Petrolul – simbol al sportului prahovean

Mare parte din istoria sportului prahovean a fost scrisă la Clubul Sportiv Petrolul Ploiești. Iar unii dintre protagoniști au ajuns nume memorabile în sportul românesc, dar și la nivel mondial.

Fie că vorbim despre fotbal – cu un palmares remarcabil la nivel național, fie că vorbim despre gimnastică, box, înot – cu rezultate deosebite la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale și Europene, fie despre alte ramuri sportive, de asemenea, cu rezultate importante, care au fost sau încă mai sunt reprezentate în cadrul clubului – cum sunt cele de ciclism, scrimă, șah, atletism, lupte, karate, patinaj viteză, popice, triatlon, tenis de masă, radioamatorism, fie despre discipline sportive care sunt mai puțin asimilate cu numele clubului, precum volei, handbal, baschet, tir, călărie, polo, rugby, Petrolul reprezintă, cu adevărat, un simbol al sportului prahovean și chiar al sportului românesc.

Iar istoria merită respectată, la un club cu mare tradiție, care o bună perioadă de timp s-a aflat printre primele din țară între cluburile departamentale ale Ministerului Sportului.

Aceasta a fost și motivația mea personală pentru a mă implica în ceea ce a devenit expoziția „Petrolul – simbol al sportului prahovean”, la inițiativa lui Bogdan Burghelea, reprezentant al Muzeului Județean de Științele Naturii, fost sportiv și antrenor la CS Petrolul.

Având vernisajul vineri, 27 ianuarie, de la ora 10, la Muzeul Petrolului (cum se putea potrivi mai bine?!), expoziția ne poartă prin trecutul glorios al Clubului Sportiv Petrolul Ploiești (condus, în prezent, de directorul Eduard Crîngașu), însă nu este decât o mică parte a istoriei de 65 de ani a clubului aflat în subordinea Ministerului Sportului.

Expoziția este organizată de Consiliul Județean Prahova, prin Muzeul Județean de Științele Naturii, și de Clubul Sportiv Petrolul Ploiești, cu sprijinul fotografului Cristi Stavri – mare pasionat de colecționarea de obiecte reprezentative din istoria fotbalului, în special a celei de la echipa de referință a județului Prahova, respectiv cu participarea Jurnalist Sportiv.

Printre exponate se regăsesc obiecte cu autografele sportivilor, imagini și articole de arhivă, care ilustrează istoria bogată a Clubului Sportiv Petrolul.

Sunt prezentate exponate sportive din viața echipei legendare de fotbal Petrolul, atât de la înființarea sa, sub denumirea de Juventus București, trecând prin toate perioadele de existență, mutarea la Ploiești, transferul la C.S. Petrolul, în 1958, până la desprinderea din cadrul clubului, în 1972.

Sunt, de asemenea, expuse costume de competiție, medalii și echipamente de antrenament ale marilor campioni pe care Clubul Sportiv Petrolul i-a avut în arena olimpică și pe podiumurile Campionatelor Mondiale și Europene, de-a lungul vremii, precum Corina Ungureanu (dublă campioană mondială și campioană europeană la gimnastică), Tamara Costache (campioană mondială la înot), Carmen Herea (campioană europeană la înot), Adrian Diaconu (vicecampion mondial la box amator și campion mondial la box profesionist), să numim doar câteva dintre numele de referință.

Accesul pentru a vizita expoziția este gratuit, însă cu programare în prealabil, la numărul de telefon 0721.090.866.

Împărtășește: