Naționala României, la finalul fazei preliminare a Mondialului de Handbal feminin – analiză
Echipa națională de handbal feminin a României, antrenată de Florentin Pera, a încheiat faza preliminară a Campionatului Mondial – găzduit de Danemarca, Norvegia și Suedia – cu două victorii (cu Chile 44-19, cu Serbia 37-28) și o înfrângere (cu Danemarca 23-39).
Astfel, s-a situat pe locul secund al grupei E (în urma singurei gazde a turneului final din afara Peninsulei Scandinave, Danemarca), avansând în faza principală cu două puncte, pornind de pe a treia poziție a seriei a III-a, urmând să se confrunte, în ordine, cu Germania (07.12), Japonia (09.12) și Polonia (11.12), pentru unul dintre cele două locuri disponibile din serie în sferturile de finală.
Clasamentul tuturor grupelor și programul viitor – aici.
Reprezentativa tricoloră a înregistrat cele mai multe aruncări la poartă dintre toate echipele, în faza preliminară (173), marcând 104 goluri (procentaj de reușită de 60%).
La numărul de goluri înscrise, a fost a cincea selecționată, prima fiind Norvegia, cu 121 de reușite (157 de aruncări).
România a fost deficitară la aruncările de la 9m, având doar 14 goluri înscrise, din 47 de aruncări (procentaj de 30%).
În schimb, cel mai bine s-a descurcat de pe extreme, având procentaj de 77%, cu 23 de goluri înscrise, din 30 de tentative.
De remarcat eficiența relativ scăzută a portarilor, cu procentaj de 29% (34 de intervenții, din 117 aruncări).
Ca o comparație, câștigătoarea grupei din care a făcut parte România în această fază, Danemarca, a încheiat cu procentaj de reușită în atac de 73% (110 goluri/151 aruncări), respectiv de 44% la eficiența portarilor (43 intervenții/97 aruncări).
La nivel individual, principalele marcatoare ale României au fost Eliza Buceschi, cu 16 goluri din 22 de aruncări (73% / pe locul 17 în clasamentul turneului final – locul 1 este ocupat de Soukeina Sagna, din Senegal, cu 22 de goluri/37 aruncări), și Sonia Seraficeanu, cu 15 goluri din 20 de aruncări (75%).
De menționat, însă, faptul că Diana Lixăndroiu, care a debutat la numai 18 ani la Campionatul Mondial, în meciul cu Danemarca, este a doua la media de goluri marcate, cu 5 reușite, la egalitate cu Seraficeanu, care a jucat în toate cele trei partide ale României de până acum.
Cele două jucătoare de bază de pe postul de pivot, Crina Pintea și Lorena Ostase, sunt, la egalitate, pe locul al treilea, la capitolul goluri marcate din tabăra României, cu câte 10 reușite fiecare (Pintea – procentaj 77%; Ostase – 63%).
De precizat și eficiența de 100% a extremei stânga Alexandra Dindiligan, cu 9 goluri din 9 aruncări.
România are, în schimb, o jucătoare în Top 10 la pase decisive și la intercepții, prin Cristina Laslo.
Coordonatoarea tricoloră a reușit 14 pase decisive, fiind pe locul 8 (în fruntea acestei ierarhii din cadrul competiției se află Jovana Jovovic, din Serbia – 20), bifând 5 intercepții (1,7 medie), fiind a doua din cadrul turneului (după iberica Maitane Echeverria Martinez – 6 intercepții).
De remarcat și faptul că a doua pasatoare din tabăra României este tânăra de 23 de ani de la Dunăra Brăila, Andreea Popa, cu 11 pase decisive.
La capitolul portari, Diana Ciucă are cel mai bun procentaj din lotul României, cu 32% (16 intervenții), având de apărat și cele mai multe aruncări (50). Daciana Hosu are procentaj de 28%, cu 13 intervenții din 46 de aruncări, în vreme ce Yuliya Dumanska (a jucat în doar două partide) a avut o eficiență de 24% (5/21).
Diana Ciucă este, totuși, în Top 10 la aruncările apărate de la 9m, cu procentaj de 58,3% (7/12) – loc 10; respectiv la paradele de pe contraatac – 50% (2/4) – loc 3.
De menționat că România a jucat în această fază fără Cristina Neagu (accidentată), una dintre cele mai bune jucătoare ale lumii din ultimele două decenii, care, la precedentele șase ediții ale Campionatului Mondial la care a luat parte, a marcat 247 de goluri (o medie de 41 de goluri/ediție).
Cristina Neagu ar putea reveni, însă, în faza următoare și, chiar dacă nu este 100% refăcută, ar reprezenta un mare avantaj pentru echipa României.
Foto: FRH