|

Mondialul de Handbal Feminin – analiză

Profesorul Mircea Anton – antrenor emerit, fost antrenor la loturile naționale de senioare, tineret și junioare (având în palmares o medalie de argint cu echipa națională de junioare la Campionatele Europene) – realizează, în exclusivitate pentru Jurnalist Sportiv, o analiză a echipei naționale pe parcursul Campionatului Mondial de Handbal Feminin, din Japonia.

Pe 30 noiembrie, în Japonia, debutează Campionatul Mondial de Handbal Feminin, pentru care trei jucătoare (Neagu, Dedu și Pintea) au făcut reclamă la TV: „Visul de aur al României” și „Japonia ne cheamă”! Probabil, a doua parte se referă la Jocurile Olimpice din 2020…

Din nefericire pentru toți românii iubitori ai sportului, ultimele evenimente legate de echipa națională fac ca aceste cuvinte să nu mai aibă puterea de a convinge:

– Selecția lotului pentru Mondiale;
– Excluderea a patru jucătoare de bază, de la Corona Brașov, care au utilizat „terapia cu laser” pentru refacere;
– Declarația antrenorului Tomas Ryde referitoare la schimbarea obiectivului, care a devenit supraviețuirea.

Selecția lotului a creat mari nedumeriri prin neincluderea în lot a două jucătoare foarte utile: Sorina Târcă – golghetera campionatului național, jucătoare de mare perspectivă; Laura Chiper – experimentata extremă dreapta de la CSM București și de la Naționala României la ultimele mari competiții internaționale. În schimb, au fost selecționate jucătoare fără experiență internațională, fără eficiență în campionatul intern, dar făcând parte din echipa de club a antrenorului secund, Costică Buceschi – Seraficeanu și Polocoșer.
Totodată, apar jucătoare verificate intern în ultimii ani, cu evoluții neconvingătoare și ieșite complet din forma de joc în campionatul național: Perianu, Zamfirescu.
Surprinde și declarația conform căreia au fost selecționate jucătoare foarte pozitive pe bancă, prin atmosfera întreținută (un fel de galerie!).

Cazul de dopaj. În conferința de presă susținută de oficialii Federației Române de Handbal, președintele Dedu a surprins prin răspunsuri de genul: „Nu ştiu regulamentul”, „Nu-i treaba FRH”, „Ce putea face federaţia”…
Cred că, în situaţia în care în tot sportul mondial au apărut din ce în ce mai des cazuri de dopaj, la care sancțiunile au fost foarte drastice, era cazul să se realizeze o strategie de prevenție permanentă la toate convocările loturilor naționale, de către colectivul medical, dirijat de FRH, federație care trebuia să cuprindă în planul de măsuri această activitate.

În această situație răvășitoare, este normal ca antrenorul să își schimbe obiectivul, care stă acum numai la mâna hazardului. La aceasta se adaugă și prezența la cârma Naționalei a unui antrenor numit „principal” după ce nu a condus nicio echipă în ultimii doi ani, de când a fost demis chiar de la cârma echipei României! Oricum, vom revedea nespusele indicații de la timpurile de odihnă ale echipei, la care participă activ Neagu și C. Buceschi…

Punctele forte ale echipei României: poarta şi pivotul.

Punctele slabe ale echipei României: inter dreapta şi centrul.

Pronostic grupă: România – maximum 6 puncte, minimum 4 puncte; câştigătoare – Ungaria sau Muntenegru.

Pronostic campioană: Franţa.


Programul României în grupa C:

30 noiembrie, ora 11:00: Spania-România

1 decembrie, ora 11:00: Senegal-România

3 decembrie, ora 12:00: România-Kazahstan

4 decembrie, ora 8:00: Muntenegru-România

6 decembrie, ora 12:00: România-Ungaria

Sursă foto: Federaţia Română de Handbal

Împărtășește: