|

Nadia Comăneci și începutul unui record în gimnastica artistică feminină

Săptămâna trecută s-au împlinit 47 de ani de la celebrul moment în care Nadia Comăneci a oferit întregii lumi primul exercițiu de nota 10 din istoria gimnasticii artistice de la Jocurile Olimpice, la paralele inegale.

Era anul 1976, la Montreal, în Canada.

La acea ediție, Nadia Comăneci și Nelli Kim (Uniunea Sovietică), ambele cu exerciții de nota 10, și-au împărțit medaliile de aur în probele individuale, însă „Zeița de la Montreal” a cucerit aurul și la individual compus, întrecând-o cu șase zecimi pe reprezentanta sovietică.

Ediția din 1976 a Jocurilor Olimpice a reprezentat, totodată, și o bornă importantă în istoria sportului românesc și a competiției olimpice.

Pe lângă faptul că Nadia a pornit un întreg fenomen în România și nu numai, cu privire la gimnastica artistică, a dat startul și unui record în această disciplină sportivă.

În momentul de față, România este singura țară din lume care a reușit să obțină cel puțin o medalie de aur la zece ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, la gimnastică artistică, la feminin.

Până la acea ediție, țara noastră mai obținuse doar trei medalii de bronz la gimnastică artistică, în competiția olimpică.

Este drept, Uniunea Sovietică, foarte probabil, ar fi avut cel puțin aceeași serie, dacă nu ar fi boicotat ediția din 1984, de pe tărâm american, de la Los Angeles, SUA (avea o serie de opt ediții consecutive cu cel puțin o medalie de aur la gimnastica artistică feminină, înainte de aceea din America).

Seria României de medalii de aur la gimnastică artistică feminină de la Jocurile Olimpice s-a oprit în 2016, când țara noastră nu a mai reușit să obțină nici măcar o medalie, situație similară ca și la următoarea ediție, ultima care s-a desfășurat, în 2021.

În cele zece ediții ale Jocurilor Olimpice desfășurate între 1976 și 2012, gimnastele tricolore au cucerit, în total, 21 de medalii de aur, în probele individuale (Nadia Comăneci – 5, Ecaterina Szabo – 3, Daniela Silivaș – 3, Lavinia Miloșovici – 2, Simona Amânar – 2, Cătălina Ponor – 2, Sandra Izbașa – 2, Simona Păucă 1, Monica Roșu – 1), și încă trei medalii de aur, la echipe (în 1984, 2000 și 2004).

În prezent, Statele Unite ale Americii se află cel mai aproape de recordul României, obținând medalii de aur la precedentele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, în gimnastica artistică, la feminin.

Împărtășește: