stabilită în 2018, la ediția organizată în România, la Cluj, de către Jasmina Andjelkovic, din Serbia.

România a mai obținut o medalie de bronz, în concursul de sprint masculin, prin Bogdan Horațiu Dudaș. Astfel, reprezentativa țării noastre a încheiat pe locul al cincilea în clasamentul pe națiuni, în urma Serbiei (două medalii de aur, o medalie de bronz), Germaniei (o medalie de aur, două medalii de argint, șase medalii de bronz), Croației (o medalie de aur, o medalie de argint, o medalie de bronz), Austriei (o medalie de aur, o medalie de bronz).

Trei medalii de bronz, la U23 și U18

În cadrul evenimentului de la Elva, s-au desfășurat și Campionatele Mondiale U23, precum și Cupa Mondială U18.

În competiția U23, delegația României a obținut o medalie de bronz, la tandem mixt, prin Bernadett Seres și Roberto Lapoși.

Iar în concursul U18, reprezentativa tricoloră a bifat două medalii de bronz, la perechi mixt (Roxana Bordianu/Lucas Aldea) și la combinat masculin (Lucas Aldea), la care s-au contabilizat rezultatele de la clasic și de la perechi mixt.

Rezultatele complete – aici.

Împărtășește: