|

Naționala feminină a României – pe locul 9 la Campionatul Mondial de Beach Handball U18

La prima participare din istorie a României la un campionat mondial de beach handball, cel de U18 feminin, organizat la Heraklion (Grecia), selecționata tricoloră a încheiat pe locul al nouălea.

Echipa României, pregătită de Florin Ciupitu și Cristina Romilă, a fost invitată la Mondial după excluderea Rusiei, în urma performanței obținute anul trecut de la Europene, unde s-a situat pe a noua poziție.

Cu nucleul de jucătoare de la competiția continentală, echipa României și-a confirmat potențialul și la Mondiale, fiind o generație care oferă încredere pentru viitor, mai ales că la Los Angeles 2028 beach handball-ul ar putea fi inclus în programul Jocurilor Olimpice (în prezent, a fost inclus la Jocurile Olimpice de Tineret).

În faza preliminară, tricolorele au avut parte de, probabil, cea mai dificilă grupă, ocupând locul al patrulea, după ce a pierdut toate cele trei partide disputate, cu Germania (scor 0-2), cu Argentina (scor 1-2) și cu Franța (scor 1-2). Toate cele trei echipe au ajuns, apoi, în sferturile de finală.

Chiar dacă nu a reușit să pătrundă în faza Grupelor Principale, echipa României a continuat cursa pentru locul al nouălea, obiectiv îndeplinit, încheind competiția cu șase victorii consecutive.

România beach handball U18
Foto: IHF.

În grupa din faza a doua, România a dispus de Uruguay, scor 2-1, după care a învins și selecționatele din India și din Hong Kong, cu scorul de 2-0.

Sâmbătă, echipa României a trecut, mai întâi, de Puerto Rico (care se situase pe locul al șaselea în Grupa Principală 2), scor 2-0 (24-13, 16-8).

Lidera tricolorelor a fost Sofia Mureșan, cu 14 puncte (7 goluri/7 aruncări), fiind secondată de Diana Manole, cu 8 puncte (4/5), în vreme ce Bianca Drăgoescu și Denisa Pavel au adăugat câte 4 puncte fiecare.

Apoi, în faza locurilor 9-12, reprezentativa condusă de Florin Ciupitu și Cristina Romilă a întâlnit chiar echipa țării gazdă, Grecia.

Partida a fost extrem de echilibrată, însă România a ieșit învingătoare, în două seturi, la diferență de un singur punct fiecare, scor 19-18, 16-15.

Sofia Mureșan a încheiat cu 12 puncte (6/11), pentru România mai punctând Diana Manole – 9 (5/9), Andrada Chirilă – 8 (4/6), Denisa Pavel – 4 (2/5), Ana Maria Cristea 2 (1/1). De precizat că reușitele ultimelor trei jucătoare menționate au readus România în frunte pe finalul setului secund, evitând, astfel, shoot-out-ul.

Astfel, astăzi, echipa României a evoluat în disputa pentru locul al nouălea, în compania Ucrainei.

Antrenorii Cristina Romilă și Florin Ciupitu
Antrenorii Cristina Romilă și Florin Ciupitu

În primul set, după ce tricolorele au condus, echipa din Ucraina a întors rezultatul, printr-un parțial de 8-2. România a revenit în frunte pe final, dar în ultimul minut Ucraina a punctat de două ori, adjudecându-și actul, la limită, scor 19-18.

În setul secund, Ucraina a început cu patru puncte la rând. Dar, România nu a cedat, preluând conducerea printr-un parțial de 6-0, scor 10-7, cu patru minute înainte de final. Reprezentativa tricoloră a apărat, apoi, cu succes avantajul creat, impunându-se cu 19-16, trimițând partida la shoot-out.

Și la aruncările de departajare disputa a fost foarte echilibrată, România, însă, ieșind învingătoare, cu scorul de 10-8.

Sofia Mureșan a fost, din nou, lidera marcatoarelor din tabăra tricoloră, cu 18 puncte (9/13), în vreme ce Denisa Pavel a adăugat 12 puncte (6/10) și Diana Manole – 10 (5/8), punctând, de asemenea, și Andrada Chirilă – 5 (3/5), Laura Moga – 2 (1/1), lotul României cuprinzându-le și pe Bianca Drăgoescu, Tea Câmpean, Bianca Andreea Cucu, Ana Maria Cristea, Andra Banu.

Foto: Federația Română de Handbal.

Împărtășește: