|

Povestea Europenelor de Winter Triathlon

Complexul Cheile Grădiștei. Undeva la 1300 m altitudine. La granița dintre iarna și primăvara calendaristică. Aproximativ 200 de sportivi din 16 țări și-au dat întâlnire, în memoria lui Peter Klosz, parcă pentru a continua ceea ce acesta a început în România: construirea unei tradiții în ceea ce înseamnă triatlonul. Miza: titlurile europene la winter triathlon – un sport complex, care îmbină abilitățile de alergare pe zăpadă, mersul pe bicicletă în condiții de iarnă și schiul fond. Un sport aflat în calcule pentru a intra în programul Jocurilor Olimpice.

Deși au existat câteva semne de întrebare cu privire la modul de desfășurare a evenimentului, din cauza lipsei zăpezii (situație care a pus probleme multor competiții din sporturile de iarnă în acest sezon), chiar cu o zi înainte de startul competiției a nins, ca și cum cineva de sus a avut grijă ca întrecerea să se poată disputa în condiții bune. Totuși, organizatorii au avut pregătite 80 de tone de zăpadă, care au completat zăpada așternută în ajun, amenajând bine traseul de concurs.

La momentul startului, totul era pregătit, iar zăpada, la nivelul căreia termometrul ajungea la temperatura de -11 grade Celsius, era perfectă pentru spectacolul care avea să urmeze.

Evenimentul a început cu proba de la Elite și U23 masculin, urmată de întrecerea similară a fetelor (4.4 km alergare, 7.8 km bicicletă, 5.7 km schi fond). La masculin, principalul favorit era rusul Pavel Andreev, liderul lumii la winter triathlon, care câștigase, cu doar trei săptămâni în urmă, cel de-al optulea său titlu mondial, la Asiago, în Italia. Iar Andreev, care ratase titlul european la ediția anterioară, disputată tot la Cheile Grădiștei, se afla în grupul fruntaș la finalul secțiunii de alergare. Acesta ajungea în zona de schimb al treilea, la opt secunde în urma italianului Franco Pesavento, campionul mondial de la categoria U23, și la patru secunde de compatriotul său, Dmitriy Bregeda, cel care își adjudecase titlul european la ediția anterioară.

Îmbucurător pentru delegația României, Viorel Pălici completa grupul fruntaș, fiind la doar patru secunde de Andreev. Cei patru aveau un avantaj de aproape jumătate de minut față de principalii urmăritori, italienii Daniel Antonioli și Giuseppe Lamastra.

Pe bicicletă, Lamastra a realizat o revenire spectaculoasă, stabilind cel mai bun timp al concursului și ajungând pe prima poziție la momentul schimbului pe schiuri, fiind clar că între cei doi se va decide titlul european. Andreev, însă, nu părea foarte îngrijorat de ritmul arătat de italian pe bicicletă, având în vedere că la sosirea cu bicicleta, când i-a căzut un pantof, nu s-a grăbit în mod special să se întoarcă, să îl ridice și să-l așeze cu grijă în cutia sa pentru echipament.

Lider după secțiunea de alergare, tânărul Pesavento a pierdut mult timp pe traseul de bicicletă, ieșind din calculele pentru medalii. În schimb, Viorel Pălici, care a încheiat al 11-lea la Mondiale, se lupta de la egal la egal cu deținătorul titlului european și medaliat cu bronz la Asiago, Dmitriy Bregeda, sosiți în același timp la schimbul pe schiuri.

În final, s-a dovedit că Andreev chiar nu avea motive de îngrijorare, știind care este nivelul său pe schiuri în comparație cu adversarul său direct. Rusul a preluat rapid șefia cursei, schiurile sale fiind ceruite perfect pentru zăpada de la Cheile Grădiștei, ducându-l pe Andreev spre al șaptelea său titlu continental. Campionul Italiei, Lamastra, avea să se mulțumească doar cu medalia de argint, sosind la 17 secunde în urma lui Andreev.

Dar, în urma celor doi, Pălici a realizat o mare surpriză, reușind să-l întreacă pe Bregeda, stabilind cel mai bun timp al concursului pe secțiunea de schi și adjudecându-și medalia de bronz, reprezentând prima medalie europeană din istorie pentru România la winter triathlon.
Franco Pesavento avea să încheie al cincilea, însă și-a adjudecat titlul european la U23, categorie la care podiumul a fost completat de slovacul Mario Kosut, respectiv de rusul Ivan Zalavtsev.

În concursul fetelor la Elite, rusoaica Svetlana Sokolova, campioană mondială la U23, și compatrioata sa Yulia Surikova, medaliată cu bronz la Asiago și cu argint la Europenele de anul trecut, și-au creat un avans de aproape 20 de secunde după prima secțiune, cea de alergare, Maria Luiza Rășină (vicecampioană mondială la U23) fiind a treia, la o secundă înaintea Kristinei Lapinova, din Slovacia.

Cu un parcurs perfect pe bicicletă, Sokolova și-a construit un avantaj liniștitor în fruntea cursei, la schimbul pe schiuri având peste 40 de secunde în fața compatrioatei sale cu 15 ani mai în vârstă. Totodată, austriaca Romana Slavinec a recuperat secunde importante pe bicicletă, devansând-o pe reprezentata României, Rășină pierzând peste un minut față de primele trei.

Parcă dorind să se revanșeze pentru ratarea unei medalii la Elite la Mondiale, competiție la care a sosit a patra, Sokolova a stabilit și cel mai bun timp de schiuri, trecând linia de sosire cu un avantaj consistent, adjudecându-și titlul european.

În lupta pentru locul secund, Slavinec se apropia tot mai mult de Surikova. Însă, o greșeală a rusoaicei, care a crezut că mai are de parcurs un tur, luând-o pe lângă zona de sosire, i-a oferit medalia de argint austriecei. Până ce Surikova a realizat că a greșit drumul, Slavinec era deja pe ultima sută de metri, astfel că nu a mai putut decât să se întoarcă și să treacă linia de sosire a treia.

În urma lor, spre deliciul susținătorilor echipei României, Maria Luiza Rășină a sosit a patra, adjudecându-și, totodată, medalia de argint la U23, o altă premieră pentru reprezentativa tricoloră. Slovaca Lydia Drahovska a completat podiumul la U23.

A urmat concursul juniorilor (2.3 km alergare, 5.2 km bicicletă, 3.7 km schi fond), în care, la feminin, reprezentanta Slovaciei, Margareta Bicanova, a impresionat, vicecampioana mondială de la Asiago desprinzându-se încă după secțiunea de alergare, pe care a câștigat peste un minut față de principalele urmăritoare, din Rusia: Polina Sadovaia și Ekaterina Chukseeva. Bicanova a continuat același ritm și pe bicicletă, adăugând încă un minut la ecartul său față de rusoaicele aflate în urma sa, astfel că pe schiuri s-a putut chiar relaxa, stabilind doar al patrulea timp.

În cele din urmă, junioara din Slovacia și-a adjudecat primul său titlu, la aproape două minute înaintea rusoaicei Polina Sadovaia. Medalia de bronz i-a revenit unei alte sportive din Rusia, Anastasiia Nepomilueva, care a depășit-o pe compatrioata sa, Ekaterina Chukseeva, pe ultima secțiune a concursului, fiind cea care a stabilit cel mai bun timp pe schiuri.

La masculin, disputa pentru victorie a fost mai strânsă, între reprezentanți ai Rusiei. Vicecampionul mondial de la Asiago, Yaroslav Kurilenok, a sosit primul la tranziția pe bicicletă, la doar opt secunde înaintea lui Vladislav Semenov și la 11 secunde de Marat Timerbulatov.

Însă, Semenov a avut un parcurs perfect pe bicicletă, creându-și un avantaj consistent, în vreme ce Kurilenok a pierdut peste un minut față de acesta, fiind devansat atât de Timerbulatov, cât și de Dmitrii Zotov, tot din Rusia.

La adăpostul ecartului creat, Semenov a trecut primul linia de sosire, obținând titlul european la peste jumătate de minut față de a doua poziție.

După „argintul” de la Mondiale, Kurilenok avea să-și treacă în palmares medalia de argint și la Europene, revenind extraordinar la proba de schi (fiind singurul care a coborât cronometrul sub 11 minute), întrecându-l pe linia de sosire pe Zotov, care a completat, astfel, podiumul 100% rusesc.

În ultima zi a competiției a avut loc proba de ștafetă mixtă 2×2, la care au fost prezente cinci echipe. Însă doar o echipă de națiune a punctat, astfel că toate cele trei țări prezente – România, Rusia, Slovacia – aveau asigurată o medalie, singura necunoscută fiind din ce metal.

Fiecare dintre cei doi concurenți ai echipei au parcurs de câte două ori traseul: 1.24 km alergare, 2.57 km bicicletă, 1.01 km schi, fetele începând și oferind ștafeta băieților. Condițiile de concurs erau mai puțin ideale decât în ajun, cu temperatura la nivelul zăpezii de -3 grade Celsius.

Evident, prima ștafetă a Rusiei pornea ca principală favorită, avându-i în componență pe campionii de la individual, Pavel Andreev și Svetlana Sokolova. Dar, echipa Slovaciei, cu Margareta Bicanova continuând forma excelentă arătată la concursul individual de junioare, părea să aibă altceva în minte. Astfel, Bicanova a fost cea care a schimbat prima cu Mario Kosut, urmată de Rusia II, formată din Yulia Surikova și Dmitriy Bregeda, în vreme ce Sokolova i-a predat ștafeta lui Andreev cu o întârziere de 16 secunde. Maria Luiza Rășină era, de asemenea, aproape, sosind la 23 de secunde în urma Sokolovei.

Andreev avea, însă, să aducă lucrurile pe făgașul normal pentru Rusia I, câștigând un minut față de Kosut, preluând conducerea cursei. Viorel Pălici a aprins speranțele României la medalia de argint, după ce a stabilt al doilea timp, depășindu-l pe Kosut, în vreme ce Bregeda era la zece secunde în urma lui Andreev, în duelul Rusiei pentru medaliile de aur.

În al treilea schimb, Sokolova a rezolvat, practic, duelul cu Rusia II pentru prima poziție, iar cu un ecart de peste jumătate de minut pentru Andreev nu a fost decât o simplă formalitate să aducă Rusiei I medaliile de aur.

În duelul pentru medaliile de argint, formidabila junioară a Slovaciei, Bicanova, avea să readucă echipa sa în fruntea României, fiind chiar aproape de Sokolova, iar Pălici, chiar dacă a mers mai bine decât Kosut, în ultimul schimb, nu a mai avut cum să recupereze ecartul, sosind pe locul al treilea, la 30 de secunde de a doua poziție.

Totodată, de apreciat și efortul celor doi sportivi participanți la paratriathlon: românul Robert Tămîrjan, la PTS4, respectiv spaniolul Rafael Torres, la PTS5, care oferă inspirație pentru orice persoană să-și continue pasiunile indiferent de situație și să nu cedeze niciodată!

De asemenea, de remarcat și prezența numeroasă la categoriile Age-Group, practic amatori, având participanți chiar și de peste 75 de ani.

Rezultatele complete ale competiției le puteți găsi aici.

Competiția a fost susținută de Enel România și de Premium Lubricants, prin brandurile Texaco și Havoline.

De adăugat că aceasta a fost a doua ediție consecutivă a Campionatelor Europene de Winter Triathlon găzduită de Complexul Cheile Grădiștei, actualul președinte al Federației Române de Triatlon, Vlad Stoica, dorind să aducă aici, anul viitor, Campionatele Mondiale, întrecere care s-a mai desfășurat în respectiva stațiune, în 2018.

Împărtășește: